Just niimoodi suvitasid tsaarid. Peeter I suurim kingitus oli suvekodu oma teisele abikaasale, Katariinale, kes ühtlasi lühikest aega pärast mehe surma ka riiki valitses.

Nüüdseks juba legendi kohaselt kirjutas Charles Perrault Uinuva kaunitari just Usse'i lossi silmas pidades. Muinasjutuline loss rohelusest pakatava ümbrusega leiab kasutust paljudel postkaartidel ja oli üheks inspiratsiooni allikaks ka Walt Disneyle oma muinasjutu losside loomisel.

Aegade jooksul on Sforzesco loss ja tsitadell saanud palju tagasilööke, kuid alati sellest tugevamalt väljunud. 16. ja 17. sajandi Euroopa üks suurimaid tsitadelle elas oma viimase pommitamise üle II maailmasõja ajal. Tänaseks päevaks on kompleks koduks paljudele muuseumitele.

1340. aastal rajatud palee oli koduks Veneetsia vabariigi aegsele kõrgeimale võimukandjale ehk doodžile. Viimased sada aastat on see gooti stiilis ehitis olnud muuseumiks.

Edinburghi linnasiluetil ilutseb loss, mida võib pidada üheks suurimaks ja meeldejäävamaks Šotimaa sümboliks. Šotlaste au ja uhkus on populaarsuselt teine vaatamisväärsus terves Suurbritannias!

Tänu oma strateegilisele asukohale ja riigi kaitsepositsioonile on seda rajatist aegade jooksul kutsutud Inglismaa võtmeks. Selle sajandi alguses renoveeriti lossi siseruumid, kui valitsus investeeris Doverisse ligi 2,5 miljonit naela!

Hollandi kuldajastul ehitatud palee on üks kolmest Hollandi arhitektuurilisest kroonjuveelist, mis asub Amsterdami kesklinnas. Palee oli ühtlasi koduks ka kurikuulsa Napoleon Bonaparte nooremale vennale Luigile.

Queluz oli üks viimaseid rokokoo stiilis disainitud hooneid Euroopas. Tänasel päeval saavad hoones ööbida visiidil olevad välisriikide riigipead.

Allikas: Reisidiilid