Goethe Instituut Tallinnas kutsus sellega inimesi üles rääkima ühiselt ettekujutusest Euroopast, sellest, mida me Euroopa jaoks soovime, kuidas me lähitulevikku ette kujutame enda ja laste jaoks. Kaasa löövad "Euroopa köök" nime all toimuval üritusel mitmed riigid Taanist üle Prantsusmaa ja Hispaania Šotimaani välja.

Iga külastaja Kadrioru üritusel sai kaasa ka joonistuse endast, mille ta sai soovi korral vahetada oma vestluspartneriga, et köögilaua tagune tutvus ei jääks esimeseks ja viimaseks kohtumiseks. Esimesel päeval arutasid Goethe Instituudi juhataja Ulrich Ribbert ja Kadrioru pargi muuseumi kuraator Elle Pent teemal, kui palju mõjutab digimaailm laste omavahelist suhtlemist, kui hoolivad on need pisikesed inimesed. Lisanduvad külalised arutasid lootust piiride avamisest ja eelseisvast Euroopa paremast tundma õppimisest. Kõik tundsid rõõmu keraamikadisaineri Ene Raua poolt spetsiaalselt ürituse jaoks loodud savinõudest.

Vaata galeriid üritusest:

Üksteist kunstnikku kogu Euroopast tegelevad selle küsimusega augustist detsembrini 2020 ja korraldavad üheteistkümnes Euroopa linnas kohtumisi eraisikutele kuuluvates, avalikes või metafoorsetes köökides.

Eesti projekti on kujundanud Tšehhi kunstnik Kateřina Šedá, kes sellega juhib tähelepanu külalislahkusele lähinaabruses.

Erinevates paikades toimuvaid kohtumisi ja diskussioone saab jälgida ka digitaalses ruumis. Lisaks kohalikele avatud telefoniliinidele ja veebilahendustele tehakse kõigist „Euroopa köögi" kokkusaamistest lühikeste videote sari ning osalevad ka kolm blogijat: kirjanik ja kujutav kunstnik Mohammed Z. Rahman Londonist, Berliinis ja Londonis elav kirjandusteadlane ja juuratudeng Marie Detjen ning hollandi-ungari blogija Mandula van den Berg, kes elab Berliinis. Nende kaastöid saab näha aadressil www.goethe.de/europakueche.

„Euroopa köögi" toimumisajad ja -kohad:

15. august: Kopenhaagen (Taani) - Patrícia Portela (Portugal)

25.-27. september: Tallinn (Eesti) - Kateřina Šedá (Tšehhi Vabariik)

4. oktoober: Wrocław (Poola) - Priya Basil (Saksamaa /ÜK)

8.-10. oktoober: Chania (Kreeka) - Mischa Leinkauf (Saksamaa)

16.-18. oktoober: Glasgow ja Huntly (Šotimaa) - Jeannette Ehlers (Taani)

24./25. oktoober: Palermo (Itaalia) - Géraldine Schwarz (Saksamaa/Prantsusmaa)

30. oktoober: Ljubljana (Sloveenia) - Marinella Senatore (Itaalia)

15. november: Marseille (Prantsusmaa) - Ivana Sajko (Horvaatia)

21./22. november: Madrid (Hispaania) - Arpad Dobriban (Ungari)

5. detsember: München (Saksamaa) - Johny Pitts (ÜK)