„Häh, see pole üldse see,” mõtled sa nüüd kindlasti. Tõtt-öelda võib aga kodus olles ühe päevaga näha ja kogeda rohkem, kui päris elus reisil olles. Pealegi — mitte keegi ei takista sul tugitoolis rännates kogeda mõne tunni jooksul nii India värve, Antarktika ilu kui Itaalia maitseid. Füüsiliselt reisides juba nii ei saa! Mida selleks siis teha?

1) Alusta mõne uue keele õpinguid. Olgu selleks araabia või itaalia, vene või nepali keel. Uue keele oskus avab sulle maailma hoopis teise nurga alt: laseb näiteks kohalikest ajalehtedest ja internetiartiklitest aru saada, rääkimata kohalikega jutupuhumisest, kui selleks ükskord võimalus avaneb.

2) Katseta köögis! Kui oled eestimaistest kartulitest ja sügisesest seenekastmest küllalt saanud, siis proovi näiteks prantsuspärast sibulasuppi, India karrirooga ning miks mitte valmistada õunakoogi asemel vahelduseks hoopis baklavad? Toidumaailm ja selle lõputud maitsebuketid ja lõhnad aitavad hästi ette kujutada, milline elu käib sihtriigis.

Proovi küpsetada näiteks kõrgõzstani-pärast saia. Foto: Madle Timm

3) Loe reisiraamatuid. Keri end mugavalt tugitooli või diivaninurka kerra, tass ameerikapärast vürtsikat kohvijooki või jaapani teed kõrvale, ning unusta end seiklema radadele, kuhu autor sind viib ja millest pajatab.

4) Kujunda oma tuba! Prindi välja oma eelnevate reiside parimad palad, raami ning pane seinale. Osta patjadele uued püürid — inspireerituna India või Aafrika mustritest. Kui tahad kohe eriti suurelt ette võtta, siis projitiseeri seinale mõni tore pilt või maakaardi kontuurid ning joonista hoopistükkis suur seinamaal!

5) Võta ühendust sõprade, tuttavate ja pereliikmetega välismaal. Kuula nende uudiseid, vii end kurssi seal valitseva ilma ning populaarseimate lauludega. Mis toimus nende ajaloos samal päeval viiskümmend aastat tagasi? Milline on poliitiline olukord ja kas ja kuidas sarnaneb see meie omale?

6) Vaata filme! Pole midagi mõnusamat, kui sügisõhtul filmide nautimine, eriti kui saad ilma nina välja pistmata käia ära Amazonase džunglis ja seljakotiga Austraalias. Mõlemat, noh! Hari end dokumentaalfilmidega planeet Maa loodusest ja kliimaolukorrast; naudi romantilisi komöödiaid Itaalia mägiküladest; jälgi põnevikku Türgi ajaloost. Kuhu täna reisid? Valik on sinu!

7) Võta lahti atlas ja entsüklopeediad, internetis Vikipeedia ning muud lehed ning asu aga uurima! Kus kohas see Burundi asuski? Kes on kõige suurem loom meie ookeanides? Mis ilm valitseb parasjagu Filipiinidel? Kui tugev tuul peab olema selleks, et võiksime seda kutsuda taifuuniks? Mida söövad Keenia lapsed hommikuks? Uued teadmised hoiavad meele ärksa.

8) Saada kellelegi postkaart või pakk! Eriti hästi läheb siis, kui saad välismaise sõbraga vahetada posti teel endi kodumaiseid maitseid. Suska pakki mõni Kalevi šokolaad ja marmelaadikomm, taimetee ja martsipanikuju ning jää ootama, mil saad maitsta sõbra poolt saadetud snäkke tema koduriigist.

9) Külasta erinevate riikide kööke. Eestist leiab hulganisti restorane, mille omanikud ja kokad on pärit Indiast või Hiinast, Jaapanist või Itaaliast — avasta uusi kohti ning luba endal autentsete maitsete saatel reisida.

10) Kirjuta või joonista oma bucket list, kuhu tahad oma elu jooksul veel kindlasti jõuda. Uuri nende riikide kohta lähemalt — milliseid riideid peaksid kaasa pakkima, mida seal teha saab, millega tuleks arvestada. Kui reisimine taaskord lihtsamaks muutub, oled teistest juba sammukese ees!

Postkaardid teevad kõigil tuju heaks. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 100. osa.

Madle Timm on 27-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel