Nostalgiapäevad haarab endasse kogu Haapsalu linna. Terve nädalavahetus on mööda linna laiali erinevad üritused — tänavatele ilmuvad vanad sõidumasinad ja pool linna on riietunud nostalgiliselt. Koos mitmete artistidega on kohal ka Eestimaa pillimeeste paremik Smilersi ja Singer Vingeri näol, tõsise nostalgialaksu annab Maire Aunaste juhitud kohapealne “Reisile sinuga” erisaade ning mõistagi on tulemas ka nostalgiadisko!

Meie eelmine Avasta Eestimaad artikkel oli pühendatud Sibulateele — täiesti omailmelisele kultuurimaastikule, mis kulgeb Peipsi järve äärest Mustveest allapoole Varnjani välja. Septembri teisel laupäeval leiab Sibulateel aset puhvetite päev, kuhu on kokku tulnud nii professionaalsed kui ka isehakanud toitlustajad, kes kõik annavad endast parima, et külalised saaksid pidustuste keskel võimalikult head gastronoomsed elamused.

Eesti Vabaõhumuuseumi avaral alal aset leidev üritus suudaks kindlasti ka Alev Strömi leivaentusiastist ema lahe tagant kohale meelitada. Mitmekülgne üritus on suurepärane võimalus ette võtta üks perepäev, kus saab pisematele meie esivanemate toidutegemise traditsioone näidata. Leivapäeval saab osaleda rehepeksul ja vilja jahvatamisel ning õppida mürgivabalt taimi kasvatama ja looduslike vahenditega tervist turgutama. Leiba aitavad luusse lasta mitmed rahvamuusikud.

Võrumaal Vastseliina alevikus leiab aset iga-aastane Loosi mõisa laat, kus on esindatud kõik hea, mis ühel laadal olema peab. Avatud on kohapealsed kohvikud ja õpitoad; kaubeldakse kohalike toodete, maitsva toidu, käsitöö ja istikutega. Seda kõike saadab tunnustatud lõõtsakuninga Toomas Ojasaare muusika.

Kohv ühendab inimesi. Kohvi saab nautida igas kohas iga ilmaga. Kohvi ülistamisele pühendatud pikk nädalavahetus Pärnus toob kokku oma ala spetsialistid. Lisaks kohapealsetele kohvikutele ja restoranidele on linnapilti täiendamas ka ajutised pop-up kohvikud. Üritus saab avalöögi 17. septembril Pärnu Keskuse aatriumis koos kodukokkade näituse avamise ja kohvijookide degusteerimisega.

Setomaa vallas, Lüübnitsa külas toimub traditsiooniline sibula- ja kalalaat, mis kasvas välja vajadusest kohalikku toodangut — vanade kalurikülade kõrgetel peenardel kasvanud ja lopsakatesse vanikutesse põimitud kullakarva sibulaid ja Pihkva järvest püütud kala — laiemalt turustada. Tänavu oma 20. juubelit tähistav laat Pihkva järve külje all toob lettidele ka klassikalise laadakauba pirukate, köögiviljade, jookide, käsitöö- ja tööstuskaupade näol ja muidugi see kõige väärtuslikum saadus sealsest mullast — Peipsi sibul. Laadamelu saadavad peaesinejatena Sünne Valtri ja ansambel Väliharfi muusika. Õpihimulisemad külastajad saavad osa võtta erinevatest töötubadest, kus on võimalik arendada oma toiduvalmistamise oskusi.

NB! Koroonaviiruse leviku tõttu palume vahetult enne huvi pakkuva ürituse toimumist välja selgitada, kas üritus siiski kindlasti toimub.

Allikas: Reisidiilid