Kaunase tänavakunsti tutvustamiseks kuluks mitu artiklit. Nagu igal pool maailmas, on illegaalsete joonistustega kolm aastakümmet tagasi alanud liikumine muutunud linna identiteedi osaks, mida toetatakse nii rahaliselt kui ka laikidega sotsiaalvõrgustikes. Rändurid pildistavad suuri joonistusi ja märgivad need teemaviitega #kaunastic, teosed nagu „Roosa elevant“ kaunistavad T-särke või mütse, naeratav kassipoeg on aga muutunud populaarseks rinnamärgiks-suveniiriks ja seda on ka tätoveeritud kaunaslaste või linna külaliste kehadele.

Kaunase tänavakunst.

Omavalitsuse programm „Kaunase aktsendid“ kutsub looma skulptuure, joonistusi ja muid linna identiteediga seotud kunstiteoseid – mõne aastaga on selliseid vaatamisväärsusi loodud umbes 40. Nende hulgas on pronksskulptuur bernhardiin Bitele, kellele meeldis käia ostlemas Žaliakalnise turul (skulptuur seisabki siin), benediktiinide kloostri sissepääsu kaunistavad õndsa Teofilius Matulionise kingad, mida saab jalga proovida, samuti värviliseks batuudiks muutunud mahajäetud bassein Balti riikide ainsa telliskivist mošee juures, Laisvėse allee kohal rippuv paadimees ja palju muid.

Skulptuur bernhardiin Bitele.
Benediktiinide kloostri sissepääsu kaunistavad õndsa Teofilius Matulionise saapad.
Värviline batuut Balti riikide ainsa telliskivist mošee juures.

„Kaunase aktsentide“ sõsarprogramm „Elus seinad“ tahab kokku viia igavate seinte omanikud, elanikud ja ideid tulvil kunstnikud – uskumatu, et praegu ootab oma joonistust järjekorras lausa 140 seina. Ei saa jätta mainimata varem toimunud tänavakunstifestivali „Nykoka“, tänu millele sündisid sellised Kaunase linna visiitkaartideks saanud tööd nagu „Tark vanamees“ endise Lituanica jalatsivabriku seinal.

Tark vanamees.

Kaunase muuseumide võrk on eriti lai, kuid kas teate, et kõigile hästi tuntud (ja kui te pole seda veel teinud, siis kindlasti külastamist väärt) muuseumite, nagu Vytautase suur sõjamuuseum, Kaunase T. Ivanauskase zooloogimuuseum, naabruses on peidus veel mitmeid autentseid kirjanike ja vaimulike kortereid? Juozas Tumas-Vaižgantase korter-muuseumis, mis asub Vytautase kiriku kõrval, siristab kaks kollast kanaarilindu, kapis aga ripub endiselt preestri mantel. Juozas Gruodise maja aias kasvavad helilooja istutatud õunapuud ja M. K. Čiurlionise kunstimuuseumi esimese direktori P. Galaunė majas saate imetleda originaalset sõdadevahelist interjööri ning ka selle aja moodi.

Vytautas Suure Sõjamuuseum.
Kaunase T. Ivanauskase Zooloogiamuuseum.
Juozas Gruodise maja.
A. ja P. Galauniste majamuuseum.

Teie päevakavasse peaks mahtuma riiklik M. K. Čiurlionise kunstimuuseum ka sel juhul, kui olete seda juba varem külastanud. Hoone on silmapaistev oma modernse arhitektuuri ja interjööri poolest, siin uuendatakse pidevalt näitusi muuseumi näiliselt ammendamatutest fondidest. Augustis avatakse lausa kolm rahvakunsti aastale pühendatud näitust.

Riiklik M. K. Čiurlionise kunstimuuseum.

Neil, kes reisivad koos lastega, soovitame külastada unustamatut elamust pakkuvat Kaunase linnamuuseumi rahvamuusikaosakonda, kus kuuleb või saab ise proovida väga erilisi ajaloolisi instrumente ja tutvuda noore, kuid eriti kiirevoolulise Leedu postfolklooritraditsiooniga. Hubases muuseumihoovis, mida ümbritseb gooti stiilis müür, toimuvad sageli huvitavad muusikalised esinemised.

Kaunase linnamuuseumi Rahvamuusikaosakond.

Palju erinevaid kultuurilisi kogemusi pakub Kaunases meeskond, kes valmistub linna Euroopa kultuuripealinnaks saamiseks. See juhtub 2022. aastal, kuid mitmed „Kaunas 2022“ ürituste tsüklid, festivalid ja programmid on juba hoo sisse saanud. Modernistliku arhitektuuri – mitte ainult ikooniliste ehitiste, nagu Karininkų ramovė, Piimakeskus, Kristuse ülestõusmise kirik, Kaunase keskpostkontor, vaid ka elumajade, mida on palju Žaliakalnises ja kesklinnas – saladusi avab programm „Modernism tulevikule“. Linna multikultuurset ajalugu, mis hõlmab juute, poolakaid, venelasi ja sakslasi, kajastab „Mälubüroo“. See programm korraldab sügisel toimuvat „Lugude festival“. Kuni septembrini toimub Kaunases ja Kaunase rajoonis ootamatutes paikades rahvusvaheline moodsa lavakunsti festival „ConTempo“, mille on samuti algatanud „Kaunas 2022“.

Kristuse ülestõusmise kirik.
Kaunase keskpostkontor.

Aina enam avanevad Kaunase linna ja maakonna hoovid ning üha mitmekesisemad, enesekindlamad ja loomingulisemad kogukonnad on ka üks „Kaunas 2022“ visioone. Terve suve on Kaunase maakonna omavalitsustes toimunud festival „Naabrite suvi“, programmis „Fluxus Tere! Hoov“ loovad koos kunstnikega uskumatuid installatsioone kesklinnast eemal asuvate linnaosade elanikud. Ja näiteks Nerise jõe vanalinna poolt vaadates teisel kaldal tegutsebki just Nerise teise kalda keraamikatöökoda.

Kaunase kindluse fordid, mis ümbritsevad linna, on veel üks põhjus pühendada sellele linnale rohkem kui pool päeva. VI fordis hakkas hiljuti tööle sõjatehnika näitus, III fordis eksponeeritakse erinevate ajastute vormiriietust, VIII fordis aga … kasvavad kurgid ja tomatid. Siin on aia loonud kohalik kogukond, kes jagab nõuandeid ka juhuslike möödujatega.

Sõjatehnika ekspositsioon VI fordis.
Sõjatehnika ekspositsioon VI fordis.

Naastes modernistliku arhitektuuri juurde, on kõige toredam seda tundma õppida jalutades. Ilmselt kauneim suund on sõdadevahelisel ajal diplomaatide alleeks olnud V. Putvinskise tänav. Siin rentisid ruume paljude riikide esindused, kes ei kiirustanud ehitama uusi maju, sest lootsid, et Vilniusest saab peagi taas pealinn. Erandiks oli Vatikan, kelle nuntsiatuurlikult itaaliapärases stiilis villa projekteeris Vytautas Landsbergis-Žemkalnis. Poliitilistel põhjustel loobus Püha Troon siiski esindaja lähetamisest Kaunasesse ja villa läks üle linna omandisse. Viimase poole sajandi jooksul on siin tegutsenud pidevalt muutuv ja linna kultuurirütmi dikteeriv Kaunase kunstnike maja – siin toimuvad regulaarselt kontserdid, filmilinastused, performance’id ja muud tegevused.

Kaunase kunstnike maja.

Teine oluline kultuuripeatus on Kaunase kultuurikeskus, mis tegutseb modernistlikus hoones ja avas hiljuti avara terrassi, kus esinevad kõige huvitavamad Leedu indie- ja elektroonilise muusika esitajad, toimuvad vestlusringid ning stand-up-etendused. Isegi külmadel õhtutel ei kaota terrass oma aktuaalsust – siia on paigaldatud modernne väljalastav katus. Kultuurikeskuse multifunktsionaalses saalis tunnevad end aga suurepäraselt nii popmuusikud kui ka klassikalise muusika esindajad ja kinofilmide nautijad.

Uut, juba sajandat hooaega ootavad ajaloolised Kaunase teatrid: praegune Kaunase riiklik muusikateater, kus sada aastat tagasi sai alguse kutselise teatri ja ooperi ajalugu, ning endises kinohoones tegutsev Kaunase riiklik draamateater. Kas teadsite, et sõdadevahelisel ajal oli Laisvėse alleel üle kümne kino? Oma otstarvet ei ole muutnud vaid Romuva, mille rekonstrueerimine on just lõppemas (sel suvel näidatakse filme ühes draamateatri hoovis vabas õhus). Tulles tagasi teatrite juurde – kui reisite sügisel Kaunasesse, tutvuge Kaunase linna kammerteatri julge ja noorusliku repertuaariga. Moderntantsuteater Aura on Kaunase uhkus, mis on kuulus kogu maailmas. Aura juubelifestivalile, mis toimub oktoobris, oodatakse parimaid truppe üle maailma.

Kaunase Riiklik Muusikateater.
Kaunase Riiklik Draamateater.
Kino Romuva.
Moderntantsu teater Aura.

Kaunase linna kultuurieluga saate tutvuda, lehitsedes tasuta ajakirja Kultuuri tulvil Kaunas – sellest leiab huvitavaid kirjutisi erinevatel teemadel ning kohvikutes, galeriides, muuseumides ja raamatukogudes sel kuul toimuvate sündmuste kalendri. Erinevaid teemamarsruute, mis tutvustavad avastamata paiku ja avavad juudiliku, skandinaavialiku ning modernse Kaunase, leiab turismiinfokeskuses Kaunase raekojas.

Jaga
Kommentaarid