Augustikuu ilusad ilmad on parimad, et katsetada õues magamist ja seda ka ehk veidi ootamatutes kohtades. Aga usu — pole midagi paremat kui ärgata, esimesed päikesekiired põski paitamas ja mustikad otse voodis! Toome välja viis võimalust, kuidas mugavalt, meeldejäävalt ja tasuta öö looduses veeta.

1. Vaatetorn. Eestis asub suur hulk vaatetorne ja linnuvaatlustorne, mis väärivad oma tipust maastikuilu nautimist kauem kui vaid mõned minutid. Selleks ongi kõige targem sinna ööseks jääda! Tihti katab torne tugev ja vihmakindel katus ja nii jääbki õhtul üle vaid madrats laiali laotada ning magamiskotti pugeda ja silmanurgast päikeseloojangut kiigata. Tornis ööbimise eelis on see, et kogeda saab nii loojanguvärve kui ka päikesetõusu, rääkimata sellest, et öösel piisab vaid, kui korra silmalaugusid paotada, et saada osa tähevalgusest ja heledast kuust. Rabatornidest näeb vedamise korral maagiliselt tõusvat udu ning kuulda sookurgede huikamist. Miinuseks võib olla tugev tuul

2. Telk. Kõige klassikalisem ja lollikindlam variant, et ilma suuremate sekeldusteta metsikus looduses ellu jääda. Eeliseks tõsiasi, et telki saab püstitada pea igale poole — oled sa siis mere ääres, metsas või rabasaarel. Kaitseb nii vihma, tuule kui ka sääskede eest. Lisaks saab oma asjad mugavalt silma alt ära ning niiskuse kaitseks varju tõsta. Põnevamaks elamuseks tasub katsetada ripptelki.


Foto: Ekke Poom
3. Võrkkiik. Esiteks on võrkkiike võrreldes telgiga palju mugavam ja kergem matkal kaasas tassida: see on väiksem ja oluliselt kergem. Sõltuvalt võrkkiigest saab sellele lisada ka vihmakatte ning sääsevõrgu, et garanteerida pininavaba uni. Loomulikult on tasaselt kiikudes uinumise eelduseks paari tugevama puu olemasolu, kuid nende leidmine ei tohiks Eestis veel probleem olla.
4. Telkmantel. Sammuke veelgi edasi. Väga kerge ja vihmakindel mantel, mis kaitseb matkates märjaks saamist ja mille saab paari lihtsa liigutusega sättida varjualuseks. Sobib samuti kasutamiseks pea igat sorti maastikul, kuid ei hoia eemal sääski.
5. Lage taevas. Kui ilmateade lubab kuiva ilma, siis pole midagi paremat sellest, kui haarata kaasa vaid alusmatt ning piisavalt soe magamiskott, leida meelepärane koht, kus pikali visata ning ainult nautida. Nautida seda, et vaatetorni katus ei varja sinu eest tähistaevast, et kaasas ei pea tassima ei telki, võrkkiike ega telkmantlit. Mustikataimede või pohlade olemasolul piisab vaid sellest, kui sirutada käsi välja ning saabki otse voodis marju pugida. Hommikusöök missugune! Miinusteks võivad olla sääsed ja hommikul langev kaste. Sääskede vastu aitab, kui magamiskoti kapuutsi servale pihustada sääsetõrjet, tervislikuma variandina mõnd looduslikku eeterlikku õli. Ja niiskuse vastu pole muud, kui oodata, mil esimesed kiired üle maa laotuvad.

Kuidas vaid 24 tunniga enda akud looduses täielikult täis laadida ja üllatavad asjad, mida selleks kaasa pakkida, leiad SIIT.

Foto: Ekke Poom

Lugesid just Hulkurplika päevikute 98. osa.

Madle Timm on 27-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel