Laupäevani, 22. augustini toimuvad Võrus linnapäevad, mis pakuvad kõikidele osalejatele ning külalistele nii meeleolukat kontserdiprogrammi Kesklinna pargi laval kui järvekontserte, meistriklassi, õpitube ja vanatehnika näitust. XXIII Suure-Jaani muusikafestival, mis toimub nädala lõpuni, on alati keskendunud kaunile eesti muusikale, nii seegi kord, kui esitatakse Eesti heliloojate loomingut. Samal ajal kutsub Sõru jazz huvilisi Hiiumaale, et pakkuda kosutust meditatiivsetest meeleoludest särtsakate gruuviorkestriteni välja. Kolme päeva jooksul esineb festivalil kokku üle 60 omanäolise muusiku.

Haapsalu Tšaikovski festival toob reedest pühapäevani publikuni omanäolise kontserdiprogrammi, mille esimeses pooles saab Haapsalu toomkiriku võlvide all Tallinna Kammerorkestri esituses kuulata Tšaikovski unustamatut serenaadi keelpillidele. Kontserdiprogrammi teises pooles kõlavad hoogsad ja muretud merelaulud Marko Matvere esituses, dirigeerib Tõnu Kaljuste. Samuti Läänemaal, Ruhnu saarel pakub Eesti väikseim kultuurifestival RuhnuRahu filme, peeneid muusikuid ja plaadikeerajaid, kohalikku toitu, talguid saare heaks, sõite vanalaeval, loodus- ja kultuurikõnde, laste töötube, arutelusid ja muud.

Laupäeval, 22. augustil toimub üks ainulaadsemaid militaarajaloo festivale - rahvusvaheline Valga Militaarajaloo festival, kus saavad kokku sõjaajaloo klubide liikmed erinevatest riikidest. Viiakse läbi näidislahinguid, toimub sõjameeste marss läbi linna, kus saab näha erinevates vormides sõjamehi- ja tehnikat, kohal on ka vanavara- ja käsitöölaat. Umbes 60 km eemal, Elva linnas saab osa võtta kogu päeva toimuvast Elva Elamusfestivalist, kus Tartumaa loomemajandusega tegelevad ettevõtted pakuvad elamusi, korraldavad töötube ning tutvustavad oma tooteid-teenuseid. Toimub ka huvialamess ning õhtu lõpetab Svjata Vatra kontsert. Hiiumaal Kassaris aga tähistatakse sel päeval tõelist saarlaste pidupäeva, Hiiu Kala ja Õlle festivali koos kalaäkise konkursi, Hiiumaa augukaevamise meistrivõistluste, kalatoidu õpitoa, hiiu õllede mekkimise, maitsva toiduala ja meelelahutusprogrammiga.

Kes ikkagi saarele ei jõua, ei pea Lõuna-Eestist kuhugi tõttama, sest laupäeval-pühapäeval ootab toidusõpru Peipsi Toidu Tänav 175 km, mida peetakse Vasknarvast Saaboldani ning mille raames avatakse 175 km ulatuses pop-up restorane, mis pakuvad roogasid, jooke Peipsimaa puhtast toorainest, nii uuemas kui ka vanemas võtmes.

Pühapäeval alustab kuni 29. augustini kestev XVI Tallinna Kammermuusika festival. Seekord on teemaks „Põhjala perspektiivid” põhirõhuga Skandinaavia ja Eesti heliloojate loomingul. Festivalil kantakse ette seitse temaatilist ja eriilmelist kontserti — Grande, Saagad, Hirmulood, Pühendus, Marianne Leibur Trio, Beethoven 250 ja 28. augustil toimuv festivali gala.

Kel aga spordipisik sees, saab kas ise võistelda või kaasa elada pühapäeval, 23. augustil peetavale Tartu Rulluisumaratonile. Skandinaavia ning Baltikumi suurimal rulluisuüritusel ootavad spordisõpru maratoni- ja poolmaratoni rada ning 10 km distants. Toimuvad ka pere noorimatele mõeldud lastesõidud.

Ka uude nädalasse jäävad mitmed väärt sündmused. Narvas toimub 26.-27. augustil muusika ja linnakultuuri festival Station Narva. Tänavuse festivali südameks saab Narva jõe kallas vaatega Ivangorodi ja Narva linnustele ning Narva linna sadam. Kontserdid jagunevad jõepromenaadile kujundatavale välialale, kuhu püstitatakse festivali pealava, kultuuriklubisse Ro-Ro ja ajaloolise puuvillalao hoones asuvaisse paadikuuridesse. Tähistamaks uue jahisadama avamist Narva-Jõesuus, avatakse Narva sadam väikepaatidele ja jahtidele, pakkudes külalistele ka lõbusõitu jõel.

26.-29. augustini toimuv Corelli Music Festival „Tallinna tornid” 10 ühendab iidse linna ajaloo ja eri aegade tornitipud tänapäeva loominguliste tippudega ning tutvustab linna kuulsat ja täienenud „kilukarbisiluetti” seestpoolt läbi erinevate ajastute muusika. Keskaegsed linnamüüritornid, kirikud, moodsad pilvelõhkujad — kogu Tallinn täitub vastavalt torni ajastule muusikaga, keskajast ja barokist rahvalike viiside, džässi ja nüüdismuusikani.

27. augustil ehk neljapäeval alustab Tallinn Music Week - Põhja ja Balti regiooni suurim siseruumides toimuv muusikafestival, kus astub üles ligi 200 Eesti ja välismaist artisti erinevatest muusikalistest žanritest. Üle Tallinna toimuvad linnalava kontserdid, vestlussari “TMW jutud”, restoranifestival “TMW maitsed” ja kaasaegse kunsti programm “TMW kunst”. Festival kestab 30. augustini.

Fotod: Visit Estonia, Jaak Jänes, Tiit Grihin

Allikas: Puhka Eestis