Kaunastilised võivad olla erakordsed maitsed, tänavakunsti julged kihid, kordumatud kultuurikogemused, ajaloolis-modernistlik arhitektuur, värskendav loodus ja Kaunase elanike optimistlik ellusuhtumine. Millal oleks veel parem aeg end kaunastiliselt tunda kui mitte suvel? Siinkohal mõni idee sisuka nädalavahetuse või miks mitte ka kogu nädala veetmiseks.

Barokivürtsiga rannavärki

Leedu suurim tehislik veekogu Kaunase veehoidla asub päris kesklinna lähedal. See koht meeldib nii kohalikele elanikele kui ka mujalt tulnud külalistele, kes armastavad rannas mõnuleda või veeharrastusi proovida. Nii et kui teil on aega nagu liiva mererannas, siis miks mitte veeta lõdvestav ja põnev puhkus siinsamas linna territooriumil? Kaunase veehoidla randa toob isegi ühistransport ja siinne paeluv marsruut on huviväärsustega ääristatud kümnete kilomeetrite pikkuses. Peab vaid tahtmist jaguma.

Hilisbaroki stiilis Pažaislise kloostriansambel on üks piirkonna kaunimaid ja ühtlasi külastatavamaid objekte Kaunases. Kloostri, selle ümbruse ja siinse kiriku eest kannavad hoolt Püha Kazimierase ordu õed. Astuge kindlasti sisse sakraalse kunsti muuseumisse. Klassikalise muusika austajaid ootab tänavu suvel juubeliaasta, täpsemalt 25. Pažaislise muusikafestival.

Pažaislises on avatud ka külastuskompleks Monte Pacis – nelja tärniga butiikhotell ja esmaklassiline restoran. Selle veinikaart on Baltimaade tänavustelt auhinnagaladelt koju toonud mitmeid trofeesid. Suur osa roogade koostisaineid kasvatatakse siinsamas kloostri aias. Nii eriliseks puhuks unikaalset paika otsivad leedulased kui ka gastronoomilisi kogemusi väärtustavad väliskülalised hindavad kõrgelt restoranis toimuvaid degustatsioone, pidustusi ja hooajaga ühte jalga käivat menüüd.

Aeg siirduda Kaunase jahtklubisse! Sünnipäevad, poissmeeste- ja tüdrukuteõhtud, muud isiklikud või ettevõtte peod – kõike saab tähistada vee peal. Party Cruiser pakub nii laevarenti ja päikeseloojanguseilamist Kaunase veehoidlal kui ka täiendavat meelelahutust eriliseks puhuks. Või siis ... ootab lihtsalt enda juurde tutvuma. Juba 1960ndatel rajatud Žalgirise jahtklubis saab jahiga silduda, keha kinnitada, motellis peatuda ja tennist mängida.

Lisaks harilikele paadisõitudele ja laevaekskursioonidele (valikus on koguni üheksa tuuri) pakub Party Cruiseri meeskond veelauaõpet (kaatri järel veetava veelauaga). Julgemad saavad proovida kaatri järel veelauaga sõitmist ja instruktoriga oma surfamistehnikat lihvida. Veel rohkem adrenaliini? Skuuter!

Veel üks looduskaunis koht, mida Kaunase elanikud armastavad, on Lampėdise järv. See asub teises linna otsas kui Pažaislis, Kaunase rajooni servas. Siia tasub tulla nii vahvaks supluseks kui ka pikemaks peatumiseks – Camp Inn Kaunas pakub selleks kõiki vajalikke teenuseid ja ajaveetmisvõimalusi. Rannas saab võrkpalli mängida ja päikest võtta. Adrenaliinisõprade jaoks on loodud üks Euroopa pikemaid veelauasüsteeme. Siin tegutsevad veel väliraamatukogu ja kohvik ning järve vastaskaldal on seikluspark Uno, mis kutsub puulatvades turnima.

Teel kultuuripealinna aastasse

2022. aastal saab Kaunasest maakera kultuuri-epitsenter. Teisisõnu, läheneb aeg, mil Kaunas saab Euroopa kultuuripealinnaks. See on Leedu ajaloos teine kord – Vilnius kandis seda tiitlit 2009. aastal. Vaatamata pandeemia seatud lõksudele ei seiskunud „Kaunas 2022“ kontoris töö – juba on käima lükatud terve rida kogukondi kokku toovaid ja kunstihuvi õhutavaid algatusi ning selle aasta teiseks pooleks on kavandatud veel enam sündmusi. Näiteks augusti lõpus toimub lavakunstifestival „ConTempo“, mis täidab Kaunase linna ja rajooni avatud ning suletud ruumid üllatustega.

Kaunase kultuuriasutused hingavad juba 2022. aasta rütmis – loosungi „Ajutisest tänapäevasesse“ tähe all avanevad nad uutele auditooriumidele, kohandavad oma ruume, teenuseid ja ekspositsioone külastajate ning osalejate kõikvõimalike vajaduste järgi. Kaunases viibides tuleb ilmtingimata külastada vähemalt mõnda kultuurikollet, näiteks maailmas ainsat omataolist kuradimuuseumit. Kui reisite koos lastega, loob kindlasti unustamatuid muljeid Kaunase linnamuuseumi rahvamuusika osakond või Leedu lennundusmuuseum, kus saab palju asju oma käega proovida. Veel üks ülimalt kaunastiline koht on VDU botaanikaaed, mis asub XVII sajandi Freda mõisas.

Kaunase kultuurielus annab vaieldamatult tähtsat tooni tänavakunst. Mitu aastakümmet oli see illegaalne väljendusvahend. Tänapäeval hinnatakse seda kui tähendusrikast panust linna karakterisse. Kaunase linnavalitsus on loominguliste kunstnike ja uusi värvi ihkavate hooneomanike jaoks loonud spetsiaalse programmi, lisaks toimib juba mitu aastat platvorm „Kaunase aktsendid“, mis soodustab uute joonistuste, skulptuuride ning muude pisiarhitektuuri elementide ilmumist linna. Seda sünergiat kannavad endas ka tänavakunsti tuurid, marsruudid ja kaunastilised suveniirid.

Tehke nii, nagu Kaunase elanik teeb

Pärast muljete- ja katsumusterohket päeva tuleb kaunastiliselt lõõgastuda. Kui olete otsustanud Kaunasesse nädalavahetuseks või pikemaks ajaks tulla, uurige augusti alguses avatava hotelli Moxy Kaunas Centre võimalusi. Tegu on selle keti esimese hotelliga Leedus. See on kogu külalislahkuse turul ainulaadne mängija, kes loob oma erilaadset nägu personaliseeritud lahenduste ja leidliku kommunikatsiooniga.

Kui olete end sisse seadnud ja värskendanud, on aeg tulla tagasi välja. Kaunasel on, mida öölõvidele pakkuda. Linna peamine tuiksoon ja seda ümbritsev tänavavõrgustik, samuti vanalinn on sobiv koht neile, kes soovivad mekkida kohapeal valmistatud jooke ning unikaalseid roogi. Õllesõprade lemmikpaigad on Vingiu Dubingiu, Nisha, Hop Doc ja Genys Taproom, kokteiliarmastajatel tasub meelde jätta sellised nimed nagu Klimas, Nuogas ja Godo.

Suvitajad veedavad Kaunases meelsasti õhtuid vabas õhus. Sel suvel on linna kerkinud palju terrasse. Pakrantė kutsub elava muusika ja tänavatoidu armastajaid Nemunase saarele, Laukas ja Kaunase kultuurikeskuse terrass ahvatlevad urbanistliku kultuuri huvilisi, Adformi hoov ootab külla vanalinnas hulkujaid. Kaunases on kolmele soojale suvekuule oma kontserdid kavandanud kõik Leedu muusika eredaimad artistid, näiteks The ROOP, kes oleks peaaegu võitnud Eurovisiooni ... Kas teate nende hitti „On Fire“?

Rohkem kaunastilisi soovitusi, tasuta kaarte ja Kaunases valmistatud ainukordseid suveniire leiate turismiinfokeskusest Kaunas IN. See asub Kaunase raekojas.

Fotod: A. Aleksandravičius

Jaga
Kommentaarid