Taanis ollakse arvamusel, et „Rodgrod med Flode” ehk Rote Grütze vahukoorega on Taani rahvustoit. Ka Rootsis kuulub ta klassikute valdkonda ja nimetuse all „Kräm pa töda me grädde” tuntakse teda kui punaste marjade kreemi vahukoorega. Saksamaal ollakse veendunud, et Rote Grütze on tüüpiline Põhja-Saksa spetsialiteet. Seal süüakse teda meelsasti vahukoore asemel ka vaniljekastmega.

Rote Grütze hooaeg algab, kui valmivad kirsid ja maasikad. Kindlasti kuuluvad sellesse rooga rohkem kui kaks erinevat marjasorti. Juuni- ja augustikuu vahel valmib hulgaliselt marju: hapud kirsid, punased ja mustad sõstrad, mustikad, vaarikad, augustis lisanduvad põldmarjad. Kõik nad sobivad sellesse magustoitu.

Millised marjad sobivad Rote Grütze tegemiseks?

Klassikalist Rote Grützet tehakse suviste marjade segust koos hapude kirssidega. Veel kiiremini valmib ta siis, kui võtta marjad sügavkülmast (näiteks Härmavili smuutisegud, kirsid või maasikad).

Kõigepealt valmistada marjanektar suhkru ja tärklisega, lisada marjad ja kirsid, seejärel keeta soovitud konsistentsini.

RETSEPT:

Rote Grütze (neljale)

  • 500 g marjasegu (sobivad: maasikad, punased ja mustad sõstrad, vaarikad, põldmarjad, mustikad)
  • 300 g hapusid kirsse
  • 3 sl tärklist
  • 1/4 l punaseid sõstraid või kirsinektarit
  • 75 g suhkrut
  • 1 pakk vanillisuhkrut
  • 1 sidrun
  • Lisaks: kile katmiseks, magustoidukausikesed.

Valmistamisviis: pese marjad, liigne niiskus kuivata köögipaberiga. Eemalda kirsikivid. Sega 6 sl tärklist marjanektariga kuni kõik väikesed klimbikesed on sulandunud. Pese sidrun kuuma veega, kuivata ja lõika 3 cm viiludeks. Keeda suures potis ülejäänud nektar, suhkur, vaniljesuhkur ja sidruniviilud. Pidevalt segades vala sisse ettevalmistatud tärklis ja lase 2 -3 minutiks keema.

Lisa ettevaatlikult segades ja kuumutades marjad ja kirsid. Kes soovib moosilaadset segu, kuumutada veidi kauem. Eemalda sidrunikoored. Vala segu kaussi ja kata pind kilega, mis ei lase segule “nahka” tekkida. Pane jahtuma.

Soovitus 1: kes soovib veidi hapukamat maitset, võib nektari ja tärklise segule lisada pressitud sidrunimahla.

Soovitus 2: Kes ei soovi kasutada tärklist, võib selle asemel kasutada vaniljepudingu pulbrit.

Kui soovite tärklise asemel kasutada saago’t või tapioka´t, tuleb nektar keema ajada ja lisada 30 g pärlsaagot. Keeta 15-20 minutit madalal kuumusel, kuni terad on läbipaistvad ja pehmed. Siis lisada marjad.

Sügavkülmutatud marjad lisada lihtsalt kuumale tärklise-nektari segule, segada. Lõpuks võib valmis magustoidule lisada värskeid maasikaid.

Külmkapis saab Rote Grütze´t hoida kuni 4 päeva. Kes soovib endale valmistada desserti pikemaks kasutuseks, saab kuuma magustoidu purkidesse valada, sulgedes hoolikalt kaane. Selliselt säilib dessert kuni 4 nädalat.

Millega koos Rote Grütze´t süüa?

Väga hästi sobib selle hapuka magustoidu juurde klassikaline vanilliplombiir või vanilli-koorejäätis, sama hästi ka kergelt magustatud vahukoor või vaniljekaste. Rote Grütze´t saab segada ka jogurtisse või kohupiima sisse. Kõrvale sobivad vahvlid, piimariis või mannapuder — nii nagu seda tehakse traditsiooniliselt Saksamaal.

Ilusa magustoidu saab valmistada, kui lisada mascarpone’t kihiti Rote Grützega.