Möödunud sajandi 1960.-1970. aastatel asus Rakveres 304. Nõukogude Liidu kaardiväe raketipolk, millele allus kaks divisjoni, üks Kadila ja teine Rohu-Lebavere metsades. Mõlemad baasi osad olid ühesugused. Ainult Rohu-Lebaveres oli mõlema divisjoni jaoks tuumalõhkepeade hoidla, lasketiir ning sigala. Kadila divisjoni lähedal asunud lokaatorid teenindasid nii Kadila kui Rohu baasi.

Selles baasis olid Nõukogude Liidus 1959. aastal kasutusse võetud R-12 tüüpi ballistilised keskmaaraketid, mis suutsid kanda ka tuumalõhkepäid. R-12 raketid olid Eestis paiknenud rakettidest suurimad, mis suutsid surma külvavat laengut kanda kuni kahe tuhande kilomeetri kaugusele.

Ühes divisjonis oli 4 raketiangaari. Kahe raketi jaoks oli üks angaar ja üks stardiväljak. Kuus raketti said vajaduse korral kohe startida, kaks olid reservis. Raketid seisid angaaris ratastega alustel horisontaalasendis.

Kümmekonna aastaga oli baas moraalselt vananenud ning nimetatud sõjaväeosa likvideeriti 1978. aasta teisel poolel. Territooriumid anti üle kohalikele kolhoosidele ja sovhoosidele, kes kasutasid neid ladudena ning ehitusmaterjalide ammutamiseks.

Kadila raketibaasis asub praegu RMK Raketibaasi lõkkekoht, kus on kenaks, pisut postapokalüptiliseks äraolemiseks kõik vajalik olemas. Kattega lõkkekoht, varjega laud ning korralik käimla. Meelelahutuse pakuvad raketibaasi rajatiste varemed, mida leidub lõkkekoha ümbruses piisavalt.

Vaata galeriid:

Vaata videot: