Reisides on lihtne kaotada kontroll selle üle, mida ja kui palju sa sööd. Uued eksootilised lõhnad ja maitsed ahvatlevad nii tänavatoidu kui roogade näol restoranides. Nii juhtubki, et tihti saabuvad puhkajad reisilt koju mõne kilo võrra raskemana, kui sinna minnes. Kuidas seda vältida?

Kohaliku toiduga tasuks piiri pidada — eriti juhul, kui tegemist on rasvaste ja tugevate toitudega. Foto: Madle Timm

  • Joo piisavalt vett. Võta kaasa pudel, mida saad pidevalt kraanist ise täita. Meile harjumatult kuumades piirkondades harjuta sisse tavapärasest rohkema vee joomist — tihti ajame sassi janu- ja näljatunde. Seega — kui tunned nälga, joo esmalt veidi vett. Nii saad kindel olla, et ei asu sööma siis, kui organism on tegelikult hoopis vedelikupuuduses.
  • Vali kohalikku toitu. Hooajalised puu- ja juurviljad on tihti soodsamad ning sisaldavad ka rikkalikult vitamiine ja mineraalaineid. Lisaks on värske kraam kõhule kerge seedida.
  • Jälgi peidetud suhkruid ja toitude rasvasust. Hotelli hommikuses buffees võid valida küll näiliselt tervislikud müsli ja jogurti, kuid ka need võivad ootamatult palju lisatud suhkruid sisaldada. Konsulteeri teenindajatega või eelista taaskord värskeid puuvilju/putrusid. Tänavatoidud on tihti aga üle ujutatud õli ja suhkruga — see ei tähenda, et neid täielikult vältima peaks, kuid piiri tuleks nendega kindlasti pidada.
  • Kui sul on võimalik, valmista kodus, hostelis või AirBnb kohas vähemalt üks toidukord päeva tarbeks ette ning paki kaasa. Nii saad kontrollida seda, mida sinna sisse paned ning kõhu tühjaks minnes ei jookse esimese (ebatervisliku) valiku suunas. Lisaks on toitu kaval ette kokata lennureiside üleelamiseks.
  • Pista käekotti kaasa tervislikke snäkke — natuke pähkleid, kuivatatud puuvilju, näkileibu jms. See trikk aitab kiirelt nälga leevendada ning ennetab samuti otsuseid, kus tühja kõhuga ehk liiga palju toitu telliksid ning üle sööksid.
  • Tee eeltööd, millistesse restoranidesse ja toidukohtadesse kindlasti minna sooviksid ja kus need asuvad. Nii väldid olukorda, kus näljasena mööda tänavaid kõnnid ning esimese ettejuhtuva kiirtoidukoha ning toidu valiksid.
  • Lisaks uuri, milline on kohalike toidulaud — kui süüakse näiteks palju saia või pastatooteid, võid mõelda, kas ja kui palju saaksid end taaskord ette valmistada — kui tead, et kohalikud söövad ka midagi tervislikumat, siis oskad seda ka kohalikus toidukohas küsida jne.
  • Pea alkoholiga piiri. Siidrid, veinid, õlled — mõistlikult!
  • Kui toite, mida proovida tahaksid, on palju, siis uuri võimalust mõnes restoranis tellida degusteerimistaldrik. Nii ei pea sa igat rooga terve portsu ostma, aga saad kõigest siiski maitse suhu. Samamoodi võid otsida kohaliku turu, kus erinevaid tooteid maitsta saad.
  • Tee endale enne reisi eelarve ning pane paika, kui palju oled nõus toidu peale kulutama. Ja hoia sellest ka kinni — nii ütled lihtsamini „ei” emotsiooniostudele nagu jäätised, šokolaadid jms.

Jäätis võib küll hea olla, kuid on pigem emotsiooniost ning nälja korral tasub valida siiski korralik lõuna- või õhtusöök. Foto: Madle Timm

Vaata, milliseid nippe ja kogemusi jagavad Eesti naised, kes eri vanuses üksinda maailmas reisimas käivad, SIIT.

Lugesid just Hulkurplika päevikute 84. osa.

Madle Timm on 26-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel