Odavlennufirmade hulka oleme arvanud Ryanairi, Wizz Airi ja easyJeti. Siinkohal tasub arvestada, et aina rohkem pakuvad traditsioonilise mudeliga lennufirmad otsest konkurentsi ka odavlennufirmadele.

Nimelt on juurutanud tavalised lennufirmad (nagu Lufthansa ja SAS) piletitüüpe, mille puhul on hinnas vaid väike käsipagas ning kõikvõimalike lisade eest tuleb soovi korral täiendavat tasu maksta.

Otselennud Tallinnast

Odavlennufirmad viimase kümne aasta jooksul korduvalt Tallinna lennujaamast oma haaret nii laiendanud kui kitsendanud. Mõned liinid on osutunud niivõrd kasumlikuks, et need on olnud püsivalt käigus. Näiteks Ryanairi Londoni liini pole kordagi katkestatud. Seevastu on eelnevalt tegutsenud, ent hiljem suletud Wizz Airi Londoni ots ja Ryanairi otselennud Stockholmi Skavsta lennujaama.

Järgnevalt vaatame lähemalt, millised liinid on hetkel käigus ning mis hinnaga pileteid turule paisatakse.

Bergamo (Ryanair)

Juba aastaid opereerib Ryanair otselende Tallinna ja Bergamo lennujaamade vahel. Bergamo lennujaam on suurepärane värav nii Milanosse kui ka laiemalt Põhja-Itaalia erinevatesse sihtkohtadesse. Kõige odavamad edasi-tagasi lennupiletite hinnad jäävad tavapäraselt 30-60 euro vahemikku. Küll aga tuleb arvestada, et viimasel hetkel ostes võivad samad piletid mitmeid sadu eurosid maksma minna.

NB. Hetkel ei soovita Välisministeerium Põhja-Itaaliasse reisida, kuna tegu on koroonaviiruse riskipiirkonnaga.

Berliin (easyJet ja Ryanair)

Tükk aega lendasid odavlennufirmade seast Berliini nii easyJet kui Ryanair. Vahepeal sulges easyJet oma liini, ent 2020. aasta hiliskevadest taastab kompanii selle otseliini. Mõlema firma puhul toimuvad lennud Schönefeldi lennujaama. Soodsaimad edasi-tagasi lennupiletite hinnad on alanud vaid 18 eurost. Enamjaolt saab odavaid pileteid aga 20-40 euroga. Tavalised hinnad on pikemalt ette ostes 80 euro ringis.

Dublin (Ryanair)

Ryanair lendab Tallinnast oma koduriiki hooajaliselt. Hiliskevadest varasügiseni töötab otseliin Tallinna ja Dublini vahel pakub kõige soodsamat viisi saareriigi külastamiseks. Tavaliselt jäävad odavaimad piletihinnad 50-80 euro vahemikku. Küll aga on aeg-ajalt müüki paisatud pileteid, mille koguhind on jäänud alla 50 euro.

Düsseldorf (Ryanair)

Kindlasti tasub antud liini puhul märgata, et Ryanair ei lenda mitte Düsseldorfi lennujaama (DUS), vaid hoopistükkis Weeze lennujaama (NRN). Viimane asub 80 kilomeetri kaugusel Düsseldorfi linnast. Siiski väidab iirlaste odavlennufirma, et kõik on korrektne, kuna Düsseldorfi kasutatakse sihtkoha turundusliku nimena. Soodsaimad piletid algavad 25 eurost, ent keskmised hinnad jäävad pigem 60-100 euro juurde.

Edinburgh (Ryanair)

Ryanair on alustanud otselende Tallinna ja Edinburghi vahel tervelt kaks korda. Esimene kord juhtus see aastatel 2010-2012. Kuid Ryanair ja Edinburghi lennujaam läksid tingimuste üle vaidlemisel raksu, mille tulemusel lõpetas Ryanair paljud lennud sellest Šoti lennujaamast. Aja möödudes leiti aga uuesti ühine keel. Tänase seisuga teostab Ryanair regulaarseid lende Tallinna ja Šotimaa vahel. Keskmised hinnad jäävad hooajaväliselt 35-60 euro vahemikku. Tipphooajal aga võib julgelt arvestada tunduvalt üle 100-euroste edasi-tagasi piletitega.

Girona (Ryanair)

Girona on üks populaarseid hooajalisi odavlennuliine algusega Tallinnast. Selle otseliini väärtus seisneb ühe lennu taga seisvas kahes eraldiseisva väärtusega sihtkohas. Esimene neist on Costa Brava. Tegu on kauni ja kuurortidega täidetud rannajoonega Hispaania idarannikul. Teine Girona lennujaama teenindatav sihtpunkt on Barcelona. Kuigi sellel kunsti ja põnevaid huviväärsusi täis linnal on oma lennujaam, siis aeg-ajalt on ikkagi odavam Barcelonasse lennata Girona lennujaama kasutades.

Kiiev (Wizz Air)

Kui Wizz Air Eestisse laienema hakkas, siis Kiievist kujunes üks põhilisi müügiargumente. Edasi-tagasi lennupiletite hinnad Ukraina pealinna on alanud vaid 40 eurost. Üldiselt tundub, et liin on muutunud üsna kasumlikuks, kuna seda ei kasuta ainult turistid. Teadupärast töötab Eestis arvestatav hulk ukrainlasi, kellele on Wizz Airi otselennud üks soodsamaid variante Eestisse saabumiseks

Kutaisi (Wizz Air)

Kutaisi lendude avamine oli Eesti reisisõprade jaoks suur uudis. Gruusiasse sai seni ainult jätkulendudega ja tunduvalt kallima raha eest. Suvel sõidetakse Kutaisisse, et laiemalt Gruusia riiki avastada, kuid talvel peamiselt sealsete suusakuurortide väisamiseks. Parima hinnaga edasi-tagasi lennupiletid Tallinnast Kutaisisse on jäänud 45-60 euro vahemikku.

London (Ryanair ja easyJet)

Londoni suunal käis vahepeal kõva konkurents. Ka Wizz Air lendas Tallinnast Londonisse, kuid tänaseks on lennud lõpetatud. See-eest aga jätkavad sõite easyJet ja Ryanair. easyJet lendab Gatwick lennujaama ja Ryanair Stanstedi. Keskeltläbi on Ryanairil soodsamad piletihinnad. Tõelised hinnapommid on langenud sooduskampaaniate ajal, mille käigus on saadaval olnud ühe otsa lennupileteid vaid 9 euroga.

Malta (Ryanair)

Otselend Maltale on viimastel aastatel pakkunud Eestis elavate puhkusenautijatele ja reisisellidele võimalust väga soodsa hinnaga seda pisikest saareriiki külastada. Nimelt on alanud kõige odavamad edasi-tagasi hinnad ainult 40 eurost. Arvestades lennu kaugust, siis see on väga hea hind. Ka tavapärasemad piletite maksumused pakuvad head väärtust. Näiteks suvisel kõrgperioodil on saanud lennata Maltale ja tagasi ligikaudu 110 euroga.

Paphos (Ryanair)

Malta pole ainuke Vahemeres paiknev saar, kuhu saab minna Tallinnast odava otselennuga. Küprosel asub Paphos on teine Ryanairi sihtkoht, mis on soojalt vastu võetud. Kui tipphooajal sobib Küpros ranna- ja kuurortpuhkuseks, siis ülejäänud aastaaegadel tõmbab saareke ligi kultuuri, toidu, spordivõimaluste ja matkamisega.