Tavapärasest leebemad eeskirjad

Kopenhaageni lennujaama SAS lounge asub värava C10 vastas. Külastatav ala jaguneb kaheks. Ootesaali rahvusvahelise äriklassi osa eeskiri on kõvasti leebem võrreldes SAS Gold Lounge reeglitega.

Lõviosa lennufirmade ametlikest äriklassi ootesaalidest avab uksed ainult kitsaste tingimuste alusel. Tavaliselt saavad siseneda reisijad kõrges teenindusklassis, kuldkaardi omanikud või alliansipõhise staatusega lendajad.

SAS äriklassi ootesaalide reeglid erinevad valdavast trendist, võimaldades lisatasu eest lounge'i mugavusi nautida tavaklassis lendajatel.

Teoreetiliselt võiks see tekitada tugevat ülerahvastatust, ent siiski jääb ootesaali täituvus enamjaolt mõistlikkuse piiridesse. Küll aga võib päeva jooksul esineda tipptunde, mille ajal kogeb äriklassi ootesaalis palju siginat-saginat.

Teisel korrusel asuvasse SAS Gold Lounge'i saavad siseneda ainult Eurobonus Gold ja Diamond liikmed ning Star Alliance Gold staatust omavad reisijad. Neil peab Kopenhaagenist väljuma lend SASi või Star Alliance'i partneri pardal.

Keskeltläbi on toidu- ja joogivalik ning funktsionaalsus mõlemal alal sarnane. Kuldklientide alal saab aga külastada "päevavalguse ala" UV-vaba kunstpäikesega ning nautida baristaga baariala.

Ootesaali sisekujunduses võib märgata kauneid lahendusi. Foto: Robert Aps

Millised on võimalused töö tegemiseks?

SAS äriklassi ootesaali muudab töötamise seisukohast suurepäraseks individuaalsete töölaudade olemasolu. Niiviisi on võimalik sättida üles oma arvuti, nautides samal ajal kohvi ja suupisteid.

Traadita interneti kiirus vastab lounge'is tänapäevastele standarditele. Küll aga on mõnes ootesaali nurgas WiFi-ühenduse kiirus veidi aeglasem.

Pistikuid on ootealal küllaldaselt, nii et kõik seadmed saavad mugavalt laetud. Vajaduse korral saab kasutada printerit. Lisatasu eest on võimalik üürida koosolekuruumi.


Individuaalsed töölauad koos pistikute, lampide ja mugavate toolidega. Foto: Robert Aps

Kuidas korraldatakse toitlustust?

Kopenhaageni SAS äriklassi ootesaali toitlustusvõimalused on pigem keskpärased. Hommikul pakutakse ainult külmi roogi. Näiteks soe munapuder või kuumad pirukad puuduvad täielikult.

See-eest pakutakse lõuna ja õhtusöögi ajal sooja toitu, ent jällegi on tegu piiratud valikuga. Nii mõnedki külastajad heidavad ette, et tegu on lennufirma põhiliste lounge'ide hulka kuuluva paigaga, mistõttu võiks toitlustus mitmekesisem olla.

Muuhulgas pakuti meie külastuse ajal hommikusöögiks selliseid variante:

- Skandinaavia stiilis kartulisalat

- Küpsetatud lõhe lõigud

- Köögiviljad ja salatimaterjal

- Üleöö valminud kaerapuder marjadega

- Värsked leivad-saiad

- Singid, juustud ja külmad keedumunad

- Müsli ja hommikusöögihelbed piima või jogurtiga


Soovi korral saab iga külastaja valmistada endale tervisliku salati. Foto: Robert Aps

Millist joogivalikut külastajatele pakutakse?

Selles äriklassi ootesaalis on saadaval võrdlemisi lai valik joogipoolist. Küll aga pole vähemalt hommikutundidel ega lõuna ajal välja pandud kangeid alkohoolseid jooke.

Kopenhaageni SAS rahvusvahelisest lounge'st leiab järgneva joogivaliku:

- Vesi (mulliga või mullita)

- Karastusjoogid (Coca-Cola, Sprite Zero, Fanta, Coke Zero)

- Apelsinimahl, õunamahl ja külm piim

- Kõrge kvaliteediga joogid kohviautomaadist

- Kuum vesi ja mitmekesine pakiteede valik

- Carslbergi õlu kraanist ning punane ja valge vein

- Alkoholivaba õlu


Kõige suurem sagimine käib alati toiduleti ümber. Foto: Robert Aps

Mida peaks SAS Business Class Lounge kohta veel teadma?

Kopenhaageni äriklassi ootesaalis saavad kõik külastajad tasuta duširuumi kasutada. Selleks tuleb loomulikult end järjekorda registreerida, kuna olenevalt kellaajast võib tahtjate hulk võrdlemisi suur olla.

Duširuumid näevad väga viisakad välja. Pikkade lendude vahel võib kuum dušš tunduda taevaliku võimalusena. Soovi korral saad ühendada nutitelefoni duširuumi Bluetooth kõlaritega, et kuulata oma lemmikmuusikat või taskuhäälingut.

Duši all saab kuulata oma lemmikhitte. Foto: Robert Aps

Lastega peredele on ootesaalis avatud eraldi ala, kus saavad pisemad mängida ja aega veeta.

Toitlustusala lähedalt leiab Panasonicu innovatsiooniala. Sealt esitletakse tehnika viimast sõna uusimate toodete näol. Vajaduse korral saab seal kasutada mürasummutavaid kõrvaklappe.

Ühes äriklassi ootesaali õdusas nurgas hubiseb kaminaleek. Foto: Robert Aps

Kes saavad ootesaali kasutada?

  • Tasuta saavad siseneda SAS Plus ja SAS Business teenindusklassides reisijad, Eurobonus Gold või Diamond liikmed või Star Alliance partnerlennu äriklassi reisijad. Erandjuhud kehtivad SAS Eurobonus Silver kaardi omanikele, uuri lennufirma kodulehelt järgi.
  • SAS Go klassis lendajad saavad SASi opereeritud lennu korral osta sissepääsu äriklassi ootesaali vastuvõtulauast (39 eurot) või internetist (27 eurot).
  • SAS Gold Lounge alale pääsevad ainult Eurobonus Gold ja Diamond liikmed või Star Alliance Gold staatusega reisijad, kellel on SASi või Star Alliance'i partneri poolt opereeritav lend väljumisega Kopenhaagenist.
  • Alla 2-aastased lapsed pääsevad lounge'i tasuta.


Loungista on Reisijuhi lugude sari, mis heidab pilgu äriklassi ootesaalidesse nii meie regioonis kui mujal.