Eesti Turismifirmade Liidu presidendi Külli Karingu sõnul läks aasta turismiedendaja tiitel sel aastal väga õigele inimesele, sest innukas ja väsimatu Eesti Maaturismi tegevjuht Raili Mengel on panustanud regionaalsesse turismi hindamatul määral ning tema eestvedamisel on Eesti põneva turismisihtkohana tuntud saanud ka mitmel pool maailmas.

„Raili Mengel on tõeline maa sool, kelle ind, jõud ja professionaalsus asjade ära tegemisel on sõna otseses mõttes maailmatasemel," iseloomustas Karing.

„Raili eestvedamisel ja kaasabil toimivad aktiivselt paljud ettevõtmised, nagu Eesti Toidutee klaster, Avatud Talude Päev, Tahkuranna Kurgifestival, Eestit kui maaturismi sihtkohta Jaapanis tutvustav project CAITO ning lugematud õppereisid ja koolitused, esitlused ja tutvustused, võrgustikud Eesti sees ja üleilma," lisas Karing.

Aasta Turismiedendaja auhinna saanud Raili Mengel ise peab oluliseks, et Eesti turism on elujõuline ning seda hinnatakse võrdselt kodumaiste ja välismaiste turistide seas.

"Seda auhinda ei oleks välja antud ilma kohalike tugevate ettevõtjatega, seega on see tegelikult Maaturismi ühine auhind," ütles Mengel. "Aitäh kõigile Eesti turismiettevõtjatele pingutuse eest, et igal aastal pakkuda toredaid ja meeldejäävaid puhkuseelamusi igas Eestimaa nurgas."

Aasta Turismiobjekti tiitli pälvis tänavu maailmakuulsa fotograafiakeskuse Fotografiska Tallinna keskus.

"Fotografiska on rahvusvahelise haardega megaprojekt, kus saavad kokku kunst, disain, muusika ja hea toit ning mis on kindlasti üheks Tallinna tõmbenumbriks," ütles Karing. "On uhke tunne anda auhind üle prestiižsele Stockholmist pärit keskusele, mis jõudis Tallinnasse isegi enne New Yorki ja Londonit."

Fotografiska tegevjuht ja kaasasutaja Margit Aasmäe ütles, et Fotografiska moto on teha kõike hästi ning pakkuda külastajatele kompleksset kogemust ning seetõttu on suvel avatud keskus kiirelt nii Eesti kui ka välisturistide poolt hästi vastu võetud. Tema sõnul on lisaks kõrgetasemelistele näitustele Fotografiska tõmbenumbriks kahtlemata erinevad kultuurisündmused ning puhtast toorainest ja nullkulu põhimõttel töötav restoran.

"Fotografiska on fotokodu, ent sisuliselt koosneb tuhandest erinevast komponendist - nii heast kunstist, etendustest, toidust kui ka hubasest õhkkonnast. Selliselt tahame jätkata, et kõikidele külastajatele elamusi, seikluslusti ja avastamisrõõmu pakkuda," ütles Aasmäe.

Sel aastal toimub Tourest 29. korda ning messile on oodatud kolme päeva jooksul 30 000 külastajat.

Aasta Turismiedendaja ja Aasta Turismiobjekti laureaadid Raili Mengel (vasakul) ja Margit Aasmäe. Foto autor: Erik Peinar.