Peegeldab lennujaama mastaapsust

Istanbuli uue lennujaama suur skaala saab samaaegselt kiita ja laita. Vana hoone struktuur jäi aina kasvavale reisijate läbivoolule liialt kitsaks. Osa reisijatest aga tunneb, et probleemi lahendamise käigus kasvas lennujaam hoomamatuks. Väravate, toidukohtade ja poodide vahel liikumine võtab meeletult aega.

Istanbuli lennujaama äriklassi ootesaalid pakuvad siginast-saginast ja ringi vantsimisest lõõgastavat vaheldust. Küll aga tuleb turistiklassis reisijatel arvestada, et Turkish Airlinesi ja SkyTeam oaasidesse sissepääsu osta ei saa. Just siinkohal tulebki mängu IGA Lounge, mis on avatud kõikidele sisenemistasu maksnud klientidele.

Tihti on lepingulised äriklassi ootesaalid kitsamad ja väiksemad võrreldes samades lennujaamades paiknevate lennufirmade ja -alliansside puhkealadega. IGA Lounge puhul seda öelda ei saa, sest tegu on tõeliselt suurte ning avarate ruumidega. Kaardile on märgitud erinevad tsoonid: töö, puhkemomendid ja toitlustus.

Kokku katab äriklassi ootesaal pinda 4500 ruutmeetri ulatuses. Antud põrandapind võimaldab korraga lounge’s aega veeta tervelt 600 inimesel. Piiri täitumisel ei lasta enam rohkem reisijaid ruumidesse.

IGA Lounge võtab vastu valguse ja avarusega. Foto: Robert Aps

Millised on võimalused töö tegemiseks?

IGA Lounge’is saab rahulikult tööd teha. Interneti kiirus on korralik ja ei vea vähemalt meie tehtud eksperimendi käigus kordagi alt. Vabu laudu sülearvuti jaoks leidub lounge’is küllaga. Samuti saab mugavalt nii sülearvuti kui nutiseadmed vooluvõrku ühendada.

Mõnikord võivad aga häirima hakata suuremate seltskondade kärarikkad vestlused. Kuivõrd äriklassi ootesaal on suure pindalaga, siis saab alati liikuda vaiksemasse kohta. Küll aga võivad tekkida probleemid, kui näiteks lennujaamas on korraga suurel hulgal hilinemisi või võtab maad äkilisem tipptunni moment.

Viimase vastu aitab aga teatud hetkest alates täituvuse kontroll. Vastuvõtulauast ei lasta enam inimesi sisse, kui ootesaali mahutavus jõuab ülemise piirini.

Rohelusega täidetud terrass, kuhu küll kõndima ei pääse. Foto: Robert Aps

Kuidas korraldatakse toitlustust?

IGA Lounge’s on keskne toitlustusala, kust leiab nii salateid, suupisteid, kuumi pearoogi kui magustoite. Valikus on esindatud rahvusvahelisi toite ja türgi köögi maiuspalasid.

Selgelt on mõeldud erinevatele näljatasemetele. Kes soovib kiiret vahepala, saab haarata valmis pakitud võileibu. Hundinälja korral on võimalik bufeest endale maitsev lõuna- või õhtusöök valmis tõsta.

Meie külastuse ajal olid muuhulgas saadaval järgnevad toiduvalikud:

- Caesari salat

- Küpsetatud rosmariinikartulid

- Türgi stiilis lihapallid

- Küpsetatud kanafilee

- Tiramisu, baklava, juustukoogid

Kuivõrd tegu on üldkülastatava ootesaaliga, siis ei maksa oodata toidukvaliteeti, mis oleks võrdne mõne eksklusiivsema äriklassi või First Class puhkealaga.

Saadaval oli kolme erinevat tüüpi juustukooke. Foto: Robert Aps

Millist joogivalikut külastajatele pakutakse?

Selles äriklassi ootesaalis on saadaval järgnevad joogid:

- Kuumad joogid (tee, Türgi kohv jt)

- Mineraalvesi (erinevad variandid)

- Alkohoolsed joogid (suur valik, aga ainult baarist)

- Karastusjoogid (mitmetes külmikutes vabalt võtmiseks)

Kusjuures teed saab endale valada paljudest kohtadest üle terve lounge’i. Sama käib kohvi kohta. Kui soovid aga barista valmistatud kohvi, siis seda saab sarnaselt kangele alkoholile baarileti tagant.


Tee koos küpsistega saadaval paljudes kohtades üle terve ootesaali. Foto: Robert Aps

Mida peaks IGA Lounge kohta veel teadma?

Järjekorrad! Nagu allpool olevalt pildilt võib näha, siis sinna tekkivad väga kergesti suured järjekorrad. Siin tuleb jällegi mängu tõsiasi, et Istanbuli lennujaama külastab arvestatav hulk inimesi.

Kuigi IGA Lounge on väga ruumikas, siis vastuvõtulauas tekivad paratamatult parajad sabad. Lugedes hiljem netiavarustesse postitatud kogemustest, siis mõned külastajad on pidanud maksmist ootama tervelt pool tundi. Seda on selgelt liiga palju!

Maksete sooritamine võtab tükk aega. Vahel minnakse ka vaidlema! Foto: Robert Aps

Omapärane on see, et lounge’ist leiab Tax-Free kaupluse. Seda ei tule just sageli ette, et äriklassi ootesaali on taoline pood sisse ehitatud.

Kindlasti on tegu tasulise sissepääsuga ootesaalide hulgas pigem tunduvalt üle keskmise kvaliteediga paigaga. Lopsakas rohelus, ruumide avarus, korralik toitlustus ja mitmed lisamugavused viivad antud lounge’i omas kategoorias esirinda.

Kõrged puidust vahesirmid pakuvad eraldust ja privaatsust. Foto: Robert Aps

Kes saavad ootesaali kasutada?

  • Paljude lennufirmade äriklassi reisijad saavad külastada ootesaali tasuta. Kui lendad Istanbulist äriklassis ja ei kasuta Turkish Airlinesi lende, siis uuri lennukompaniilt, kas sinu piletiga tuleb kaasa prii sissepääs.
  • Erinevatel tingimustel sõltuvalt ettevõtte programmist järgnevate partnerite kaudu: Priority Pass, Diners Club International, Dragonpass, Lounge Club, Lounge Key, TAV Passport.
  • Kõik reisijad, kes tasuvad ühekordse külastuse eest 59 eurot. Alla 2-aastased lapsed tasuta.

Loungista on Reisijuhi lugude sari, mis heidab pilgu äriklassi ootesaalidesse nii meie regioonis kui mujal.