Surmava koroonaviiruse puhang sai alguse Hiina linnast Wuhanist. Selles Hiina ühes suurimas tööstuslinnas elab ligi 11 miljonit inimest.

Sõprade ja sugulaste külastamine on üks peamisi põhjuseid, miks inimesed Wuhani reisivad. Kuna tegemist on suure tööstuskeskusega, reisitakse sinna tihti ka ärilistel põhjustel. Turistide seas Wuhan eriti populaarne sihtkoht pole.

Eelmisel nädalal kehtestasid Hiina võimud Wuhanis ja seda ümbritsevates linnades reisikeelu. See tähendab, et peatati nii lennu-, rongi- kui ka bussiliiklus.

Mida teevad lennufirmad?

Lende Wuhani ega sealt välja ei toimu. Mõned lennufirmad on isegi tühistanud oma lennud teistesse Hiina linnadesse. Teised lennufirmad üle maailma on lubanud reisijatel erinevatel tingimustel oma teekonda muuta, kui lend peaks läbima Pekingit või Shanghaid.

United Airlines on teatanud, et nad on ajutiselt peatanud 24 lendu Ameerika Ühendriikidest (Newarki, Chicago, Washingtoni ja San Francisco lennujaamadest) Hongkongi, Pekingisse ja Shanghaisse. Lende ei toimu 2. veebruarist 8. veebruarini.

Ka Air Canada on teatanud, et vähendab lendude arvu nädalas Hiinasse. Reisi tühistamisel pakub ettevõte reisikrediiti. Lisaks on võimalik lennukuupäeva tasuta muuta kuni 15. aprillini 2020.

Delta Air Linesi kõneisik on lausunud, et reisi tühistamise eest nad hüvitist ei maksa, kuid võimalik on saada reisikrediiti. Kui soovitakse lennukuupäeva tasuta muuta, tuleb jälgida, et uus kuupäev oleks enne 31. märtsi 2020.

American Airlines lubab inimestel lennukuupäeva edasi lükata kuni aasta aega esmasest kuupäevast. Oma teekonda saab tasuta muuta juhul, kui lend läbib Pekingit, Shanghaid või Chengdud.

Lufthansa lubab teekonda muuta reisidel, mis toimuvad enne 30. septembrit 2020.

Emiratese reisijad saavad taotleda hüvitist, kui ei soovi reisida Shanghaisse, Pekingisse või Guangzhousse. Seda juhul, kui lennukuupäev on enne 7. veebruari. Lennukuupäeva on võimalik muuta lendudel, mille algne kuupäev on enne 29. veebruari.

Cathay Pacific on lennufirma, mis asub Hongkongis. Lisaks on Cathayl ka tütarettevõte Cathay Dragon, mis tegutseb ainult Hiina siseselt. Mõlemad lubavad inimestel Hiina sisestel lendudel tasuta kuupäeva muuta. Seda tingimusel, et uus kuupäev on enne 31. märtsi 2020.

Cathay Pacific lubab lennumeeskonnal kanda kirurgimaske. Sama on lubanud ka American Airlines. Maskide kandmine lendudel pole meditsiiniliselt soovituslik. Siiski lubatakse lennuteenindajatel nende enda turvalisuse tagamise jaoks kanda maske lendudel Shanghaisse, Pekingisse ja Hongkongi. Maskid aitavad kaitsta piiskade eest, mis köhides ja aevastades õhku satuvad. Reisijatele veel ükski lennufirma maske ei jaga.

American, United ja Delta pakuvad reisijatele käte puhastamiseks niiskeid lappe.

Mida reisijad Ameerika Ühendriikide ja Hiina lennujaamades ootama peaksid?

Nii Aasia kui Ameerika lennujaamades kontrollitakse inimesi termiliste seadmetega, et mõõta nende kehatemperatuuri. Reisijad, kellel on viirusele omased sümptomid võidakse viia täiendavatele uuringutele.

Seda, millistes Ameerika lennujaamades reisijate läbivaatust teostatakse otsustab Haiguste Kontrolli ja Ennetamise Keskus (C.D.C). Eelmisel nädalal alustati läbivaatusi suurtemates lennujaamades. Nendeks on Kennedy lennujaam, San Francisco Rahvusvaheline lennujaam, Los Angelese Rahvusvaheline lennujaam ja Hartsfieldi-Jacksoni Atlanta Rahvusvaheline lennujaam.

Esialgu oli lennujaamades viis läbivaatuse punkti. Sellel nädalal teatati, et lisatakse juurde veel 15 punkti. Lisaks antakse reisijatele, kes tulevad nakatunud piirkondadest, paber, kus on kirjas, mida tuleb teha, kui on märgata koroonaviiruse sümptomeid.

Kas inimesed peaksid oma lennud Hiinasse tühistama?

Hetkel soovitatakse vältida reisimist ainult Wuhani ja selle ümbrusesse. Puuduvad tõendid sellest, et väljaspool Wuhani viirus inimeselt inimesele kandub. Seega vältides Hubei provintsi külastamist pole muretsemiseks põhjust. Reisi võivad ebamugavamaks muuta erinevad lisakontrollid sadamates ja lennu-, rongi- ning bussijaamades.

Reisiplaanid tuleks läbi mõelda juhul, kui on palavik. Lisa läbivaatuste käigus võidakse võtta seda ohumärgina ja viia eraldi kontrolli.

Kas Hiina vaatamisväärsused on suletud?

Nii mõnedki Hiina populaarsemad turistide sihtkohad suleti eelmisel nädalavahetusel teadmata ajaks. Nende seas on ka Pekingis asuvad Hiina rahvamuuseum ja Keelatud linn. Suletud on ka Pekingist 64 kilomeetri kaugusel asuv Badalingi osa Hiina müürist.

Pekingis, Shanghais ja Hongkongis tühistati muidu mitu päeva kestvad aastavahetuse üritused.

Wuhan asub Jangtse jõe ääres. Sellel jõel toimuvad tihti kruiisid, mis hõlmavad Kolme Kuristiku tammi külastust. See asub aga Hubei provintsis, mis on peamine ohutsoon. Ühtegi ametlikku teadaannet kruiiside ära jäämise kohta pole.

Milliseid meetmeid saavad reisijad haiguse ennetamiseks kasutusele võtta?

Loomulikult on väga tähtis käsi pesta. Tuleb vältida liigset näo katsumist. Ära ei tohi ka unustada, et köhides tuleb suu käega katta. Nendest, kes on silmnähtavalt haiged, tuleb distantsi hoida. Enda rahustamiseks võib lennukisse kaasa võtta niiskeid lappe, millega käepidemed ja laud üle tõmmata.

Allikas: nytimes.com