“Ma pole enam kakskümmend, pole kolmkümmendki, olen veel rohkem. Selles vanuses inimesed abielluvad, ostavad maju, saavad lapsi, juhivad firmasid ja vahetavad välja oma kolmanda auto. Mul pole ühtegi neist asjadest. Mul on sülearvuti, üks maal, telefon, krediitkaart, õppelaenuvõlg, espressokann ja kolm kohvritäit riideid…ja kortsus lennupilet Los Angelesse,” alustab oma Los Angelese lugu “Minu Los Angeles” raamatu autor Helen Tootsi.

“Millesse ma küll end mässinud olen? Pirtsakad eputrillad. Gluteenitalumatus. Mudalaviinid. Lõgismaod, nii otseses kui kaudses mõttes. Liiklusummikud. Kusehais. Kuldsed päikeseloojangud. Õhku rippuma jäetud lubadused.”

Heleni viib Los Angelesse tema töö meelelahutusäris, kuid kogu Los Angelese suuruse ja sõgeduse juures rõhutab ta, et LA ei võrdu vaid Hollywoodiga. Olgu aga juttu filmitööstuse ja unistuste Mekast või läänekalda muretust ja päikeseküllasest rannamelust, LA on mõeldud elamiseks täiel rinnal! Sealsest igapäevasest elutsirkusest Heleni “Minu Los Angelesest” lugeda saabki.

Vestlust modereerib ning laseb Helenil särada USAs korduvalt reisinud seltskonnategelane, ajakirjanik, ettevõtja ja saatejuht Anu Saagim, kes Los Angelesse kipub ikka ja jälle tagasi pöörduma. Vestluse käigus saame teada, mis teda selle linna juures enim paelub.

USAs reisimise nippe jagab vestlushommikul Estraveli lennupiletite ja reisikindlustuse müügidirektor Mauri Saarend, kes on üle maailma reisinud ligi 70 riigis ning püüab iga oma reisiga käia kohtades, kuhu veel pole sattunud. Entsüklopeediana reisitarkusi täis Mauri üheks motoks on ütlus, et teekond on sama tähtis kui sihtkoht. “Mida kaugemal on linn, kuhu lendad, seda rohkem on eri võimalusi sinna jõuda ja teel olles põnevaid paiku külastada. Näiteks kui juba uuele mandrile lennata, siis Los Angelest külastades ei tasu kindlasti piirduda vaid ühe USA linnaga, vaid kaaluda vähemasti kahe-kolme linna külastust, ehk põigata läbi ka mõnest Ladina-Ameerika riigist, ning tagasiteel peatuda ka näiteks mõnes Euroopa linnas. Sellised vahepeatustega piletid ei pruugi üldse kokku kallimad tulla, kui otselend,” märgib Saarend.

Estraveli statistika näitab, et Los Angeles on eestlaste seas aastaringselt populaarne sihtkoht. Vaid üksikutel kuudel nagu näiteks mai, august ja detsember võib täheldada külastamise osas veidi langust. Keskmise Los Angelese lennupileti hind on 640 €/edasi-tagasi ning reisi kestvus üle 10 päeva.

“Minu Los Angeles ei ole klišeelik Ameerika-unelm. Ta on minu! Täis kultuuri ja kogemusi, salajasi nurgataguseid ja intrigeerivaid vestlusi. Ma ei ela Hollywoodi glämmis, aga pole ka tavalise poekassiiri kingades. Ma teen tööd, mis Eestis eksisteerida ei saa, mis tingib selle, et mu elu ei ole kõige tavalisemate killast. Ma ei kergita enam kulmu selle peale, kui kodutu hull mees keset tänavat torti asfaldile määrib. See on täiesti okei ja täiesti tavaline. Esmapilgul üüratuna tundunud linn jääb päev-päevalt aina väiksemaks,” lisab Helen.

Tule juba homme, 28. detsembril kl 12 Viru Keskuse IV korrusel toimuvale reisihommikule kuulama ja küsimusi küsima! Oled pühade ajal Tallinnast eemal? Reisihommiku otseülekanne on jälgitav ka nii Rahva Raamatu, Petrone Prindi kui ka Estraveli Facebooki lehtedel ning hiljem saab seda piiluda Estraveli blogist ja Estraveli Youtube’i järelvaatamisest.

Päikeseloojang Los Angeleses. Foto: Shutterstock