Ciao!

Nagu eelmine kord sai lubatud, siis pidin nüüd rääkima teleoperaatoritest ning telefoninumbri tegemisest Itaalias. Arvutimängudes lähevad tasemed koguaeg raskemaks, mida kaugemale mängus jõuad ja sama loogika tundub olevat ka Itaalia bürokraatia puhul.

Kui transpordikaardi sai tehtud nii circa 6 tunniga, siis töötava telefoninumbrini kulus 4 päeva. Põhjuseks, sest arvestades, et ma keelt ei valda sellisel tasemel ja itaallased ei soovi väga inglise keeles rääkida, siis läks palju aega tõlkimisele ja mõistmaks erinevaid nüansse.

Vahetustudengil on kolm võimalust, kuidas olla kättesaadav telefoni teel: jätkata oma kodumaa teleoperaatoriga, soetada endale ettemakstud kõnekaart või teha eraldi leping Itaalia operaatoriga. Itaalias on peamiseid teleoperaatoreid neli: TIM, Vodafone, Tre ja Wind. Lisaks on palju väiksemaid operaatoreid, aga neid nelja teatakse kõige enam ning nende poode on võimalik kõikjalt leida.

Aus vastus on, et kui mingigi võimalus on, siis vältige võimalusel üldse itaallaste bürokraatiaga tegelemast. Võimaluse puudumisel, ärge nendega lepinguid sõlmige. Lepingute minimaalne aeg on 12 kuud, kuid sellise pikkusega vahetusi meie tudengid reeglina ei tee ning lepingu ennetähtaegne ülesütlemine toob reeglina kaasa üsna kopsaka trahvi. Ettemakstud kõnekaartidega on veel lahedam lugu — väidetavalt jõustus selle aasta suvel uus Euroopa direktiiv, mille kohaselt Itaalias on nüüd väga raske saada ettemakstud kõnekaarti. Pidi olema seotud teemaga, et itaallased on väga pahased, et turistid ja õpilased tulevad nende riiki, kasutavad nende võrke, aga maksavad võrreldes tavakodanikuga väga vähe. Vähemalt seda juttu rääkisid mitmed erinevad teleoperaatorite esindajad.

Selliste punktidega silmitsi seistes oli hea meel, et tegin Eestis oma telefoniplaani korda minnes Teliasse üle. Aitäh, Telia, et suutsid teha ühe parima pakkumise üldse ning tegeleda probleemidega kiirelt ja efektiivselt!

Kuidas siis toimub kohaliku numbri saamine? Kui oled kindel, et sul seda on ikkagi vaja, siis ära kuluta aega nagu mina ning otsi kohe üles firma nimega Iliad. Tegemist on operaatoriga, kes pakub veel ettemakstud kõnekaardi võimalust. Võta telefon, kõik oma dokumendid kaasa ning mine esindusse, kus teenindaja aitab sul kõik asjad automaati sisestada.

Arvesta, et enne SIM-kaardi saamist pead näitama nii oma dokumenti kui ka itaalia keeles ütlema, et nõustud olema Iliad`i klient. Valid endale meelepärase numbri, maksad ning välja potsatab su kaart. Vähem kui kümne minutiga peaks su uus kohalik number töötama.

Soovitused ja nipid:
1. Enne kui hakkad ennast siduma itaallastega, uuri Eesti teleoperaatorite pakkumisi. Isegi, kui nende kodulehekülgedel pole mingit pakkumist, mis sulle sobiks, siis mine esindusse kohale ja kirjelda, mis olukord sul on ning mida vajaksid. Tihti tehakse sulle personaalne pakkumine, sest vana klienti on odavam hoida, kui otsida uut. Ole valmis ka vahetama oma operaatorit, sest kõige tähtsam on, et sul oleks oma vahetusperioodil võimalik igal ajal kontakteeruda ükskõik kellega
2. Ära usu kohalikke jutte, et kolme kuu möödudes su number pannakse kinni. See kehtib USA tudengitele, kus nad peavad ütlema, et lähevad Euroopasse ja kõik on korras. Kuna vestled esindajatega inglise keeles, siis tihtilugu peetakse sind automaatselt ameeriklaseks ning hakatakse seda kinnipaneku juttu rääkima
3. Kasuta kahte telefoni: isiklik telefon isiklikuks otstarbeks ja Eesti operaatoriga, vana telefon Itaalia pangakonto loomiseks ja Itaalia operaatoriga

Huvitavad tähelepanekud:
1. Kohalikku numbrit on vaja Itaalia pangakonto avamiseks. Kui sa tead, et mingid rahad peaksid sulle tulema, aga saavad tulla ainult Itaalia kontole, siis selleks, et seda avada, on sul vaja Itaalia numbrit. Miks? Nende süsteemid ei integreeru lihtsalt välismaiste numbritega
2. Numbrit saab teha ainult Itaalia ID-kaardi või oma koduriigi passiga ehk seda tehes sinu Eesti ID-kaart ei kehti. Jah, see oli paras šokk, sest tegemist ju identifitseerimisdokumendiga, mis peaks kõikjal kehtima. Seega, kindlasti omage ja võtke kaasa ka pass!

Varsti uus postitus viimasel teemal, milleks on pangad ja siis juba elust-olust!

Delfi Tudengiblogi on sari, mille täidavad Erasmus+ või mõne muu programmi toel välismaale sõitnud Eesti üliõpilased ja kutseõppurid.