Novembri keskel saabuvad Eestisse suured merekonteinerid Aasia laternafestivali konstruktsioonmaterjalidega. Valgusskulptuurid pannakse püsti Tallinna lauluväljakul kolme nädala jooksul.

Festivalimeistrid paigaldavad lauluväljakule enam kui 25 temaatilist LED valgusinstallatsiooni. Teiste seas saab näha 40 meetri pikkust draakonit, massiivseid siidist panda kujusid, Aafrika loomade kuningriiki, maagilist hirvemetsa, võimsat valgustunnelit ja palju muud tavapäratut.

Festivali rikastavad Hiina näitlejate teatrietendused, avatud on jõululaat ja idamaise toidu ala, kohal on jõuluvana. Lisaks on võimalik osaleda töötubades, kus saab lähemalt tutvuda Aasia käsitöö ja selle loomisega.

Maailmakuulus laternafestival on rännanud võimsate valguskulptuuridega enam kui 50 riigis ning seda on kiitnud teiste seas hinnatud väljaanded nagu New York Times ja Time Out.

„Mul on ülimalt hea meel, et see värviküllane suurfestival on peagi jõudmas Tallinnasse. Saame näha maagilist ja võimsat valgusemängu, mis keset pilkast talvepimedust mõjub siin kindlasti kosutavalt ja mille sarnast pole Eestis varem nähtud," ütles Tallinna lauluväljakul toimuva laternafestivali korraldaja Jaanus Jegorov.

Hiina laternafestivali juured ulatuvad enam kui 2000 aasta tagusesse Han dünastia aega. Aja jooksul hakati laternatest looma huvitava disainiga värvilisi objekte ja sellised festivalid said populaarseks ka teistes riikides. Valguslaternad on Hiinas lootusesümboliks ja traditsiooniliselt on laternafestival seotud Hiina uusaastapidustustega.

Kas teadsid, et ...

  • Laternafestivali juured ulatuvad enam kui 2000 aasta tagusesse Mingi ja Hani dünastia aega, mil budistlikud mungad hakkasid Buddha auks templites lampe süütama. Selle kombe võtsid üle tolleaegsed Hiina valitsejad, kelle paleedes ja templites pidid valguslambid samuti põlema. Festivali päritolu seostatakse ka iidse rituaaliga, mille kohaselt on talvepimedusest ja -väsimusest võimalik üle saada valgusega.
  • Valguslaternad on Hiinas lootusesümboliks ja laternafestival on osa Hiina uusaastapidustustest. Aegade jooksul on laternatest loodud palju erinevaid värvilisi siidobjekte, mida hinnatakse kõrgelt ka väljaspool Hiinat.
  • Üheks olulisemaks laternafestivali objektiks on draakoniskulptuur. Draakonid on Hiinale iseloomulikud kõikjal, kuid erinevalt lääne kultuurist ei seostu nad seal ohtlike, tulekahju tekitavate olenditega. Seevastu on draakonid Hiinas jumaluse ja edukuse sümboliks, samuti väljendavad nad jõudu, väärikust ja heatahtlikkust.
  • Tänapäevased hiiglasikse skulptuuridega laternafestivalid sünnivad pika töö tulemusena. Kõigepealt visandatakse esialgne ideekavand. Seejärel projekteeritakse terasvardad skulptuuri raami moodustamiseks. Raamid on omakorda täidetud tuhandete LED-pirnidega ja mähitud spetsiaalsesse siidriidesse, mis värvitakse võimalikult autentselt nii, et draakon näeb välja nagu draakon ja panda on panda.
  • Tallinnas enam kui kuu aja jooksul toimuval laternafestivalil süüdatakse üle 25 installatsiooni, mis on valmistatud ligi 2 kilomeetri pikkusest maalitud siidkangast ja 10 000 LED-pirnist. Suurimaks skulptuuriks saab olemas enam kui 40 meetri pikkune draakon.
  • Laternafestivali tuled, vardad ja siidkangad tarnitakse Tallinnasse üheksas merekonteineris. Valgusskulptuurid pannakse kokku ja maalitakse kohapeal käsitsi - sellega tegeleb spetsiaalne Hiina käsitööliste meeskond, kes alustab tööga juba kolm nädalat enne festivali algust.
  • Käsitöölised kasutavad raamide katmiseks traditsioonilisi Hiina siidriide tükke, mis annavad laternaskulptuurile ülimalt elulise välimuse. Iga siidkangatükk on konstrueeritud nii, et see sobiks täpselt terastraatide vahele.
  • Laternafestivalil näidatakse tuhandeid käsitsi meisterdatud Aasia laternaid ja säravaid valgusekraane, mida saadavad Hiina näitlejate etendused, jõululaat ja Aasia toidu ala.
  • Aasia laternafestival toimub õues ja skulptuurid on ilmastikukindlad. Seega on festival avatud nii vihmaste kui lumiste ilmadega.


Suurim Aasia laternafestival toimub esmakordselt Eestis, Tallinna lauluväljakul 6.12.2019-12.01.2020. Festival on külastajatele avatud reedest pühapäevani ning kõigil kolmel jõulupühal, uuri lähemalt SIIT!

Laternafestivali videotutvustuse leiad SIIT!