Kas oled kunagi lennujaamas leili visanud?

Maailmas on vähe lennujaamu, kus on võimalik lendude vahepealsel ajal kuumale kerisele leili visata. Meie teada on Finnairi ootesaal ainus lennujaama äriklassi ühissaun tervel maakeral, kuhu pääseb privaatse broneeringuta. Pariisis ja Dubais on küll võimalik saunatada, ent sel juhul on tegu eraldiseisva teenusega.

Soome saun pole küll väga suur, ent Platinum Wingis puudub oht ülekoormuseks. Kõiki saunalisi ootab ees ämber külmade jookidega. Disain on tumedates toonides, pakkudes mahedat kontrasti silmikipitavalt ereda lennujaama valgustusega. Suve lõpu poole toimunud külastuse ajal oli saunas tunda veel värsket puidu lõhna.

Vähese valgusega pilt leiliruumist, päriselus tunduvalt ruumikam. Foto: Robert Aps


Millised on võimalused töö tegemiseks?

Äriklassi ootesaalide reisijatele on lõõgastumise kõrval olulised ka tingimused sujuvaks töö tegemiseks.

Meie kogemuse põhjal oli interneti kiirus heal tasemel. Vajadusel saab suuremaid manuseid alla laadida probleemivabalt. Jätkuvalt pole kiire internet standardiks kujunenud. Vastupidiselt ootustele võib isegi Euroopa juhtivate lennufirmade äriklassi ootesaalidest leida aeglase ja katkendliku WiFi-ühenduse.

Printimisvõimalus on mugav. Kasutada saab nutitelefoni, sülearvutit või muid elektroonilisi seadmeid, millega saab e-kirja saata. Nimelt tuleb printimiseks edastada fail e-kirjaga otse printimiskeskkonna e-postiaadressile.

Elektrooniliselt broneeritavad privaatsed duširuumid. Foto: Robert Aps


Kuidas korraldatakse toitlustust?

Platinum Wing ootesaalis on kaks peamist toitlustuse valikut:

- Lõuna ajal à la carte teenindus

- Avamisaegade piires soe bufee

Saabusime õhtul, mistõttu polnud enam à la carte menüü saadaval. Õhtuti väljub küllaga mitte-Schengeni lende, nii et see teenus võiks saadaval olla ka teises vahetuses.

Küll aga oli võimalik õhtusöök bufee abil ise kokku panna. Laia õhtusöögi bufee valikusse kuulusid näiteks järgnevad road:

- Pastasalat pesto ja kirsstomatidega

- Caesari salat

- Tursk ja mereannid tomatikastmes

- Röstitud rosmariinikartulid

Peakoka poolt valmistatud amuse-bouche eelroogade seast leidis suitsulõhe wasabi-majoneesiga ja veise BBQ Sriracha kastmega.

Dessertide ja veinikõrvase laual oli pisikesi koogikesi, makroone, eri sorti juustu ja puuviljakausikesi. Samuti pandi pidevalt välja ohtralt napsuklaase, mis täidetud kibuvitsa-mangosmuutiga.

Juustuvalik kibuvitsa-mangosmuutide keskel. Foto: Robert Aps


Millist joogivalikut külastajatele pakutakse?

Ootesaali sissepääsu vahetus läheduses asub baariala. Sealse leti taga tegutseb baaritöötaja, kes valmistab nii põhjamaiseid kui rahvusvahelisi kokteile. Samuti saab tellida barista valmistatud kohvijooke.

Esindusliku alkoholivaliku hulgas on eriti lai valik džinne. Neist tehakse baarileti taga maitsvaid kokteile, mis kukuvad välja hulga loomingulisemalt kui džinn toonikuga.

Puuviljadega täidetud klaasid sangria valmistamiseks. Foto: Robert Aps


Kuidas tundub ootesaali atmosfäär ja disain?

Atmosfäär on Platinum Wing alal piiratud klientuuri tõttu rahulik. Sellegipoolest võib täituvus teatud kellaaegadel üsna kõrge olla. Istekohti leiab 150 inimesele. Õnneks on avatud muust osast eraldatud lõõgastusala. Mõned magavad, teised vaatavad kõrvaklappidega arvutist filmi.

Disainis on kasutatud neutraalseid toone, mis lasevad silmadel puhata. Pikkadelt lennureisijatelt tulijatele või neile alles minejatele pakub vähem intensiivsem keskkond mõnusat äraolemist.

Äriklassi ja premium-taseme ootesaalid kasutavad tihti võimalust kodumaise disaini tutvustamiseks. Näiteks on Platinum Wing ala kohvitassid kõik Marimekko legendaarseks muutunud kujundusega. Klaasid on aga tulnud Ultima Thule vabrikutest.

Heli liikumist takistava disainiga töö- ja lõõgastusistmed. Foto: Robert Aps

Kes saavad ootesaali kasutada?

  • Finnair Plus Platinum Lumo (+4 külalist) või Platinum (+ 1 külaline) taseme kliendid
  • oneworld Emerald taseme (+ 1 külaline) kliendid, kui lend väljub Schengeni-välisest alast ning lendu korraldab-turustab oneworld alliansi lennukompanii

Eraldiseisvalt pole võimalik Finnair Platinum Wing ootealale sissepääsu soetada.

LOUNGISTA on Delfi Reisijuhi lugude sari, mis heidab pilgu äriklassi ootesaalidesse nii meie regioonis kui mujal.