1. Kas kinnised jalatsid on ikka kaasas?

“Lisaks plätudele on äärmiselt soovitav võtta kaasa vähemalt üks paar kinniseid jalanõusid,” soovitab Ardo. “On väga tore matkata mõnes rahvuspargis, avastada koskesid ja mäetippe, kust avanevad ilusad vaated, aga see kõik on plätudega võimatu. Nii et, kellel vähegi plaan basseini äärest ja rannast mujale liikuda, ketsid kaasa!”

2. Less is more

“Alati tuleb kasuks võtta kaasa pigem vähem asju. Mina eelistan seda sellele, et õppida kõiki asju kolmnurkseks voltima,” muigab Ardo. “Hea nipp on ka see, et veeda enne reisi võimalikult kaua arvuti taga pilte töödeldes — ja kohvrid saavad iseenesest kokku!” naerab ta, viidates oma elukaaslase Nele Dvorjaninoni panusele asjade pakkimisel.

3. Usalda professionaale

“Nooremale iseendale soovitaksin praegu kindlasti algajana kasutada reisibüroo abi. Siis ei juhtu, et satud mõnda troopilisse kohta keset vihmahooaega ja peale hotellitoas istumise midagi teha ei saagi. Oluline on teada ka, milline on sihtkohas poliitiline olukord ja ohtlikkuse tase.”

4. Ära karda üksina reisida

“Olen üksinda palju reisinud ja uskuge, see on väga avardav — suhtled nii teiste turistide kui kohalikega, otsustad ise, kuhu ja millal minna ja millise graafiku järgi liikuda. Üksinda reisimisel on minu jaoks ainult üks miinus — mulle meeldib kõike jagada ja kui pole kedagi kõrval, teeb see nukraks.”

5. Ära lase endal nahka üle kõrvade tõmmata!

“Et kohalikud tüssama ei kipuks, pead olema väga tähelepanelik ja hoolikas ja mitte laskma ennast emotsioonidest mõjutada. Turul osatakse Su tähelepanu nii hästi hajutada ja keerutada, et isegi kogenum reisija võib segadusse sattuda. Sama lugu ka rahavahetuspunktidega. Neid peab eriti hoolikalt valima. Vastasel korral jääd poolest oma rahast enne kui arugi saad.”

6. Majutust vali asukohta ja arvustuste järgi

“Pole sugugi harv juhus, kui väga ilusate piltide või hea hinna peale satutakse lõksu hotelli, mis asub keskusest, poodidest, restoranidest ja randadest pööraselt kaugel. Sellises kohas on võimalus süüa ainult hotelli restoranis, kus kõik hinnad on topelt kallimad. Seda annab vältida, kui lugeda hoolikalt arvustusi — enamusel hotelle vahendavatest lehekülgedest on kommenteerimisvõimalus ja klientide tagasiside annab kõige täpsema pildi hotelli plussidest ja miinustest,” soovitab ta. “Saad teada, kus on vaikne ja rahulik või milline majutus paikneb keset peomelu. Uskude mind, see, kui hotell on päevinäinud, kraanid kukuvad küljest, prussakad jooksevad ringi ja töötajad on ebaviisakad, ei jää kunagi saladuseks."

7. Võta reisile eelnev päev vabaks

“Paljud kipuvad tegema seda viga, et minnakse lennukile magamata, paaniliselt viimase hetkeni pakkides ja närvitsedes. Ma ise ka satun tihtipeale olukorda, kus veel lennujaamas püüan pilte sorteerida ja töödelda, et ikka enne reisi pildid klientidele ära saata ja puhkust nautima asuda. Aga kellel võimalik, võtke üks päev juba varem töölt vabaks, et poleks lennukile minnes oht, et midagi maha ununeb ja on piisavalt aega kõik mitu korda üle kontrollida."

8. Joo palju vett ja riietu mugavalt

Nii Ardo kui Nele teavad hästi, et lennureisil tuleb võimalikult palju vett tarbida ja mugavalt riidesse panna. Ardo tunnistab aga täiesti puhtsüdamlikult, et lendamine on tema jaoks reisimise kõige ebameeldivam osa. "See on tüütu, aga vältimatu, seega tuleb see endale nii mugavaks teha kui vähegi võimalik. Alati kui inimesed ütlevad, et neile meeldib reisimine, siis mina ütlen vastu, et mulle ei meeldi. Ja täpsustan, et mulle meeldib teises riigis viibida!" muigab ta.

9. Jetlag ei ole paramatus!

"Jetlagi vastu aitab arukas reisiplaneerimine. Teisisõnu, kui tegu on pikkade lendudega, tasub need võimalusel planeerida öisele ajale. Siis oled hommikul ärgates nö samas graafikus ning esimene päev ei lähe kaduma. Lende valides jälgi kindlasti lisaks hinnale ka seda, et lendude vahel poleks ebamõistlikult palju aega. Kui lendude vahel on näiteks 12 tundi ja see satub olema öine aeg, tuleb sul tõenäoliselt end lennujaama pingile kerra keride. Kui soovid aga lennujaama majutust kasutada, võib odavatele lennupiletitele ööbimist liites saada lõpphinnaks palju suurema summa kui algselt veidi kallimat ja arukamat lendu ostes," teab Ardo omast kogemusest rääkida.

10. Päikesekaitsevahend ja kõhuvalurohud on A ja O.

“Vahet pole, kas oled basseini ääres peesitaja või matkasell — päike võtab teises kliimas ühtmoodi hästi ja see, kui sulle Eestis päike peale ei hakka, pole mingiks vabanduseks. Jõle narr lugu, kui pärast esimest päeva oled täiesti kõrbenud ja saad toast välja minna alles pimeduse saabudes. SPF 30 ja SPF 50 peavad olema sinu A ja O. Ja lisaks — kui reis sisaldab kas paadi- või laevasõitu, on kindlasti abiks reisikapslid, mis aitavad iivelduse vastu. Ei tohi unustada ka pidevalt käsi pesta, et igasugused meile mitteomased eksootilised bakterid kõhu kallale ei kipuks!” soovitab Ardo lõpetuseks.