Proto avastuskeskuse näol on tegu Euroopas unikaalse elamuskeskusega, mis koondab nii virtuaalreaalsusele keskenduvaid kui ka "käed külge" eksponaate ning maagilisi maailma muutnud leiutisi, millel on potentsiaali saada uueks turismimagnetiks Eestis. Avastuskeskuse eesmärk on tutvustada kaasahaaraval moel maailma muutnud leiutiste ajalugu. Kuna avamiseni on jäänud vähem kui kuu, käib eksponaatide paigaldamine ja viimased ettevalmistused. Näiteks saabus otse Tšehhist Eestisse elusuurune kuumaõhupall, mille mõõtmed on 6,5 meetrit laiust ja 12 meetrit kõrgust.

"Oma muljetavaldava massiivsuse ja kuumaõhupallile lisanduva virtuaalreaalsuse mänguga pakub eksponaat peagi võimsa elamuse kõigile PROTO külastajatele,“ sõnas avastustehase ekspositsiooni projektijuht Ott Roots. „Seiklusi maailma vanimal õhusõidukil saab proovida VR-maailmas, lisaks õhus sõitmise kogemusele tuleb kuumaõhupalli juhil täita ka mitmeid salajasi ülesandeid. Inimene astub õhupalli korvi, kus saab seda oma keha raskust kallutades läbi kitsa VR-kogemusena loodud kanjoni juhtida,“ avas Roots eksponaadi sisu.

PROTO avastustehas asub ajaloolises Noblessneri valukojas, kus aastatel 1913-1917 ehitati kokku 12 moodsat allveelaeva. Tänaseks on Noblessnerist saanud inimestele ja merele avatud sadamalinnak.