Kuid selleks, et reisida, on sul vaja raha. See, kui palju sa seda vajad, oleneb sinust ja su huvidest. Kas sulle sobivad ka mitme inimesega jagatavad hostelitoad ja tagasihoidlikum söögilaud? Või soovid ööbida moodsalt sisustatud Airbnb’s ja igal õhtul väljas pidutsemas käia? Kas tahad reisida kallimatesse riikidesse või sinna, kus hinnad on madalamad kui su kodumaal? Käia kallitel ekskursioonidel või avastada maailma ise? Meie sinu valikuid ei kritiseeri — igale inimesele oma.

Kui oled summa välja mõelnud — näiteks 30 eurot päevas + lennupiletid Aasiasse või 45 eurot päevas + lennupiletid Lõuna-Ameerikasse või hoopis 75 eurot päevas + lennupiletid Ameerikasse –, pead sa mõtlema välja, kuidas see raha kokku koguda. Siin tuleme meie appi.

Järgi neid soovitusi ja reisiraha on sul peagi koos:

1. Vali, mille peale kulutad ja loobu kõigest muust

Sa ei pea loobuma kõigist tegevustest ja asjadest, mis sind rõõmsaks teevad ega elama mõneruuduses toas, vaid võid nautida oma tänast elu ka enne, kui su reis alguse saab. Aga otsusta, mis on need asjad, mida sa tõesti vajad ja mis sind õnnelikuks teevad ning ära kuluta enam kõigele muule.

Pane kirja, millest sa kindlasti loobuda ei saa, näiteks: üüriraha, kommunaalid, telefoniarve, toit, transport, meelelahutus, tervis, pesemistarbed ja riided. Ja seejärel ka asjad, millest võid loobuda, näiteks: liiga kallis ja suur üürikorter, kulukas juuksuriteenus või massaaž, pidevalt uute riiete ostmine, mitu korda nädalas väljas söömine ja eelarve lõhki kulutamine. Lisaks lõpeta liikmestaatused jõusaalis, kus sa kunagi ei käi või teleteenustel, mida sa ei kasuta. Selle asemel, et pidevalt takso peale raha raisata, jaluta või sõida rattaga.

2. Müü maha kõik asjad, mida sa regulaarselt ei kasuta

Kas sul on kodus mängukonsool, mida sa pole aasta otsa sisse lülitanud? Või mõni mööblitükk, mis on väärt palju, aga on juba ammu su silmi kriipinud? Müü need nüüd maha kellelegi, kes neid tegelikult vajab ja pane saadud raha reisifondi. Sama kehtib ka näiteks riiete ja erinevate aksessuaaride kohta, mis võivad su eelarvesse sadu eurosid juurde tuua.

3. Tasuta lõunad on olemas! Need tuleb vaid üles leida

Kui ei usu, siis tea, et alles hiljuti pakkus üks kesklinnas avatud söögikoht esimesel avamispäeval tasuta lõunaid. Selliseid võimalusi võib olla teisigi, sul tuleb need ainult üles leida. Või vähemalt kasuta ära suurepäraseid lõunapakkumisi ja ära telli menüüst alati kõige kallimat rooga. Sa ei pea jätma väljas söömist totaalselt ära, aga eelarvet tuleks pisut kokku tõmmata ja suhtuda kõigesse loominguliselt.

4. Unusta kallid kokteilid ja käsitööõlled

Taaskord, sa võid jätkuvalt väljas käia, aga kas sa peaksid raiskama 15 eurot ühe kokteili peale? Tõenäoliselt mitte. Uuri välja, kas kuskil on praegu happy hour või eelista odavamaid jooke ning unusta pidevalt sõpradele väljategemine. Sul on siht silme ees, ära kaota seda!

5. Pane oma raha enda eest tööle

Nüüd, kui sul on olemas juba raha, mida reisi jaoks kulutada, ära lase sel lihtsalt sukasääres seista, vaid pane see kasvama. Samal ajal pea meeles ka investeerimisega kaasnevaid riske, sest muidu võid ühel hetkel kogu oma raske tööga säästetud raha kaotada.

Allikas: The Everygirl