Suvi on aeg, mil loodusfotograafid seiklevad mööda Eestit ringi ning avastavad uusi põnevaid kohti, millega ka teisi inspireerida. Näiteks võttis fotograaf Priidu Saart vastu Huawei väljakutse Avastamata Eestimaa projektis, et külastada oma kodumaal seni vähekülastatud paiku, mida läbi fotojäädvustuste ka teistega jagada. Lisaks kohalikele väisavad meie kodumaad aga ka paljud välismaalased, kel on Eestimaal ringi seigeldes kindlasti võrdlusmoment on kodumaaga — millised on nende muljed Eestist?

Üle 12 aasta Eestis elanud hispaanlane Neftali veedab hea meelega palju aega looduses. „Naudiksin seda aega veelgi rohkem, kui sääsed mind nii väga ei armastaks,” naljatles hispaanlane, kes veedab palju aega sõbra suvekodus, valmistades head toitu, nautides elu rahulikku kulgemist, pikki õhtuid ja valgeid öid. „Eriti armsaks on saanud mulle Lahemaa, Lõuna-Eesti, Haapsalu ning Toila,” loetles Hispaania Maja kooli asutaja ja direktor.

„Kui Hispaania juures meeldib mulle kõige enam sealne müra ja kuumus, siis Eesti puhul jällegi siinne vaikus, suvine pehme vihm ning pikad jalutuskäigud -10 kraadi ja päikesepaistega,” kirjeldas Neftali.

Ka 4 aastat Eestis elanud Ryan hindab väga aega Eesti looduses. „Eelmise aasta suvel külastasin esimest korda raba — Mukri, mis oli eriline ja avastusterohke. Eesti loodus on tõesti imeline ning raske on tuua esile ühte asukohta, sest nii palju on veel avastada ning iga aastaaeg looduses pakub võrdväärselt toredaid kogemusi,” kiitis Londonist pärit Ryan, kellele meeldib Eesti puhul eriti just Tallinna tasuta ühistransport, pikad jalutuskäigud ja rattasõidud Pirita teel, Kadrioru park ning erinevad hooajalised tähistamised ja kontserdid, sh eriti laulupidu.

Foto: Priidu Saart

Puhas õhk ja valged ööd

Ukrainast pärit Daria toob Eesti puhul esile looduse nautimise linnas olles. „Tallinnas elades hindan võimalust looduses aega veeta, ilma et peaksin linnast kaugele välja sõitma, näiteks Paljassaare poolsaar ja Viru raba on ühed mu meeliskohad, kuhu nädalavahetusel sõidan. Kui on aega aga pikemaks väljasõiduks, siis külastan kindlasti Saaremaad,” lausus Eestis juba 1,5 aastat elanud Daria.

Ukrainlanna sõnul on imetlusväärne, kuidas eestlased oma loodust hindavad ja hoiavad. „Viis, kuidas hoitakse loodusega tugevat sidet läbi sajandite — alates erinevate puude järgi pandud inimeste perekonnanimedest kuni jaanipäeva tähistamisteni ja metsade puhtana hoidmiseni,” kiitis Daria, kellele meeldib Eesti juures enim just puhas õhk, valged ööd, bürokraatia puudumine ja tehnoloogiline areng.

Ka Ryan toob välja, et kõige suuremaks erinevuks Ühendkuningriigi ja Eestimaa puhul on värske õhk ning see, et siin on tunduvalt vähem inimesi.

Hispaanlane Neftali on juba nii pikalt Eestis, mistõttu näeb ta üha rohkem, kui erinevad Hispaania ja Eesti on, alates kultuurist ja poliitikast kuni inimeste omavahelise suhtlemiseni. „Eestlastel on väga ettevõtlik mõtteviis ning asjad muutuvad siin väga kiiresti, kuna inimesed teevad väga palju ise ära,” kirjeldas Neftali, lisades, et hispaanlased naudivad pigem olukorra jätkamist ning sellisena hoidmist, nagu see on, eriti majanduslikust vaatevinklist. „See-eest ollakse rohkem agaramad nõudma muutust ning protestima teemade osas, mis puudutavad tsiviilõigusi, sel ajal kui eestlased nendel teemadel väga sõna ei võta. Eks see parim lahendus on kuskil nende kahe suhtumise vahepeal,” nentis Neftali.

Foto: Priidu Saart

Samuti tõi Neftali välja, et kui hispaanlased on väga sotsiaalsed ja perekonnale suunatud, siis eestlased jällegi rohkem individualistlikumad. „Söögilaua taha kogunemised on Hispaanias igapäevased, kuid siin sööb iga pereliige kiirelt oma söögi köögis ära ning läheb tagasi oma asjatoimetuste juures,” imestas Hispaania Maja asutaja.

„Hispaanlased räägivad palju ning n-ö kardetakse vaikust, kuid eestlaste puhul peab ütlus „Rääkimine hõbe, vaikimine kuld” väga paika,” võttis Neftali kahe riigi inimeste erinevused kokku.

Inspiratsiooni saamiseks põnevate looduspaikade avastamise ning külastamise osas erinevates riikides tasub vaadata InFocus Awardsile esitatud fotosid. Kuna kõik esitatud fotod on tehtud nutitelefonidega, siis võib igaüks proovida jäädvustada sama ilusaid pilte.


Foto: Priidu Saart