Loodusfotograaf ja reisisell Priidu Saart tunneb Eesti looduses end koduselt ning veedab hea meelega oma vabad hetked loodusrajal matkates. „Kuna olen Saaremaalt pärit, siis kõige kodusemalt tunnen end mere ääres. Samas on suurteks lemmikuteks ka erinevad rabad ning lemmikuks pildistamisobjektiks päikeseloojangud- ja tõusud,” kirjeldas Saart, kellele meeldib väljakutseid vastu võtta ning avastada end uutes põnevates seiklustes. „Just sel põhjusel otsustasin sel aastal Huawei projektiga Avastamata Eesti minna uitama Eestimaa vähekäidud paikadesse ning jäädvustada oma seiklused käepäraselt nutitelefoni kaameraga. Kasutan selleks Huawei P30 Pro telefoni,” lausus Saart. Ta lisas, et võtab suvel sihikule nii väikesaared kui looduskaunid kõrvalised paigad, mida jäädvustada, et siis talvisel ajal fotodelt meenutada.

Väike Vormsi saar meelitab külastajaid oma puutumatu looduse ning rahu ja vaikusega. „Huvi pakub Saxby tuletorn, kust kindlasti avaneb saarele imeline vaade,” lausus saarlane.

Suuruselt Eesti neljandat saart on kõige parem avastada kas jalgsi või jalgrattaga, mida saab laenutada näiteks Sviby sadamast või turismitalust, kuna just nii saab kõige parem ülevaate rannarootslaste põlisküladest, imeilusast loodusest ja kohalikest vaatamisväärsustest.

Foto: Priidu Saart

Eestis leidub hulgi armsaid väikelinnasid, mis võluvad kõiki oma külastajaid just neile omase tempo ja auraga. „Haapsalu on kindlasti koht, mida peaks vähemalt korra suve jooksul külastama. Sealne kaunis rannapromenaad ja Kuursaal, Haapsalu linnus ja arhitektuuriline vanalinn pakuvad kultuurset vaheldust loodusretkedele,” jagas Saart omapoolseid soovitus Põhjamaade Veneetsiaks kutsutud linnakese kohta. Kuurortlinnas toimub suve jooksul ka erinevaid üritusi ning mõne nende külastamine tasub kindlasti suve jooksul ette võtta, olgu selleks siis Augustibluus, Joogafestival või Valge Daami Aeg.

„Rabad on mu lemmikpaigad ning proovin neid külastada nii palju kui võimalik. Endla looduskaitse alal asub Männikjärve raba, kus on väga ilus laudtee, äge laugaste paigutus, samuti mõnus matkarada, mis jõuab vaatetornini, kust paistab kogu Männikjärve raba,” kirjeldas fotograaf ühte oma lemmikraba, mida peaks iga eestlane külastama. Alal asub ka telkimis- ja lõkkeala ehk matkajad saavad raba avastada pikema perioodi jooksul.

Eesti kõige väiksem rahvuspark Karula meelitab end avastama vaheldusrikka loodusega. Sealne kuppelmaastik on omane just Lõuna-Eestile, lisaks pakuvavad avastamisrõõmu ka väiksed rabad ja sood. „Hea mõte on otsida mõni telkimisala ning parki rahulikult paar päeva avastada. Alal on hulgaliselt järvi, samuti sajandivanused taluhooned, kus saab suitsusaunas käia ning kuulda ja proovida võru keelt,” loetles Saart põnevaid ettevõtmisi, mida rahvuspargis teha.

Loodusfotograafi sõnul teeb ta enne uute kohtade avastamist alati ka eeltööd. „Mis kohti näha soovin, mida pildistada tahan, kust päike tõuseb ja loojub, mis ajal pildistada saab — kõik see info on oluline, et pildistamismatk õnnestuks,” lausus Saart.

Kuna Eesti puutumata loodus on hinnatud nii kohalike kui ka välismaalaste hulgas, siis soovitab fotograaf loodusesse minekul kindlasti kaamera endaga ühes võtta. „Kunagi ei tea, mis olukorda sattuda võib või mis kaamera ette satub, seega tuleb alati valmis olla. Selleks, et avastus ainult enda hoida ei jääks, tasub fotosid saata ka fotokonkursitele. Praegu on käimas nt InFocus Awards konkurss, kus saab oma visuaalsisu ka teistega jagada,” julgustas Saart osa võtma erinevatest konkursitest, et jagada oma loomingut ning ülespildistatud looduskauneid kohti ka laiema publikuga.

Foto: Priidu Saart