Viimase sajandi jooksul on maailmas elavate tiigrite arv märgatavalt vähenenud — umbes sajast tuhandest ligikaudu 3900-ni. Populatsiooni langust on soodustanud tiigri kihvade ja muu kasutus rahvameditsiinis ja ehetes. Tiigrite karusnahka kasutatakse ka tippmoes ja luksuslikes sisekujunduselementides.

Selle tulemusel on tiigrite üheksast alamrühmast ellu jäänud vaid kuus ning ka neid loetakse üheks väljasuremisohus olevast miljonist liigist, kes järgnevatel aastatel seisavad täieliku väljasuremise äärel.

Vaatamata tõsisele väljasuremisohule on siiski veel planeedil säilinud peotäis asukohti, kus on võimalik jälgida tiigreid nende loomulikus elukeskkonnas.

Ehedatele reisikogemustele keskendunud veebileht Smart Lemur toob välja maailma parimad sihtkohad, kus leida suurejoonelisi bengali tiigreid, leoparde, elevante ja siberi tiigreid keskkondades, kus nad peaksidki olema.

Bandhavgarh rahvuspark — Madhya Pradesh, India

Kesk-Indias asuvas Madhya Pradesh osariigis paiknevat Bandhavgarh rahvusparki tunnustatakse enamasti sealse bengali tiigrite populatsiooni tõttu. Lisaks sellele kiirelt hääbuvale liigile on antud rahvuspark koduks veel mitmetele haruldastele isenditele albiino tiigrite, leopardite, hirvede, elevantide ja bengali rebaste hulgast. Ülemaailmse tiigrite populatsiooni kiire languse tõttu võttis park 1968. aastal kasutusele erimeetmed nende säilitamiseks.

Bardia rahvuspark — Nepaal

Viimase kümnendi jooksul on Nepaalis bengali tiigrite populatsioon tänu riigi kaitsemeetmetele kahekordistunud. Bardia rahvuspark on koduks nii ligikaudu 80-le bengali tiigrile kui ka veel 50-le imetajate liigile, kelle hulka kuuluvad samuti ninasarvikud, metsikud elevandid, soohirved ning delfiinid. Seega on piirkond tõeline unelm igale loodusentusiastile.

Sundarbansi rahvuspark — Bangladesh

Gangese jõe deltas asuv unikaalne Sundarbansi piirkond on suutnud hoiduda globalisatsiooni mõjudest ning säilitada oma silmapaistva loomuliku ilu ja elava looduse. Umbkaudu 200-le metsikule tiigrile koduks olevat Sundarbansi piirkonda kasutatakse enamasti põllumajanduslikel eesmärkidel ning selle tohutud mangroovimetsad annavad tiigritele võimaluse paljuneda ja areneda oma loomulikus elukeskkonnas. Piirkond on samuti koduks teistele Kagu-Aasia metsikutele kaslastele, kelle hulgas on ka leopardid ja kalakassid.

Durminskoye loodusreservaat — Venemaa

Durminskoye loodusreservaat Venemaa Kaug-Idas on koduks siberi tiigrile — kõige suurema väljasuremisohuga tiigrile maailmas. 1940. aastatel koloniaalvõimude poolt väljasuremise piirile jahitud siberi tiiger oli päästetud, kui Nõukogude Liit määras esimese riigina maailmas tiigritele täieliku kaitse. 20 000 hektari suurune ala on elupaigaks 500-le haruldasele isendile sellest liigist. Juba piirkonna tohutu suurus tähendab, et mõne isendi silmamine on seal veel ebatõenäolisem kui oleks seda Indias või Nepaalis. Lisaks sellele ka Siberi ekstreemsed suvised ja talvised temperatuurid ning kauge asukoht muudavad reservaadi huvipakkuvaks rohkem alternatiivsetele avastajatele.

Tadoba Andhari tiigrikaitseala — Maharashtra

Tadoba Andhari tiigrikaitseala asub India Maharashtra osariigi Chandrapuri piirkonnas ning on regiooni vanim ja suurim rahvuspark. Lisaks kohalikule tiigripopulatsioonile annab park tänu oma safarile külastajatele imelise võimaluse sattuda peale ka metsikule tiigrile. Lisaks tiigritele saavad loodusentusiastid kohata pargis krokodille, sambarhirvi, langurahve ning paljusid erinevaid eksootilisi linnuliike.

Et saada rohkem informatsiooni unikaalsete reisikogemuste, näiteks off-road radade ja teiste populaarsete reisinippide kohta, külasta lehekülge www.smartlemur.com.