Ainuõiget lahendust sellele küsimusele ju ei ole. Õiget vastust tuleb aga hakata harutama sellest otsast, et milleks on telki üldse vaja, kui tihti seda reaalselt kasutatakse, kui mitu inimest selles peaks öömaja saama, kus enamasti telgitakse ja nii edasi. Alles nendele küsimustele vastamise järel saab minna telgi kvaliteedi, hinna ja konkreetsete brändide juurde. Selge on aga see, et korralik telk võiks pidada vastu aastaid ning olla rõõm kõigile, kes sellesse ööbima asuvad.

Alustame telgivaliku tegemisel aga siiski algusest. Enne sobiliku telgi valimist tuleb läbi mõelda mõned lihtsad küsimused:

  • Esiteks, millises kliimas telgite ehk kas vajate suve-, kolme või nelja aastaaja telki?
  • Teiseks, kui suure seltskonnaga telgite ehk kas vajate väiksemat matkatelki või suurt mitmetoalist peretelki?
  • Kolmandaks, kuidas telki transpordite, kas käsitsi või autoga ehk kui suur või raske võib telk kokkupakitult olla?

Aabitsatõde on, et odavatest materjalidest ei saa teha kvaliteetset telki. Kui vajate telki ilusa ilmaga nädalavahetuseks, siis saate hakkama ka odavate telkidega, kuid kaotate kindlasti telgi pikaealisuses ja kvaliteedinäitajates. Aga ärge unustage, et ilm võib muutuda päikesepaistelisest paduvihmaseks mõne tunni jooksul.

Nüüd saame edasi minna juba konkreetseks ning läheneda telkidele nende spetsiifika järgi. Telgi enda vastupidavust ja kvaliteeti näitavad kindlasti need kolm kriteeriumit:

  • Telgi veekindlus. Seejuures peetakse heaks näitajaks veekindlust alates 1500–2000 mm.
  • Telgi mehaaniline tugevus. Odavast materjalist telgid rebenevad kergemini kivide või okstega kokkupuutel. Kvaliteetsed materjalid, näiteks Hillebergi telkidel, peavad aga vastu ka kergematele torkevigastustele ning n-ö „paranevad” nendest ise.
  • Telgi UV-kiirguse kindlus. Pideva päikesekiirguse toimel tekivad kanga mikrostruktuuris muudatused, ja kindlasti mitte paremuse suunas (mehaanilise tugevuse ja veekindluse vähenemine, värvi muutus).

Kui on selgeks saanud, milleks telki enamasti kasutatakse ja millistele peamistele tehnilistele parameetritele peab telk vastama, on vaja valida välja ka telgi kuju. Telgid jagunevad kuju järgi nii:

  • Viiltelk ehk kolmnurkse katusega telk. Tänapäeval on sellised telgid ülikerged ja telgi püstitamiseks kasutatakse kaasasolevaid matkakeppe.
  • Kuppeltelk ehk kuplikujuline telk, ka üksinda kergelt püstitatav. Kõige levinum telgikuju.
  • Tunneltelk ehk tunnelikujuline telk. Tavaliselt suure esikuga. parimad tootjad on ka läbi mõelnud, kuidas sellise telgi üksinda püstitamine võimalikult lihtsaks teha.
  • Kombineeritud telk. Eriti laialdaselt kasutatav peretelkide juures, kus näiteks magamisosa on kupli- ja esikuosa tunnelikujuline.

Olemegi jõudnud telgivaliku kõige olulisema küsimuse juurde, milleks on telgi konkreetne otstarve. Selleks, et saaks valida telgi, mille hinnaklassi ja kasutusmugavuse suhe on ideaalne, tuleb teha alumisest nimekirjast õige valik. Kuidas jagunevad telgid kasutuse järgi?

  • Profitelgid. Konstrueeritud sobivaks ekstreemselt vihmastesse ja väga tugevate tuultega lähispolaaraladele või sarnastesse kliimatingimustesse. Näiteks ka alpinistidele kõrgmägedesse.
  • Nelja aastaaja matkatelgid. Sobivad kasutamiseks ka talvistes tingimustes – materjalid taluvad ka külmakraade ja lume raskust. Lihtsad, kerged, kompaktsed ja vähe ruumi nõudvad.
  • Kolme aastaaja matkatelgid. Mõeldud kasutamiseks kevadest sügiseni. Telgi materjalide valikul on tehtud kompromiss kaalu ja hinna vahel. Tihti fiiberkaartega ja veidi lihtsama konstruktsiooniga, kuid muude materjalide osas ei jää palju alla nelja aastaaja telkidele.
  • Sooja aja telgid. Sisetelgi põhjamaterjalina kasutatakse enamasti kilesarnast polüetüleeni, mis on mõeldud kasutamiseks vaid suvetingimustes. Kujult ja suuruselt väga erinevad. Tavaliselt kaalult rasked.
  • Peretelgid. Matkajatele, kes eelistavad avarust, ruumikust, suuri eeskodasid, kuhu alla saab kolida kas või kogu pere või matkagrupp koos köögi, laudade ja toolidega. Telgis saab seista püsti.
  • Autokatusetelgid. Automatkajatele sobiv telgitüüp. Telk paigutatakse raamide abil auto katusele. Magamiseks saab kasutada vaid seisvas autos.

Nüüd jõuame spetsiifilisemate ja üksikasjalikumate telgidetailide maailma. Kui on selgeks saanud telgi otstarve, telgi kasutustingimused ja -tihedus ning ka see, millise kujuga telk on meelepäraseim, siis saame hakata arutama selle üle, mis teeb heast telgist maailma parima telgi. Niisiis … mida peaks telgi ostul veel silmas pidama?

  • Topeltsissepääsud. Halva ilma korral, kui telk on matkajaid täis, saate paigutada seljakotid ühte esikusse või valmistada seal priimusel sööki, kasutades sisenemiseks-väljumiseks teist sissepääsu. Oluline ka näiteks tormise ilmaga. Telgist tuleb alati väljuda allatuult.
  • Ventilatsiooniavade asukohad välistelgil, sääsevõrgud ustel-akendel tagavad hea ventilatsiooni ja vähendavad kondensatsioonivee tekkimist välistelgile.
  • Talvel soojustuseks ja suvel ventilatsiooniks reguleeritavad tuule- ja lumepõlled telgi allservas. Telk ei kuumene üle palava päikesepaistega ja on lumes kasutamisel tunduvalt soojem.
  • Veekindlaks teibitud õmblused välistelgil ja sisetelgi põrandal. Silikoniseeritud kattega telke reeglina ei teibita, vaid nende õmblemiseks kasutatakse puuvillast niiti, mis niiskuse toimel paisub ja täidab õmblusnõela tekitatud augud. Kuid seda tehnoloogiat kasutatakse vaid väga hea kvaliteediga telkide puhul, sest silikoniseeritud telgimaterjal on kallis. Hetkel kasutavad seda tehnoloogiat kallimatel telgimudelitel näiteks Hilleberg ja Fjällräven.
  • Kõik kinnitusvahendid ja muud strateegilised kohad on tugevdatud konstruktsiooniga. Sisetelgi põrandanurgad on muudetud absoluutselt veekindlaks ja mehaaniliselt väga tugevaks ning on teipimisele lisaks kolmekordsed.
  • Akendeks kasutatav materjal on kuuma- ja külmakindlast polüuretaanist.
  • Tähelepanu tuleb kindlasti pöörata ka kaarte materjalile. Kas need on kergest alumiiniumist või klaasfiibrist? Kuppeltelkide fiiberkaared pole mõeldud näiteks lume raskuse kandmiseks, seda kannatavad duralumiiniumist kaared. Väga nõudlikule matkajale mõeldud profitelkide duralumiiniumist teleskoopvarraste otstel kasutatakse iselukustuvat süsteemi, mis võimaldab ka ühel inimesel telki lihtsalt ja mugavalt püstitada.

Telk peab seda kauem vastu, mida paremini oskate seda hooldada. Rusikareegel on, et pärast iga kasutuskorda tuleb telk puhastada ning kuivatada põhjalikult enne kokkupakkimist. Kui telki ei kasutata, siis pole mõtet jätta seda nädalateks aeda päikese kätte lahtiselt seisma, kuna pikemas perspektiivis võib UV-kiirgus muuta katte hapraks.

Konkreetse telgi ostul on aga kõige mõistlikum pöörduda MATKaSPORDI poes toimetavate ekspertide poole, kes on ka ise aktiivsed matkajad ning oskavad jagada iga telgi kohta reaalseid õpetusi. Loodame, et antud loos said mõned telkidega seotud küsimused vastatud, kuid ideaalsema lahenduse saamiseks pöörduge meie matkaekspertide poole.

Jaga
Kommentaarid