Rohkem kui 700 kilomeetrit radu

Raitis Sijāts, kes tegeleb projektiga Läti poolel, sõnas, et endine Ainaži-Valmiera-Smiltene liin, mis asub Dikļi maantee lähedal, on raudteeliinidest puhastatud. Tegemist oli liiniga, mis avati 1912. aastal ja suleti 1970ndatel. Peale seda oli raudtee kasutuseta ja kasvas rohtu.

Lisaks sellele raudteele suleti aja jooksul veel mitmeid raudteid ja päevakorda kerkis küsimus, mida nendega peale hakata. Otsustaigi luua kõnni- ja jalgrattarajad. Kuna mõnedes kohtades jääb teele ette ka kraav või jõgi, ehitati 15 silda, et liikumine oleks lihtne.

Praeguseks on raudteeliinidest puhastatud 250 kilomeetrit Läti poolel ja 50 kilomeetrit Eesti poolel. Koos erinevate teekestega, mis ühendavad endiseid raudteeliine, on raja pikkus kokku 700 kilomeetrit. Kaardile on märgitud ka erinevad puhkealad.

Projektist võtab kokku osa 28 erinevat asutust ja kohalikud omavalitsused. Näiteks Armand Broks, kes töötab Kocēni omavalitsuses, sõnas Läti raadiole, et nende omavalitsus on projekti panustanud juba 97 000€ eurot.

Eeldatakse, et projekt mõjub hästi turismile ja inimestele, kelle maad jäävad raja äärde. Näiteks saab mõni ettevõtlik inimene luua enda raja äärde jäävale maatükile majutusasutuse, seikluspargi või toitlustusasutuse. Näiteks Limbažis asub Priedītesi-nimeline farm, mis plaanib hakata pakkuma hobusega sõitmise võimalust. Nende kandis olnud vana raudtee puhastati juba kaks aastat tagasi ära ja sellest ajast saati on rada kasutatud ka hobustega ratsutamiseks.

Farmi omanik Zane Mahone sõnas aga, et temale tekitavab meelehärmi mõned inimesed, kes sõidavad rajal autoga, sest see lõhub rada. Kuigi mõned projekti raames kordatehtavad rajad on tõepoolest mõeldud igasugustele liiklusvahenditele, siis suurem osa radu on siiski mõeldud jalutamiseks, hobusega või jalgrattaga sõitmiseks ning talvel suusatamiseks või kelgukoertega sõitmiseks.

Vidzeme ülikooli professor Andris Klepers sõnas, et kahtlemata on koht erinevatele majutus- ja toitlustusasutustele soodne võimalus tulusaks äritegevuseks.

Allikas: eng.lsm.lv