1. Bhutan

Bhutani külastamise muudab paljudele keeruliseks riigis viibimiseks ja kohustuslike giidituuride võtmiseks nõutavad rahasummad. Ainult Bangladeshi, India ja Maldiivide kodanikud saavad Bhutani reisida eelnevalt organiseeritud tuurita. Kõik ülejäänud turistid peavad saabuma giidipaketiga, mis on korralikult ette planeeritud ja makstud. Bhutani külastamiseks lõi sealne valitsus minimaalse päevapaketi hinnasüsteemi. Kolmele või enamale inimesele on hind kõrghooajal 250 USA dollarit. Seevastu näiteks madalhooajal on ühele inimesele päevahind 240 USA dollarit. Taoline süsteem loodi Bhutani turismilaine ohjeldamiseks ja keskkonna efektiivsemaks kaitsmiseks.

2. Jeemen

2000ndate alguse poole külastasid rändurid Jeemenit, kuna see oli põnev ja mitmekesiseid elamusi pakkuv Lähis-Ida riik. Tänaseks on aga saanud Jeemenist paras sõjatanner. Tegu on äärmiselt ohtliku riigiga, kus toimub aktiivne sõjategevus. Seepärast pole enam võimalik turismiviisasid hankida. Siiski leidub maailmas hulljulgeid reisifanaatikuid, kes proovivad Jeemenisse vaatamata turismitõkkele siseneda. Netiavarustest leiab üksikuid lugusid, mis pajatavad õnnestunud plaanist. Enamasti tähendab see koostööd mõne tähtsa ametniku või lihtsalt kasulikke kontakte omava kohalikuga. Kindlasti pole tegu riigiga, mida ükski tavalise turismireisi planeerija oma järgmiste sihtkohtade nimekirja asetaks.

3. Liibüa

Põhja-Aafrikas asuv Liibüa on väga keeruline sihtkoht. Ametlike allikate põhjal sinna turismiviisasid ei väljastata. Seepärast jääb riik justkui täiesti võimalike külastatavate riikide kaardilt välja. Sellegipoolest leiab hoolika otsimise tulemusel internetist mõningaid kogemusi inimestelt, kellel on viimaste aastate jooksul õnnestunud Liibüat väisata. Selleks läheb vaja kohalikke kontakte, kes aitavad riiki sisenemist vormistada. Arvestada tuleb sellega, et teatud piirkondades (mis jooksvalt muutuvad) toimub ikkagi militaarne tegevus. See võib mõjutada olulisel määral transpordivõimalusi, sh riiki sisenemist või väljumist Tripoli lennujaama kaudu.

4. Nauru

Pisike saareriik Nauru kutsub ligi reisihunte, kes soovivad oma elu jooksul kõiki maailma riike külastada. Viisa saamine on üsna keeruline protsess, sest ametlikke väljastuskohti on väga vähe. Viimastel andmetel saab Nauru viisat taotleda vaid neljast diplomaatilisest esindusest: Bangkok (Tai), Brisbane (Austraalia), Suva (Fidži) ja Taipei (Taiwan). Seega tuleb algatuseks ühte neist sihtkohtadest reisida. Kui viisa käes, siis saab juba lennu Naurule ette võtta. Küll aga tuleb arvestada, et need piletid pole sugugi odavate killast.

5. Põhja-Korea

Võrreldes nii mõnegi riigiga siin nimekirjas on Põhja-Korea külastamine käkitegu. Kui Jeemenisse sisenemine kujutab peaaegu ületamatut missiooni, siis Põhja-Koreasse saab täiesti ametlikult reisile minna. Küll aga saab seda suletud riiki külastada ainult giidiga, mistõttu väärib Põhja-Korea ikkagi kohta selles ülevaates. Edukaks reisiks tuleb lüüa käed mõne Hiina reisifirmaga, mis teeb Põhja-Korea valitsusega koostööd. Grupiga liitumine muudab reisi tunduvalt odavamaks. Sellegipoolest on alati olemas variant minna üksi või koos kaaslasega, ent sel juhul tuleb arvestada kallima hinnaga. Loomulikult kehtib sellegi variandi puhul nõue koos giidiga ringi liikuda.

6. Saudi Araabia

Varsti avatakse võimalus taotleda e-viisasid Saudi Araabiasse. Eesti on hetkeseisuga riikide hulgas, mille elanikud saavad hakata e-viisat taotlema. Siiani on olnud Saudi Araabia külastamine vägagi keerukas. Vahepeal oli võimalik taotleda 2-nädalast viisat, kuna riigis toimus Vormeli etapp. Viisa maksumus küündis 150 euroni, kuid see-eest oli võimalik sellega külastada pea tervet riiki. Keelatud alade hulka kuulusid vaid Medina ja Meka. Elektrooniliste turismiviisade kasutuselevõttu on küll lubatud juba pikemat aega. Seepärast pole veel kindel, kas 2019. aasta jooksul on neid võimalik hakata reaalselt kasutama. Seniks jääb Saudi Araabia julgelt riikide hulka, mida on keeruline avastama minna.

7. Süüria

Kas tõesti Süüriat üldse mainida? Jah, viimase aasta jooksul on mitmed kogenud reisijad taaskorda külastama hakanud sõjast räsitud Süüriat. Kuigi riigis on veel mitmeid äärmiselt ohtlikke piirkondi, siis leidub alasid, kus ringi liikumine on jätkuvalt risk, ent mitte midagi mõtlematut. Siiski pole Süüria reisi planeerimine lihtne ülesanne. Selget viisasüsteemi pole välja kujunenud, mistõttu läheb riiki sisenemise loa saamiseks vaja kohalike reisifirmade abi. Seda suhtlust saab arendada interneti teel, lähtudes teiste kogemustest ja blogipostitustest. Arvestada tuleb sellega, et sel juhul on ainus riiki saamise võimalus reisi alustada Liibanonist. Süüriasse saab praegusel hetkel eelnevalt organiseeritud viisaga ainult üle maapiiri.

8. Türkmenistan

Selle Kesk-Aasia riigi külastamise muudab väljakutseks turismiviisa saamise keerukus. Pole sugugi kerge saada Türkmenistani turismiviisat, sest teadmata põhjustel lükatakse võrdlemisi suur hulk avaldusi tagasi. Kergem on saada viie päeva pikkust transiitviisat. Kasutamine võib kujuneda siiski raskeks, kuna see toimib ainult mööda maad reisides, mitte lennupiletite puhul. Samuti tähendab, et nii lähte- kui ka sihtriigi jaoks on vaja jällegi viisasid taotleda. Ilmselt sobib transiitviisa kõige paremini neile, kes teevadki veidi pikemat Kesk-Aasia ringreisi. Sel juhul saab Türkmenistanis muretult vähemalt viis päeva veeta enne saabumist järgmisesse riiki.

Tähelepanu!

Kõik viisasid ja riikidesse sisenemise tingimusi puudutav informatsioon on kiiresti aeguva iseloomuga. Seetõttu tasub enne reisi planeerimist ja broneeringute tegemist alati kõige värskem info üle kontrollida. Vastasel juhul võid avastada end ebameeldivast olukorrast: lennupiletite eest makstud ja broneeringud tehtud, kuid selgub, et tegelikult polegi võimalik antud ajahetkel Eesti kodanikel riiki siseneda.