Ausalt, need minirabandused hakkavad juba kurnavaks muutuma. Ja mis te arvate, mis on kõige tavapärasem koht, kus pass asub? Loomulikult mõnes mu seljakoti põhjatus taskus. „Ei, ei… seal seda kindlasti pole,” koban tihti oma asju läbi. On ikka. Alati on olnud (ptüi-ptüi-ptüi!).

„Hoia passi alati ühes kohas!” kõlab mu mantra iseendale. Paraku pole passi asukoht ainuke reegel, mida turvaliseks ja äpardusteta reisimiseks võiks teada. Niisiis, mõned soovitused.

Lennujaamad on tihti kohaks, kus langetakse pisivarguste ohvriks. Reisiärevusest ja magamatusest tulenevalt hajub tihti tähelepanuvõime ja seda oskavad kogenud pikanäpumehed varmalt ära kasutada. Ära jäta ühtegi oma asja järelvalveta, ka mitte sekundiks. Sulge kohvril ja kottidel kõik lukud. Istudes pane kotisangad käsivarre alt läbi, suurem kohver või seljakott aseta jalgade vahele põrandale.

Käekoti või seljakotiga ringi liikudes veendu, et kõik lukud ja taskud oleksid suletud. Kaamerat hoides pane kaamerarihm ümber randme. Foto: erakogu.

Lennujaamast väljudes ära ava hooga turistidele mõeldud paberist linnakaarti. See on roheline lipp kõiksugustele tolgustele, kelle jaoks saadad välja signaali, et oled piirkonnas uus. Uus ja seetõttu ka haavatav. Kui tõesti tahad just paberkaarti kasutada, on seda vähemalt alguses mõistlikum uurida lennujaamas sees.

Ära looda lennujaama interneti peale. Tihti on see täiesti okei ja vajalikud asjad saab aetud, kuid tuleb ette, et sihtriiki kohale jõudes ning wifit jahtima asudes võid totaalselt pettuda. Seega on soovitatav juba kodus sihtkoha „offline” kaart alla laadida — see teeb asja kohe hulga lihtsamaks. Vaata välja ka mõni tuntud objekt, park või kaubanduskeskus, mis sinu majutuskoha ligidal asub. Aitab hiljem orienteeruda.

„Offline” kaart on suur abimees ka taksos. Sõltuvalt riigist ja kohast ei pruugi juhid teada, kus täpselt sinu majutuskoht asub. Kaardi pealt saad jälgida ka teekonda ning olla kindel, et keegi sind ringi tiirutades petta ei ürita. Takso puhul jälgi kindlasti taksomeetri olemasolu või lepi hind enne sõitma hakkamist kokku.

Kui sa arvad, et luksushotellid on tingimata turvalisemad, siis paraku näitavad viimase aja uudised, et nii see siiski pole. Viie tärni hotellides armastavad peatuda kuulsused, kes võivad suurema tõenäosusega osutuda röövide või terrorismirünnakute sihtmärgiks.

Hotelli või majutuskohta jõudes tee endale harjumuseks välja uurida, kus on avariiväljapääs. Rohelised „Exit” märgid on mõeldud meile kõigile teavituseks, kuid paraku jäävad nad sageli kahe silma vahele ning juba paanikas olles võib olla raske orienteeruda. Muide, kolmandat korrust peetakse turvalisimaks: piisavalt kõrgel, et kui alumisel korrusel mingi mäsu toimub, jääd sina sellest puutumata. Piisavalt madalal, et kui hotellis puhkeb tulekahju, jõuad treppe mööda suurema tõenäosusega turvaliselt alla.

Lennukis on soovitatav käsipagas panna eesoleva istme alla, mitte üles sahtlisse — nii saad olla kindel, et keegi vahepeal enda asju otsida teeseldes tegelikult sinu kotis ei sobra. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 55. osa.

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel