Nüüd on sellest möödunud 178 aastat ja Thomas Cookist on kasvanud suur ülemaailmne reisifirma, mille aastane müügitulu küündib 9 miljardi naelani. Firma teenindab aastas 19 miljonit klienti ja firmas töötab 22 000 inimest 16 riigi peale kokku.

Firmal on kirev ajalugu. 1948. aastal see natsionaliseeriti ja see kuulub British Railwaysi koosseisu. Kusjuures Thomas Cook Group omab ka skandaalset puhkusefirmat Club 18-30, mis teenindab aastas umbes 45 000 klienti. Klientide keskmine vanus on 19 eluaastat.

Aastate jooksul on inimeste reisimisharjumused aga oluliselt muutunud. Thomas Cooki on räsinud finantsilised, sotsiaalsed ja isegi ilmastikuga seotud faktorid. Näiteks eelmisel suvel oli kuumalaine ja seetõttu broneerisid inimesed vähem reise.

Viimaste kuude jooksul on firma aktsia tohutult langenud. Näiteks 1. veebruaril maksis üks firma aktsia 3,45 naela. Täna saab ühe aktsia aga 1,24 naela eest. Citigroupi panga analüütikute sõnul on Thomas Cook Groupi aktsiad lausa väärtusetud.

Brexiti mõju

Thomas Cook on hoiatanud “edasiste vastutuulte” osas, mis võivad ülejäänud aasta jooksul esineda. Selle aasta esimeses kvartalis kaotas firma 1,5 miljardit naela. Näiteks 1,1 miljardit naela kaotati seetõttu, et otsustati alandada firma My Travel väärtust. Selle firmaga liituti 2007. aastal.

Ollakse küllaltki kindlad, et Brexit on põhjustanud olukorra, et inimesed lükkavad suvepuhkuse plaane aina edasi. Lisaks otsib Thomas Cook enda lennufirmale ostjat ja nende sõnul on lennukitele tehtud mitu pakkumist. Firma audiitori sõnul on firma lennuliini müümise juures mitu ebaselget kohta.

Potentsiaalsed ostjad väljastpoolt Euroopa Liitu ei saa aga Euroopa Komisjoni reeglite kohaselt omada rohkem kui 49% lennuliinist.

Öeldakse, et firmal olevat vahendeid küll ja suvekuud tugevdavad nende positsiooni. Eks suvekuud ole teada-tuntud parim aeg reisifirmadele. Samas suvele järgneb talv olla ja ja siis on jälle raskem.

Puhkusefirma tegevusele mõjub halvasti ka odavlennufirmade olemasolu, internetis leiduvad reisiagendid ja poliitilised mõjud üle ilma. Näiteks tänapäeval panevad paljud inimesed ise oma reisiplaani kokku ega kasuta enam reisifirmade teenuseid. Samas on viimastel aastatel pakettreiside turg jäänud suures piirdes muutumatuks.

Näiteks inimestele annab kindlust reisifirmade pakutav garantii: kui inimene läheb puhkusele ja reisifirma läheb samal ajal pankrotti, siis kindlustatakse inimesele ikkagi pääs koju ja ükski puhkusepäev ei lähe raisku. Kui reisifirma läheb pankrotti enne puhkust, siis saab inimene kogu raha tagasi või talle pakutakse asendusreisi.

Thomas Cook on raskete aegade tõttu sulgenud 21 esindust. Tulevikus võib veel erinevaid esindusi uksed sulgeda, sest rendilepingud lõppevad. Lisaks plaanitakse Peterborough’is asuvast peakontorist koondada 150 inimest, kelle töökohta ei peeta enam vajalikuks.

Allikas: BBC