Janar Kalmus on reisihuviline, kes puhkusereisiks aastas mitu korda lennukile istub. Andunud tennisefänni ja ka Eesti tennise esiliigas kõrget kohta hoidva mängijana otsustas ta esmakordselt ühendada kaks meelistegevust — reisimise ja tennise.

Tšiili või Austria?

Nimelt osales ta Rahvusvahelise Tenniseföderatsiooni ITF korraldatud harrastusmängijatele mõeldud sarjas, kus sobiva tasemega vastase leiab igaüks, olgu selleks alles tennisega esimest tutvust sobitav mängija kui ka juba kogunud spordihuviline. Turniiril on kategooriaid 5, mis omavahel eraldatud mängutaseme põhjal.

„Näiteks ainuüksi selle aasta aprillikuus toimub 49 ITF korraldatud turniiri üle maailma, kus oma mänguoskus ja -osavus proovile panna,” räägib ühtlasi ka tennisetreeneriks pürgiv Janar. „Olen palju taustatööd teinud ja mõelnud, kuidas ühendada puhkusereis oma lemmik spordialaga. Nii sündiski otsus tervitada kevadet Barcelonas. Julgustan kõiki tennisehuvilisi samamoodi tegema, sest aktiivne puhkuseveetmine annab lisaks vaatamisväärsustega tutvumisele võimaluse kohtuda teiste tenniseharrastajatega üle maailma,” ütleb Janar.

Taolisi turniire toimub kõikjal ja valik on lai. Siit-sealt jäävad silma eestlaste korraldatavad tenniselaagrid mõnes lõunamaariigis. Alternatiiv või täiendus sellele ongi harrastajatele mõeldud turniirid, mis taskukohase hinna eest lubavad vastavalt oma mänguoskusele võistelda endale sobivas võistluskategoorias. Nii on šanss lisaks mälestustele välisriigist jõuda koju karika ja medaliga, mis möödunud reisi meenutaks.

Võimalus platsile joosta on näiteks USA, Iisraeli, Brasiilia, Austraalia, Kanada, Tai, Saksamaa, Küprose, Boliivia, Tšiili, Austria või Jamaika tenniseväljakutel. Osalustasu sellistel turniiridel on ca 50 eurot ja liialdamata võib öelda, et iga nädal on võimalus mõnes uues kohas mängida.

Otselend ja kliima

Hispaaniasse sõit sündis Janaril ja ta sõbral kahel põhjusel. Tallinnast Barcelonasse suunduva otselennu ja lootuse tõttu leida eest kevadsoojus. Kuigi esmakordne turniiril osalemine ei kulmineerunud medaliga, on Janar veendunud, et võtab õige pea taas taolise reisi ette, kus saab lisaks tennisemängule näha mõnda uut riiki.

Nii sattus Janar Hispaanias olles ühele aasta oodatuimale spordisündmusele ja ka Ülestõusmispühade Protsessioonile.

David LLoyd tennisekeskuse lähedal, kus Janar tenniseturniiri mängis, asub jalgpalliklubi FC Barcelona kodustaadion Camp Nou. Kuigi Janar ja ta sõber polnud seda planeerinud, sattusid nad sinna päeval, mil toimus Meistrite Liiga veerandfinaal FC Barcelona ja Manchester Unitedi vahel.

Janar räägib, et pileteid neil selleks kohtumiseks ostetud polnud, küll aga olid tänavatel jalgpallistaadioni lähistel inimesed, kel käes piletiostu soovi väljendavad sildid. „Ühe söögikoha järjekorras sattusime suhtlema naisega, kes oli just enda pileti müünud Iiri fännile 1000 euroga,” meenutab Janar. Janar ja ta sõber jäidki mängu vaatama kohalikku baari. „Naljakas ja ühtviisi kummaline oli see, kuidas hääl tuli staadionilt ja pilt telerist. Teadsime 5 sekundit enne telepildi saabumist, millal värav oli löödud,” naerab tennisesõber.

Üks eredamaid mälestusi oli ka Ülestõusmispühade Protsessioon ehk teisisõnu läbi linna kulgev paraad. „Hispaanias on see väga oluline traditsioon. Tänavad on täis inimesi, kes kõik oma pühakutele austust avaldama tulevad. See oli vägev ja samas pisut kõhedust tekitav emotsioon, mille osaks saime,” meenutab Janar.

Vaata galeriid:

Janar Kalmus on Tennisnet.ee üks eestvedajatest ja Credit24 partnersuhete juht.