Peaaegu kosmiline

Koht: Hạ Longi laht, Quảng Ninh’i maakond

Kaljude ja kanalite labürint Lõuna-Hiina mere Tonkini lahes, kus on umbes 3000 saart, kaljud ja koopad. Maastik näib lausa ebamaine. Võib osta pileti kohalikule laevale ning tutvuda kogu lahega. Võib käia kalurikülakestes, uurida koopaid ja grotte. Laevad on mugavad, toiduks pakutakse värskeid mereande. Hommikul tasub vara tõusta, et mitte ilma jääda uskumatult kaunist koidikust. Pildistamiseks on siin materjali küllaga.

Suure ahvi järel

Koht: Tràng An park, Ninh Binhi provints

Roheliste karstimägede, pagoodide ja koobastega park asub provintsi loodeosas. Just need kohad valis Hollywoodi režissöör Wat-Roberts oma filmi „Kong: Pealuu saar” võteteks. Kui on soov troopilist maastikku sõna otseses mõttes seestpoolt vaadata, samal ajal ka närvikõdi tunda, siis tuleb bambuspaatidega reisile asuda. Aerudel on siin muide naised.

Paadisõit kestab umbkaudu kolm tundi, ent keset rohelisi mägesid, erkroosasid liiliaid ja romantilisi grotte lendab aeg peaaegu märkamatult. Pargis on üheksa koobast pikkusega 100st kuni 300 meetrini. Vesi tõuseb seal nii kõrgele, et paatidega mahub vaevu läbi. Kohati tuleb pea all hoida, et vältida kokkupuudet stalaktiitidega. Kui aga on hirm suletud ruumide ees, siis on targem koobastesse mitte sattuda. Sellest tuleb lihtsalt giidi teavitada.

Mööda mereranda

Koht: Phú Quốci saar

Asub kahe lennutunni kaugusel Hanoist. Valge liiv, soe akvamariinsinine meri, palmid, puuviljad ja mereannid. Kõik see on vaid üksainus suur rõõm ja külluslikkus. Kui rannal lesimine on ära tüüdanud, võib tasuta bussiga suunduda kohalikku Disneylandi — Vinpearl´i parki.

Nagu ka kõikides samalaadsetes kuurortides, on turistidel võimalus paadisõite teha. Siin on paradiisi meenutavad lahed, võib kala püüda, sügavustes ujuda, snorgeldada … variante on suur hulk. On võimalik külastada ka pärlifarme. Istandustesse, kus pärleid kasvatatakse, võõraid ei lubata. Ent kalliskivide valmistamise protsessi näidatakse üpris üksikasjalikult. Otse loomulikult võib siit osta ka ehteid, mille hind on vägagi inimlik.

Metropol

Koht: Hanoi

Vietnami pealinn on enam kui tuhat aastat vana. Selle aja jooksul on linn üle elanud mongolite ja Mingi dünastia hiina armee sissetungi, prantslaste kolonisatsiooni ja ameeriklaste rünnakud. Ning kõik see on ühel või teisel moel peegeldunud linna arhitektuuris ja ka vaimus.

Esialgu meenutab Hanoi kirjut valjuhäälset sipelgapesa: põrisevad mopeedid, valjuhäälselt reisijaid kutsuvad rikšad, üksteisest üle karjuvad kaupmehed. Alguses on see ehmatav, ent õige varsti hakkad sellest elujaatavast askeldusest rõõmugi tundma.

Pärast kella 7 õhtul suletakse osa vanalinna kvartalitest transpordile ning need muutuvad öisteks turgudeks. Kohvikute omanikud toovad lausa tänavatele oma toolid ja lauad ning kutsuvad heatujuliselt möödujaid kokteilile.

Hanoi tähtsaim vaatamisväärsus on aga vanalinna keskel asetsev Hoàn Kiếm´i järv. Järve ümber on koondunud pealinna märgilised kohad — Kilpkonna torn, Nefriitmäe Tempel, punane Hukk mägi, kirjanduse Tempel ning Püha Joosepi Katoliiklik katedraal, mis meenutab Pariisi Notre Dame kirikut. Läheduses asub ka Ho Chi Minhi mausoleum.

Presidendipaleed ümbritseb luksuslik park, mis on vietnamlaste au ja uhkus. Ilu on siin tõepoolest lausa uskumatu. Muide, siin asub ka kuulus Ühe samba pagood, mis seisabki päriselt ühel sambal. Midagi sellist juba maailmas kusagil mujal ei näe.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, august 2018