Täna on kinni!

Üks levinumaid skeeme seisneb turisti vaatamisväärsusest eemale peletamises petisele soodsasse kohta. Näiteks kõnnid templi poole, kuid tee peal mainib sõbralik kohalik, et täna on rahvusliku püha tõttu vaatamisväärsus suletud. Loomulikult on tal välja pakkuda alternatiiv. Nõustudes sattud olukorda, kus sind viiakse mõnda poodi või teise huviväärsuse juurde, kus hakatakse survestama raha välja käimiseks. Alati kontrolli üle, kui pole kohaliku nõuandes kindel. Leidub piirkondi, kus tegu on väga levinud viisiga lisaraha teenimiseks.

Teen grupifoto!

Turistirohketes paikades luusivad ringi vargad, kes pakuvad sõbralikul kombel pilti teha. Huvitavalt kombel pakutakse võimalust aga kõige kallimate kaamerate ja nutitelefonidega inimestele, kes näevad välja, et sugugi kiiresti ei jõua järgi jooksma hakata. Varas saab alguses sujuvalt eemalduda, et “rohkem tausta pildile jääks” ja seejärel koos elektroonikaga kiiresti tema jaoks turvalisemasse asukohta joosta. Proovi alati küsida usaldusväärse välimusega inimestelt abi, kui soovid grupifotot teha. Üks kindlamaid variante on paluda pilti teha kaasränduritel, kelle puhul on varguse oht kõvasti väiksem.

Tasuta WiFi!

Euroopas leidub seda pettust vähem, ent selle otsa võib sattuda mitmetes Aasia piirkondades. Tasuta WiFi-ühendus tõmbab ligi palju turiste ja sellest on petturid aru saanud. Mõnikord maskeeritakse ametliku WiFina ebaturvalisi ühendusi, mille kaudu proovitakse varastada paroole ja krediitkaartide andmeid. Seepärast tasub kohvikutes ja muudes avalikes kohtades küsida, milline on ametlik traadita netiühendus, kui sama nime all on kahtlaselt palju võrke.

Ostke pileteid!

Rongi-, bussi- ja lennujaamades proovivad mõned oportunistid müüa inimestele tunduvalt soodsamaid pileteid. Põhjuseks öeldakse, et nende plaanid muutusid, raha on vaja ning peavad ruttu piletid maha müüma. Vastupidiselt võidakse küsida rohkem raha, kui transpordisõlmes on meeletult pikad järjekorrad müügikassades. Sel juhul põhjendavad petturid kõrgemat hinda võimalusega palju aega säästa. Kui reisijatel on väga kiire, siis võib taoline pakkumine ahvatlev tunduda. Pärast selgub, et piletid on täiesti kehtetud, ent selleks ajaks on petis juba sääred teinud.

Hotell on kinni pandud!

Taksojuht ütleb, et broneeritud hotell on vahepeal pankrotti läinud või mõnel muul põhjusel kinni pandud. Kuigi võib tunduda, et sellise triki ohvriks on raske langeda, siis tegelikkuses proovivad seda taksojuhid sageli, kuna väsinud või väheste kogemustega rändurid võivad vabalt hoiatusest kinni võtta. Nõustumise peale on taksojuhil koheselt “aitamiseks” parem variant olemas. Sellest hotellist saab taksojuht kliendi toomise eest raha. Üldiselt on seda petuskeemi väga lihtne vältida: kui taksojuht hakkab kahtlast juttu hotelli või mõne muu majutuspaiga kohta rääkima, siis lihtsalt ignoreeri ja palu teda ikkagi kohale viia.

Ups, olen nii kohmakas!

Euroopa suurte turistimagnetite läheduses kasutavad taskuvargad järgnevat skeemi. Ohvri peale kallatakse kogemata teed, limonaadi või mõnda muud vedelikku, misjärel varas muutub väga vabandavaks ja kukub plekki puhastama. Tavaliselt on turist olukorrast väga jahmunud ja ei pane tähele, et suure puhastamise ja vabandamise käigus varastab võõras tema taskust rahakoti, nutitelefoni või midagi muud väärtuslikku. Seega, kui olukord tundub vähegi kahtlane, siis keeldu kategooriliselt abist ja puhasta plekk ise ära.

See on valeraha!

Söögikohtades, taksodes ja turgudel populaarne petuskeem on üsna lihtne. Ulatades kohaliku rahatähe võtab töötaja selle vastu, aga väidab hetke pärast, et see on võltsitud. Seepeale annab ta raha tagasi ja nõuab korraliku makset. Tegelikult sai ta korrektse raha, ent kiire vahetuse käigus annab ta valeraha tagasi. Taolise pettuse vastu on end keerulisem kaitsta, kuid see pole sugugi võimatu. Tee kindlasti endale selgeks kohalikud rahatähed ja nende eripärad ning võimaluse korral anna söögikohtades või taksos täpne rahasumma.

Roller on katki!

Kagu-Aasias rendivad paljud rändurid rolleri või mootorratta. Väga levinud on olukord, kus kaherattalise tagastamisel leiab firma esindaja kriimu, mõlgi või tõsisema probleemi, mida seal justkui enne polnud. Äärmuslikemate juhtumite korral saadab rolleri omanik oma sõbra probleeme tekitama või isegi rollerit ära varastama. Kindlasti tasub rolleri üle andmisel teha kõikidest eelnevatest pindmistest kahjustustest pilti. Samuti kasuta turvalisuse huvides enda lukku.

Vale kupee!

Indias ja sarnaselt keeruliste rongisüsteemidega riikides tegutsevad ametliku välimuse ja märkmikuga inspektorid, kes on tegelikult lihtlabased petised. Tavaliselt väidetakse inimestele, et nad reisivad vales klassis ja peavad vahe kinni maksma. Ametnikud saavad küll sarnast protseduuri teha, ent sel juhul on hinnavahe üsna väike. Petised küsivad aga hämmastavaid summasid, mis võivad olukorra pikenedes muutuma hakata. Ametlike summade puhul ei hakka kohe kindlasti hinnad vaidlemise käigus langema.

Peenraha sadu!

Kohalikul kukub tänaval kogemata suur kogus peenraha maha. Seepeale hakkab lähedal seisev abivalmis turist aitama sente üles korjata, ent segaduse käigus ei saa aru, kuidas talt varastatakse mobiil, pass või muud asjad taskust ära. Samuti võib varas haarata seljakoti ja sellega põgeneda teadmata suunas. Taolises situatsioonis tasub alati asjadel silm peal hoida.