Ega ma seda planeeri. Tegelikult unustan enamasti üldse vaadata, mis ilm sihtriigis parasjagu valitseb. Vähemalt enne lennupiletite ostmist, ja pärast on juba hilja. Või noh, kas just hilja — asi on ju peaasjalikult riietuses. Või kas ikka on? Kuigi mitte alati, siis vahel võib pealtnäha kehv ilm muuta reisi hoopis põnevamaks. Meeldejäävamaks kohe kindlasti.

Kuidas nirust ilmast maksimum võtta?

„Sa valisid ka selle kõige märjema aja,“ nentisid waleslased, kui äsja Ühendkuningriikides pea igapäevaselt vihma trotsisin. Veendusin oma (veest raskete) riietega, et kui statistika ütleb, et mõnes paigas Walesis sajab 270 päeval aastas, siis tasub seda ka uskuda. Reisi sisse mahtus ka päev mägedes, mil nii üdini märjaks sain, et mul esimese hooga ei tulnudki pähe, kas mul varem on üldse kunagi nii külm olnud. Mäe tipus valitses nii lõikav tuul, et viis šokolaadi näppude vahelt minema, ja nii tugev vihm, et silmi oli raske lahti hoida.

Mägedes muutub ilm minutite, kui mitte sekunditega. Riietuse poolelt on hea olla valmis kõigiks neljaks aastaajaks. Foto: erakogu

Kuigi ma ei vahetaks seda kogemust millegi vastu — tavaline päikeseline matk poleks niimoodi meelde jäänud — siis oli see ikkagi hea õlalepatsutus ilmataadilt, et tasub ikka valmistuda.

* Riietu nii kihiliselt kui võimalik. Palavuse korral saad kihte eemaldada, külma korral lisada. Kindlasti ei tee paha haarata kaasa vihmakeep — see ei kaalu palju, kuid hoiab ülejäänud kihid kuivad.

* Investeeri matkasokkidesse. Isegi kui sa ei plaani matkale minna, vaid kannad vihmasel ajal linnas tavalisi kingi, siis matkasokid hoiavad jalad ikkagi kuivad ja soojad — kui ka jalanõud muidu uppumise äärel on.

* Haara välja minnes kaasa peakate. Kaitseb peaasjalikult lõikava tuule ja ereda päikese eest. Hoolitse selle eest, et kael ja pea oleksid tuule eest kaitstud. Hästi töötavad torusallid.

Iraani kõrbes ei saa kuuma ja päikese üle just kurta. Peakatte ja veepudeli olemasolu on hädavajalikud, muidu saab jõud ruttu otsa. Foto: Madle Timm

* Kui oled õue minnes kahevahel, kas haarata kaasa ka (sõrm)kindad, siis on ainult üks õige vastus. Võta nad ühes.

* Üldine reegel on, et kui võtad vihmavarju kaasa, siis vihma ei tule ja vice versa.

* Pane taskusse kilekott — selle saad vajadusel näiteks telefonile kaitseks ümber panna.

Ja mis kõige tähtsam — mõtle ilm endale meeldivaks, sest tegelikult ta seda ju on. Muidugi on nadi, kui oled planeerinud päikesereisi ja nädala aja jooksul saad hoopis kogu aastase vihmanormi kaela. Samas — õige riietuse korral võib vihmasadu muuta reisi hoopis põnevamaks. Vihmas ujumine, vihmas hommikujooks, vihmas tantsimine. Klassika.

Ja muide — koerailm võib olla hea lüli kohalikega suhtlemiseks. Ilmast saab ju alati rääkida!

„Seal üleval võib päikesepiste saada,“ tähendas üks täiesti läbivettinud riietega vanamees mulle Walesis mäejalamil, kui oma matka alustasin. „Jah, lubaks vaid veidi vihma…,“ ohkasin mina, vaadates kurvalt oma saapaid, mis veel täielikult uppunud polnud. Meiega ühines veel mõni naerusuine matkasell, kes ei pidanud paljuks üksteist edasi ergutada.

Niisiis on minu peamine soovitus teha võimalikult palju ikkagi neid asju, mida sa juba nagunii olid reisil teha planeerinud. Ja kui tõesti mitte, siis — tass sooja jooki ning tegele millegagi, mida sa juba aastaid oled edasi lükanud. Raamatute lugemine, piltide korrastamine, kellelegi kirja kirjutamine.

Kuigi, kui nüüd täiesti aus olla, siis kui kord Kasahstanis -43 kraadise külma kätte sattusin ja keegi oleks mul soovitanud minna „õue tantsima“ või „hommikujooksule“, oleksin ta pikemalt mõtlemata saatnud kus see ja teine. Mida ma selle asemel tegin — loe SIIT!

Kui Kasahstanis valitseb väljas -43 kraadi külma, siis jõuab sellest natukene ka majja sisse. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 40. osa.

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel