Niisiis, nutikas reisija töötab vabatahtlikuna, sest:

Niiviisi hoiad sa väga palju kulusid kokku. Tihti saad mõne tunni töö vastu tasuta majutuse ning korralikud toidukorrad, vahel ka ekskursioone või muid teenuseid, mis muidu maksaksid isegi sadu eurosid. See võib näiteks tähendada nii river raftingut, hobumatkasid, purjetamist jne. Majutuse poole pealt — olen elanud nii luksusvillas, jurtas, külalistemajades, kodudes, hostelites… Vabatahtlikku tööd saab teha üle kogu maailma, alates suurlinnadest kuni üksikute paradiisisaarteni välja.

Aga töö? Töö pole enamasti muud kui puhas rõõm uutest oskustest, situatsioonidest ja kogemustest. Vastavalt positsioonile ja projektile õpid kindlasti väga palju. Nii olen kaasa löönud näiteks täispika dokumentaalfilmi valmimisel Kasahstanis, fotografeerinud kohalikke Nepalis, seisnud täiesti ootamatult Kõrgõzstanis õpetajana klassi ees (ja saanud üle küla kuulsaks, loe seda SIIT, disaininud postreid Usbekistanis, keetnud Tais tšillimoosi, viinud läbi töötube Gruusias, korjanud kohviube Malaisias jne. Sa õpid tundma erinevaid töövaldkondi ning saad hindamatuid kogemusi, mida lisada ka oma CVsse.

Filmivõtted Kasahstani stepis, kus vabatahtlikest üle maailma moodustati näitlejate ja operaatorite punt.

Töö käigus näed, kuidas elavad ja mõtlevad kohalikud inimesed. Sinu reis ei jää vaid pinnapealseteks vestlusteks, sest sageli saad elada kohalikus peres või külalistemajas ning kogeda tõelist igapäevaelu. Sa saad hulgaliselt uusi kontakte, mis osutuvad tihti kasulikeks edasiste reiside jooksul, keelepraktikaks, vajadusel isegi palgatöö leidmisel sealses riigis.

Olles täiesti uutes situatsioonides õpid tundma iseennast — millised on sinu tugevad küljed, milliseid tegevusi naudid enim? Oled meeskonnamängija või liider, suhtleja või omaette nokitseja? Kui hästi adapteerud uue keskkonna ja tegevustega? Need teadmised aitavad tulevikus kindlasti paremaid ja läbimõeldumaid otsuseid langetada.

Vabatahtlik töö toimub vabast tahtest ehk sa ei ole seotud lepinguga. Koht ei meeldi? Töö ei meeldi? Väga hea — nüüd sa tead, et see valdkond pole ehk sinu jaoks, ning võid vabalt minema kõndida. Vabatahtlikku tööd võid teha ühe päeva või kasvõi aasta või kaks. Keegi ei saa sind millekski kohustada.

Ja lõpetuseks — see on sageli lihtsalt väga lõbus ning tänutunne, mille kohalikelt inimestelt vastu saad, ületab kõik rahanumbrid. Selle asemel, et terve aeg rannas vedeleda, õpi midagi kasulikku, loo kontakte, astu välja oma mugavustsoonist. Ma luban, vabatahtlik töö ja kõik selle juurde kuuluv saab olema parim osa sinu reisist.

Võimalusi vabatahtlikuks tööks kiika lehtedelt:

Jurta Kõrõgzstani mägedes, umbes 3000 meetri kõrgusel. Tööks oli jurta eelkütmine turistide saabumiseks, muul ajal ratsutasime hobustega, matkasime, püüdsime kala ja käisime naaberjurtades külas.

Lugesid just Hulkurplika päevikute 36. osa.

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel