1. Sri Lanka

Sri Lanka on saareriik ekvatoriaalse päikese all, kus asjad muutuvad kiiresti. Tegemist on riigiga, mis on reisisellide hulgas populaarne paik just erinevate religioonide ja kultuuride rohkuse tõttu. Märkimata ei saa jätta ka ajatuid templeid, mis Sri Lankal asuvad ja loomulikult ka imelist loodust, suurepäraseid surfivõimalusi ja inimesi, kes on nii vahetud ja sõbralikud. Sri Lanka sobib nii peredele, adrenaliiniotsijatele, ökoturistidele, elunautijatele ja ka neile, kes peavad lugu maitsvast toidust. Isegi riigi põhja- ja ja idaosa, mis olid varem raskesti ligipääsetavad alad ja kus nappis erinevaid teenuseid, pakuvad nüüd uusi avastamisväärsusi.

2. Saksamaa

Saksamaa on kinkinud maailmale trükipressi, auto, aspiriini ja palju muid märkimisväärseid leiutisi. Umbes sada aastat tagasi tekkis Tüüringis esteetilisust viljelev koolkond, mida nüüd teatakse üle maailma Bauhausi nime all. Liitu selle, 1919. aastal Weimaris loodud modernismi ämmaemanda sünnipäevapeoga. Bauhaus õitses Dessaus ja purustati natside poolt Berliinis 1933. aastal. Lisaks avatakse nendes kolmes linnas ka tähelepanuväärsed uued muuseumid. Vinged üritused toimuvad aga üle kogu Saksamaa.

3. Zimbabwe

Kuigi sageli ei näe ajakirjanduses Zimbabwe kohta just heakõlalisi pealkirju, siis on see alati olnud turistide hulgas menukas riik. See on üks Aafrika turvalisemaid sihtkohti, kus on äärmiselt sõbralikud kohalikud, viis suur rahvusparki, maailmapärandi nimistusse kantud arheoloogilised varemed, mägimetsad ja loomulikult ka Zambia ja Zimbabwe vahel asuv Victoria juga, mis asub Zambezi jões. Lisaks on Zimbabwe elanikel väga suur usk oma riigi tulevikku vaatamata selle aasta vastuolulistele valimistele, mis tõenäoliselt purustas nii mõnegi inimese suured lootused, kui Robert Mugabe’i aeg võimul sai läbi. Lõppude lõpuks annab reis Zimbabwesse ka kohalikele märku, et nad pole üksi.

4. Panama

Tere tulemast Põhja- ja Lõuna-Ameerika vahelisele alale. Panama on troopiliselt mitmekesine paik. Loodushuviline saab Panama rikkaliku looduse kohta rohkem teada ka BioMuseost, mis on Panama loodusloole keskendunud muuseum. Lisaks kohtuvad ida ja lääs maailmakaubanduslikul tasandil värskelt üles putitatud Panama kanalis. Ühe väikese riigi kohta on Panamas peidus nii palju aardeid, mille hulka kuuluvad näiteks kaunid valge liivaga rannad, troopilised vihmametsad, udused kõrgustikud, pärismaine kultuur. Ongi pisut veider, et siiani pole Panama saanud nii palju tähelepanu. Lisaks tähistab Panama pealinn 2019. aastal 500-aastast ajalugu ühe korraliku juubelipeoga.

5. Kõrgõzstan

Kõrgõzstan on turismiedetabelis kõrgel kohal ilmselt peamiselt selle aasta Maailma Nomaadide Mängude tõttu, mis kujutab endast Kesk-Aasia spordiüritust, mille keskmes on traditsioonilised ja kohalikud spordialad. Praegu on Kõrgõzstani külastamiseks parim aeg, sest seal on näiteks rohkem kui 2700 km võrra uhiuusi matkaradasid, kohalikud teevad ekskursioone, uuendatud on ka kiirteed, mistõttu on muutunud vahemaade läbimine oluliselt kergemaks. Lisaks on Kõrgõzstanis ka e-viisa programm neile, kes ei kuulu veel kuuekümne viisavaba riigi hulka. Kindlasti tasub Kõrgõzstani minna avastama eriti neil, kes soovivad näha rikkumata looduse ilu.

6. Jordaania

Tunned seiklushimu? Kui jah, siis Jordaania on sinu jaoks just see õige koht, sest seal on muuhulgas 650-kilomeetrine rada, mille läbimine võtab 36-42 päeva aega sõltuvalt sellest, kas teed puhkepause või mitte. Lisaks on Jordaanias imekaunis Riftiorg kaunite kanjonitega, mis peale äkktulvasid pakatavad rohelusest. Avastamist väärivad ka imelised perspektiivvaated Surnumerele. Jordaanias leidub lisaks sõbralikele kohalikele ka mitmeid kindluseid, mille ümber kasvab ohtralt ilusaid päevalilli.

7. Indoneesia

Indoneesia on oma ulatuselt suur ja seal leidub öko-kuurorte, mis asuvad näiteks Sumatras ja kus puhkajad saavad näha orangutane, aga tutvuda võib ka hõimutavadega Paapuas. Rikkaliku kultuuri moodustavad rohkem kui 17 000 saart, mis annavad oma panuse ka religiooni ja toidukultuuri. Hiljuti räsisid Vaikse ookeani tulerõnga juures olevat Indoneesia osa ka maavärinad. Kahjusid on siiani tunda, kuid valdav osa riigist on külastajatele ikkagi turvaline. Tänu olulistele investeeringutele on parandatud nii õhu-, maa- kui ka mereliiklust. Lisaks pääsevad 169 riigi kodanikud Indoneesiasse viisavabalt.

8. Valgevene

Tahad pidutseda nagu aasta oleks 1999? Soovid proovida soodsalt maitsvat kohvi ja nautida head kunsti? Sel puhul tasub kahtlemata külastada Valgevene pealinna Minski, kus võid 30 päeva veeta viisavabalt. Kahtlemata tasub külastada ka renoveeritud vanalinna, mille keskmes ilutseb Ratuša ehk raekoja hoone. Õhtuse melu otsijaid kostitavad mitmekülgsed ja põnevad kokteilibaarid. Suvel toimuvad Minskis aga enneolematud tänavapidustused. Lisaks leiavad Minskis järgmisel aastal aset ka Euroopa Mängud.

9. São Tomé ja Príncipe

Tegemist on saareriigiga Aafrikas Atlandi ookeanis Guinea lahes. Julge reisiselli jaoks on see unistuste koht, mida ta on tikutulega otsinud. See on riik, milles peituvad imekaunid taevani ulatuvad maastikud ja meeli ülendavad kuuma liivaga rannakesed. Saarel leidub lisaks põnevale džunglile ka suhkru-, kakao- ja kohviistandusi. Kusjuures kunagi olid saarel ka orjad just nimel saarel leiduvate saaduste tõttu. Kahtlemata leiab sellest kaunist paigast igaüks oma, olgu selleks siis snorgeldamine vees, matkamine metsas või kuumal rannaliival peesitamine.

10. Belize

Saare Kariibi mere äärsel rannikul on maailma teine suurim korallrahu. Saare sisemusest leiab turist aga Kesk-Ameerika ühe ulatuslikuma ja ligipääsetavama koopasüsteemi. Belize saarel elavate inimeste esivanemad pärinevad erinevatest riikidest. Belize riik teeb kõik selleks, et kaitsta oma haruldast merekeskkonda. Riigi öko-puhkealad pakuvad imekaunist loodust, killukest Kesk-Ameerikast, mis on ehe ja lihtsasti ligipääsetav.

Allikas: lonelyplanet.com