Mida on kõige olulisem meeles pidada lastega reisimisel? Vastab Iizi reisikindlustuse spetsialist Moonika Kaste.

Lastega reisimisel peab kinni pidama reeglitest

Lastega reisides on oluline, et kõik dokumendid vastaksid sihtriigi nõudmistele. Juhul, kui lapsega reisiv täisvanu on hoopis vanaema või tädi, mitte seaduslik hooldaja, tuleks reisile kaasa võtta ka lapsevanemate ühine nõusolek avaldusena.

Samuti soovitab välisministeerium kohalikust omavalitsusest kaasa võtta rahvastikuregistri ingliskeelse väljavõtte, mida saab kasutada sünnitõendi asemel. See on kasulik dokument, kui ühel vanematest on lapsega erinev perekonnanimi.

Iizi reisikindlustuse spetsialist soovitab olulised dokumendid kaasa võtta käsipagasisse, et need kaotsi ei läheks ja oleks pideva järelevalve all.

Ole hoolas reisikindlustuse valikul

Reis tuleks kindlustada vastavalt reisi iseloomule. Reisikindlustuse puhul kõige olulisemaks kaitseks on kahtlemata meditsiiniabikaitse, samuti pagasi- ja reisitõrkekindlustus. Iizi reisikindlustuse spetsialist rõhutab, et tähelepanu tuleb pöörata ka kuupäevadele ja ajavahele ning jälgida, et kindlustus kehtiks kogu perioodi alates päevast, mil lahkute Eestist kuni päevani, mil tagasi koju jõuate. „Seda just juhul kui lennureis ei alga Tallinnast, vaid teistest linnadest, näiteks Riiast või Helsingist,“ lisab Kaste.

Reisitõrkekindlustus on oluline valik eelkõige lastega peredele, sest haiguste eest ei ole kahjuks keegi kaitstud. Juhul, kui üks pereliige ootamatult haigestub ning reisile minna ei ole võimalik, katab kulud kindlustusselts. Tuleks arvestada, et reisitõrkekindlustus hakkab kehtima 2-5 päeva jooksul lepingu sõlmimisest.

Lastega reisile minnes eksitakse tihti pagasi kindlustamisega. Oluline on arvestada, et valitud pagasisumma kehtib alati vaid ühe reisija kohta. „Ei ole vahet, kas asjad on ühes või mitmes kohvris. Kui reisitakse koos lapsega, siis tuleb kindlasti eraldi pagasikindlustus ka lapsele teha,“ rõhutab Iizi reisikindlustuse spetsialist. Pagasikindlustuse summa puhul tuleks arvestada tegelikku pagasi sisu väärtust, aga ka kohvri või koti maksumust. „Väikelapse puhul on hea teada, et ka lapsevanker kuulub pagasikindlustuse alla,“ lisab Moonika Kaste.

Pere on kallis, reisikindlustus ei ole

Reisikindlustuse hind sõltub piirkonnast, reisi kestvusest, reisijate vanusest ja loomulikult valitud kindlustuskaitsetest ning nende hüvitismääradest. Äärmiselt oluline on tingimusi ja hindu võrrelda, sest on pakkumised väga erinevad.

Näiteks tavapärane reisikindlustus peamiste kindlustuskaitsetega (meditsiiniabikaitse 100 000 €, pagasikindlustus 300 € ja reisitõrge 600 €) 4-liikmelisele perele Egiptusesse võib maksma minna ca 38 €. Pea meeles, et reisikindlustuse teed enda pere heaolu nimel ning hind on vaid osa kindlustusest.