Aga mis siis, kui ma ütlen, et iraanlased on maailma kõige külalislahkemad? Et neil on kõrb, neil on mäed ja meri, neil on iidsed linnad ja imeline söök? Kui sa ikka veidi kõhkled, siis räägi mõne reisisellist briti või kanadalasega ning vaata, kuidas nad kadedusest roheliseks tõmbuvad. Nemad saavad sinna vaid kalli raha eest giidi palgates, meile on vaid viisat vaja.

Miks on absoluutselt vajalik Iraani minna?

• Esiteks, hetkel on nende majanduslik seis ääretult kehv — nende valuuta on kolinal kukkunud ja seega on välismaalastele reisimine muutunud imeodavaks. Ja kui raha läheb otse kohalikele, siis on sinu ja teiste turistide abi igati teretulnud.

• Iraanlased armastavad välismaalasi. “Tere tulemast Iraani,” kajab sul konstantselt refräänina kõrvas, vaheldudes salmidega “Hei, tule teed jooma!” ja “Üks kiire lõuna?”.

• Sa pole kunagi kõrbes käinud ja kaamleid näinud? Või roninud kõrgmäestikus, telkinud mägijärvede ääres? Ujunud Pärsia lahes või Kaspia meres? Hea uudis on see, et kõike seda saad kogeda Iraanist väljumata. Kõlab nagu ideaalne pakett, kas pole?

• Ja see pole veel kõik! Persepolis. Iidne kõrbelinn Yazd. Säravad mošeed, paleed ja ajaloolised majad. Kuumad ja vikerkaarevärvilised lõunasaared.

• Söök. Armastad sa suppe või praade, liha või taimetoitu, pähkleid või värskeid mahlu — pole probleemi. Kõik maitsvas, soodsas ja traditsioonilises võtmes. Ja muidugi — tee! Seda tuleb seal plahvatamiseni juua.

• On seal siis turvaline reisida? Kui sa austad kohalikke tavasid ja reegleid, siis kohe kindlasti. Loomulikult tuleb valvel olla oma asjade ja üleüldise turvalisuse suhtes — nii nagu oma kodu ukse ees.

Mis värk selle abiellumisega siis on?

Iraanis on teatud seadused ja reeglid, muu hulgas abielule.

• Kui sa reisid Iraanis oma elukaaslase või partneriga, kellega abielu veel registreeritud pole, siis võite vaid unistada samas toas ööbimisest.

• Sama kehtib tänaval käest kinni hoidmisele — haram! (keelatud). Või hilja õhtul takso jagamisele meeste ja naiste vahel.

• Kohtusin nii mõnegi reisijatest paariga, kes olid kas just enne Iraani tulekut paberid korda teinud, või üritanud mingi trikiga abielu registreerida juba Iraanis olles.

Loe täpsemalt Iraanist ja reeglitest SIIT.

Vaata ka Madle Iraanis tehtud pilte:

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel