1. Sa ei kontrolli riiki sisenemise nõudeid

Kui teed broneeringud reisibüroos, annab konsultant sulle tavaliselt teada, millega pead riiki sisenemiseks arvestama. Aga isegi sel juhul on dokumentide reaalne kordaajamine sinu enda vastutus. Paljudes riikides ei piisa ID-kaardist, seega kontrolli, ega su pass pole aegunud? Sageli nõutakse, et pass peab kehtima veel kolm või isegi kuus kuud pärast reisi lõppu. Kas kehtivusajast piisab? Ja kas oled kindel, et sihtriik ei nõua viisat? Kuidas on maalt väljumise tasuga? Tee see kõik endale põhjalikult selgeks, et mitte piiril üllatuda!

2. Jätad lendu broneerides detailid tähelepanuta

Reisikonsultandi abiga broneerides selliste vigade pärast muretsema ei pea, aga kui eelistad online-süsteeme, kontrolli kindlasti üle need olulised küsimused. Kas pagas on hinnas? Kui suured on lubatud käsipagasi mõõdud konkreetselt sellel lennufirmal? Kas selles lennujaamas, kus toimub ümberistumine, jääb selleks tõesti piisavalt aega?

Pane tähele, et online-süsteem müüb sulle rahulikult pooleteisetunnise lendude vahega pileti, aga reaalsuses näiteks Pariisis või ka teistes lennujaamades on vaja varuda vähemalt kaks, parem veel kui kolm tundi aega. Peale sinu enda peab uuele lennule jõudma ka sinu äraantav pagas ning paljud lennujaamad on kurikuulsad väga aeglase pagasikäitluse poolest...

Reisikuludele võib oluliselt mõjutada ka lennujaam, kuhu maandud. Paljud odavlennufirmad kasutavad suurte sõlmlennujaamade asemel alternatiivseid, väikseid ja lennujaamamaksude poolest soodsamaid lennujaamasid. Aga kui soovid sealt kusagile edasi liikuda, pead arvestama lisanduvate kuludega ühistranspordile või majutusele, mis võivad reisi koguhinna kergitada tavalennufirma piletiga samale tasemele. Jälgi ka muid aspekte peale lennupileti hinna!

3. Vahetad raha, kus juhtub

Võõrasse riiki saabudes on väga hea, kui sul on kaasas väike kogus kohalikku sularaha. Esiteks ei pea sa siis lennujaamas raha vahetama – nagu kõik muud asjad, on ka valuutakurss lennujaamas tavaliselt kõige kallim. Valuutakursse tasuks enne reisi võrrelda. Aluseks võid võtta näiteks Euroopa Keskpanga euro päevakursi ning kõrvutada seda suuremate sihtriigi pankade müügikursiga, mis enamasti on internetist leitav. Nii oled kohale saabudes kursis, millist vahendustasu kalliks ja millist mõistlikuks pidada.

Eurotsooni sees reisides on tavaliselt kõige mugavam raha pangaautomaadist välja võtta, mitte seda patakaga kaasa võtta. Arvestada aga tuleb, et pangad küsivad selle eest väikest teenustasu. Näiteks SEB ja Swedbank kasseerivad teenustasuna 1 euro ja lisaks 2,5% tehingusummast, seega 100 eurot välja võttes maksad teenustasuks 3,50 €. Hea ja ülevaatliku artikli sularaha väljavõtmisest reisil leiad siit.

4. Ei teata pangale, et lähed reisile

Sa ilmselt ei aima seda, aga pank on su rahakasutuse suhtes üllatavalt ettevaatlik. Vabalt võib juhtuda, et reisid teisele mandrile ning avastad järsku, et su krediitkaart on kinni keeratud. Vahel kasutab pank sellist taktikat, et ennetada võimalikke kaardiandmete vargusi – kui ta ei tea, et Tallinna asemel Havannas kaarti plaanid kasutada, peab ta seda kahtlaseks tehinguks. Et sa ei leiaks end ootamatult krediitkaarditult, tasuks pangale igaks juhuks enda reisiplaanidest teada anda.

5. Jätad kontrollimata enda telefonilepingu

Kas oled kindel, et sinu paketiga on rändluskõned lubatud? Kuidas on vastuvõetava ja väljamineva kõne hindadega? Kas saad endale lubada ka andmesidet välismaal? Kontrolli see kõik enne reisi enda teenusepakkuja juures üle.

Välismaal interneti kasutamiseks (ja sa ilmselt tahad seda teha, et kasutada vähemalt Google Mapsi ja TripAdvisorit, lisaks ehk sotsiaalmeedia) on tavaliselt mõistlik osta mõni kohalik ettemakstud kõne- või internetikaart. Kas sa tead, kuidas enda telefonil SIM-kaarti vahetada? Ja kas sa tead, kuidas andmeside telefonis sisse ja välja lülitada? Tee see enne reisi selgeks, et tunneksid end kindlalt.

6. Broneerid kõik ette ära

Esimest korda reisile minnes tundub eriti oluline, et kõik oleks valmis ja planeeritud – iga hotell, toidukord, ekskursioon… See kõlab hästi, aga nii kaotab reis suure osa võlust, sest sa ei saa näiteks mõnda ilusasse kohta kauemaks jääda või mõnd head restorani proovida, sest kusagil on midagi ette makstud. Seepärast broneeri ette põhiline – lennud, majutus, hotellitransfeerid –, aga jäta aega ka avastamiseks.

Veel üks mõttekoht on see, kas minna ekskursioonile reisikorraldaja kaudu või broneerida sama tuur kohalikust n-ö tänavabüroost. Tänavalt broneerides võid veidi säästa ja võid ka väga toreda programmi peale sattuda, aga teisalt ei garanteeri keegi sulle kvaliteeti.

Mõtle, mis on sinu jaoks olulisem, kas emakeelne teenindus ekskursioonil ja võimalus reisikorraldajale hiljem pretensioon esitada, kui miski ei vastanud reklaamitule, või rahasääst ja võimalus, et sa ei saa päris seda, mida ootad? Tee hinnavõrdlus ja otsusta siis selle järgi, millist riski oled valmis võtma, aga ära otsusta kiirustades.

7. Pakid kaasa liiga palju asju

Enamikku neid kingadest, kleitidest ja pükstest sa nagunii selga ei pane. Kõiki ravimeid sul ka ilmselt vaja ei lähe ning pealegi on enamikus populaarsematest kuurortidest ka apteek. Suure tõenäosusega on hotellis olemas föön ja dušigeel, käterätikud samamoodi või kui polegi, saab neid kohapealt osta või deposiidi vastu laenutada.

Seega, alustuseks uuri hotellist, mis neil tubade varustuses või hotelliteenuste loetelus olemas on, ja jäta need asjad maha. Paljud hotellid pakuvad ka pesupesemise teenust, nii et saad rõivaid vahepeal värskendada. Seejärel tee endale näiteks Google Mapsi abiga selgeks, millised teenused on olemas hotelli lähedal – kui kaugel on poed, söögikohad, apteek jne. Nii saad olukorrast selgema pildi.

Üldiselt levinud on kuldreegel: võta kaasa poole vähem riideid, kui arvad, et vajad, ja kaks korda rohkem raha. Kui sul on tagavararaha, saad vajadusel alati varusid täiendada.

8. Sööd ainult seda, millega oled harjunud

Üks asi on see, et toit on iga kultuuriruumi lahutamatu osa ning kui sa ei ole proovinud kohalikku toitu, jätad sa lihtsalt nii palju kogemata. Aga teine aspekt on põhjendamatu ettevaatlikkus: kui sa ei taha proovida kohalikku toitu sellepärast, et kardad, kuidas see su seedimisele mõjub, võid olla eksiteel…

Paljudes riikides lihtsalt ei osata meile harjumuspäraseid toite valmistada, sest kohalik köök on hoopis teistsugune. Ja kui mingeid toite ei osata teha või valmistatakse harva, ei pruugi koostisained just ülivärsked olla. Kohalik toit seevastu on kokkadele tuttav, tooraine värske ning toit on seetõttu üldiselt kvaliteetsem. Palju tõenäolisem on saada toidumürgitus kusagilt, kus püütakse valmistada toitu spetsiaalselt turistidele, kui suure käibega kohalikust toidukohast.

Toidumürgitust peljates kõige olulisem on aga vältida buffet-laudu. „Söö, palju tahad“ võib küll pakkuda palju toitu vähese raha eest, aga kaua soojana hoitud söök on ideaalne paljunemispaik bakteritele. Kui sa just ei ole kindel, et toit on värskelt valminud ja puhtale vaagnale kuhjatud, on buffet-laud reaalne ohukoht.

9. Sa alahindad reisikulusid

Sa kulutad reisil alati rohkem, kui plaanitud. Suureneda võivad transpordikulud, võtad baaris mõne õlle rohkem, liialdad suveniiride ostmisega ja pead pagasi ülekilode eest tasuma, jootrahadeks või muuseumipiletitele kulub oodatust enam või juhtub mõni muu ootamatus. Ära mine reisile, kui sa ei ole lisakulude eest kaitstud, neid tekkib praktiliselt alati.

10. Püüad teha kõike õigesti

Pärast kõike eelöeldut võib see kõlada naljakalt, aga tead – tegelikult ei pea sa esimesel korral kõiges ideaalselt õnnestuma. Isegi kui kardad, et sa sellesse riiki või linna enam kunagi ei sattu, ära tunne survet kõiki õigeid vaatamisväärsusi vaadata, ainult parimates kohtades süüa ja iga hetke maksimaalselt ära kasutada. Lõppude lõpuks – sa lähed ju puhkusele!

Plaanid mõjuvad alati ahistavalt. Anna endale aega rahulikult ringi vaadata ja ära karda ka kohalikega suhelda. Tõsi, turistid on petturitele kerge saak. Eriti lihtne on kogenematute turistidega, keda on lisaks ka lihtne ära tunda – nad ei suhtle kohalikega, ei julge silma vaadata ja on kõige suhtles kahtlustavad. Aga usu või ära usu, enamik kohalikke on siiski toredad inimesed!

Kui sa plaanis liiga kinni oled ega luba endale spontaanseid kontakte kohalikega, välistad ühtlasi selle, et sattud kogemata mõnele lahedale üritusele, maitsed mõnd taevalikku rooga või leiad uusi fantastilisi tuttavaid. Säilita terve mõistus, aga hoia süda uuele avatuna ja võid meeldivalt üllatuda.

Kokkuvõtteks – kui sa ei ole veel kogenud reisija, on esimeste kogemuste hankimiseks kõige lihtsam, kui soetad reisibüroost klassikalise pakettreisi. Nii on sul alati olemas reisikonsultandi kontakt ja kohapeal ka reisikorraldaja esindaja, kes sulle alati nõu annab. Ja kui esimesed reisikogemused ja tunnetus käes, saad juba ise otsustada, kas sinu soovidega sobivad kõige paremini valmis komplekteeritud puhkusereisid või oled juba valmis katsetama ka erilisemate sihtkohtade ja keerukamate plaanidega – olgu siis ise või reisikonsultandiga nõu pidades.