The Thomson Reuters Foundation avaldas eelmisel nädalal uue edetabeli maailma riikide kohta, mis on naiste jaoks kõige ohtlikumad. Uuringu tegemisel võtsid eksperdid arvesse naistevastase vägivalla taset, puudulikke majanduslikke ja tervishoiuteenuste võimalusi ning traditsiooniliste soorollide rangust. Tabelist võib leida ka mõne üllatuse.

Edetabeli esikoha sai endale seekord India. Riigis on naistevastase seksuaalse vägivalla tase viimase kümne aastaga oluliselt tõusnud. Väljapaistvamad juhtumid on 2012. aastal aset leidnud 23-aastase naise surmaga lõppenud grupivägistamine Delhis ning 8-aastase tüdruku grupivägistamine ja tapmine selle aasta aprillis.

Reutersi sõnul sai India esikoha kolmel põhjusel — naistevastane seksuaalne vägivald, ranged kultuurilised traditsioonid ja inimkaubandus, sealhulgas sunnitöö, seksiorjus ja kodune vägivald.

Ainus edetabelisse jõudnud lääneriik on Ameerika Ühendriigid, mis platseerus kümnendale kohale. Edetabelisse jõudmise põhjus on järsult kasvanud naistevastane vägivald, näiteks vägistamine, seksuaalne ahistamine, seksile sundimine ja puudulik ligipääs õigusabile ahistamise puhul. Uuring viidi läbi pärast #metoo liikumise algust.

Afganistan, Süüria, Somaalia ja Saudi Araabia on ülejäänud esiviisiku riigid. Reuters mainib siinkohal veel juurde, et mitmed edetabeli riigid taastuvad kodusõjast, mis jätab samuti naised raskesse olukorda.

Ameerika Ühendriigid ja Süüria jäid jagama kolmandat kohta kui kõige ohtlikumad riigid naistevastase seksuaalse vägivalla kriteeriumi puhul. Statistika järgi langeb USAs keegi iga 98 sekundi järel seksuaalse vägivalla ohvriks ning 90% ohvritest on naised. 2012. aastal avaldas ÜRO, et Süürias kasutatakse naiste vägistamist sõjarelvana ning ISISe sõdurid on praegugi tuhandeid naisi ja tüdrukuid seksiorjadeks võtnud.

Siin täielik nimekiri kõige ohtlikumatest riikidest naiste jaoks:

1. India

2. Afganistan

3. Süüria

4. Somaalia

5. Saudi Araabia

6. Pakistan

7. Kongo Demokraatlik Vabariik

8. Jeemen

9. Nigeeria

10. USA