Eesti ainus mausoleum on 1823. aastal ehitatud Vene tsaaririigi sõjaminister kindralfeldmarssal vürst Michael Andreas Barclay de Tolly viimseks rahupaigaks.

Jõgeveste mõisahärra de Tolly on üks tuntumaid Eestiga seotud inimesi sõjandusajaloos, kellele jäi kodukant südamelähedaseks elu lõpuni - maetud on ta siia tema enda soovi kohaselt. Mausoleum on üks parimaid klassitsistliku arhitektuuri näiteid Eestis ja nagu öeldud, ainuke mausoleum Eestis!

Ei ole mingit kahtlust, et maailma sõjanduses pole teist nii tuntud Eestiga seotud meest, nagu oli seda kindralfeldmarssal vürst Michael Andreas Barclay de Tolly (1761-1818). Aastatel 1810-1812 oli Barclay de Tolly Vene keisririigi sõjaminister. Tema sõjalise karjääri tipuks oli koalitsioonivägede juhatamine Pariisi vallutamisel 1814. aasta märtsis. Selle eduka operatsiooni eest omistati 53-aastasele jalaväekindralile kindralfeldmarssali auaste. 1815. aasta mais ülendati Barclay de Tolly Vene keisririigi pärandatavasse vürstiseisusse. Üldse teenis Barclay de Tolly kogu oma teenistuse jooksul välja Tsaari-Venemaa kõik kõrgemad sõjalised autasud, auastmed ja tiitlid. Peale selle autasustati teda veel kalliskividega kaunistatud kuldmõõgaga.

Eesti ainus mausoleum asub Valgamaal Jõgevestes.
Jõgevestega on Barclay de Tolly nimi seotud 1791. aastast, mil ta abiellus Helene Auguste Eleanore von Smitteniga (1770-1827) ja sai Jõgeveste mõisa omanikuks.

Kuulus väejuht suri Ida-Preisimaal Insterburgi lähedal (tänapäeva Kaliningradi oblasti Tšernjahhovski linna lähedal). Barclay de Tolly põrm balsameeriti ja toodi Jõgevestesse, tema süda on aga maetud surmapaika.

Mausoleumi laskis 1823. aastal abikaasa mälestuseks ehitada vürsti lesk. Rahvapärimuste kohaselt olnud praegune mausoleumi asukoht kuulsa väejuhi armastatumaid jalutuskohti tema Jõgevestes viibimise ajal. Hauakambrisse paigutatud Barclay de Tolly ja tema abikaasa sarkofaagid on originaalkujul säilinud tänaseni.

Kuuldavasti olevat tsaar tahtnud väejuhi matta St. Peterburgi, ent kuna Barclay de Tolly soov oli saada maetud Jõgevestesse, jäi tema lesk sellele soovile truuks. Mausoleumiga on seotud ka üks lugu Teise maailmasõja päevilt, mil lahingud kestsid pikalt ka Jõgeveste lähedal – kuuldavasti austanud mõlemad pooled väejuhti sel määral, et mausoleum jäi lahingutest puutumata.

Kuulsa sõjaministri vahakuju Azovi muuseumis.
Barclay de Tolly mausoleum on Eesti kontekstis ainulaadne hauaehitis. Lisaks sellele, et tegemist on Eesti ainukese mausoleumiga, on see ka klassitsistliku arhitektuuri üks parimaid näiteid Eestis. Mausoleumis on rohkelt skulptuure ja ehisdetaile. Hauakambri kohal asub altariruumina kujundatud kabel, mille keskelt viib trepp hauakambrisse. Kabelis asuv hauamonument koosneb kõrgest nelja meetri kõrgusest obeliskist ja vürsti büstist koos leinava Venemaa ning Pallas Athena allegooriliste figuuridega. Monument toetub massiivsele pjedestaalile, mille esiküljel oleval reljeefil on kujutatud 1814. aasta Vene vägede sissemarssi Pariisi. Kahel pool reljeefi paiknevad pjedestaalil mõõga ja pärjaga trofeekimbud, büsti jalamil kompositsioon võimusümbolitega. Ansamblisse kuulub ka maanteelt mausoleumini viiv tammealleega park ning valvurimaja.

Praegu on mausoleum osa muuseumist. Mausoleum, samuti selle sisustus ja surnukehad on säilinud hoolimata sõdadest. Sõjasangari kabelit on paaril korral rüüstatud, viimati 2011. aasta augustis. Umbes samal ajal lõhuti Venemaal Kaliningradi oblasti Tšernjahhovski rajoonis vasaraga nelja meetri kõrgune Barclay de Tolly malmist mälestusmärk, mille sees asus hõbeanum väejuhi südamega.

Mausoleumi ja selle kõrval asuva väikse muuseumi külastus tuleks kindlasti planeerida ajaks, kui mõlemad on avatud. Täpse info leiab SIIT.