Mõned turistid võivad kohalike jaoks tunduda tõeliselt näeruväärsed, kui teevad kummalisi asju, mida kohalikud kunagi ei teeks, kuid mõnikord on asi naljast kaugel - oma teadmatusega võivad reisijad end ohtu seada. Ja siis tuleb Islandi päästemeeskonnal ka oma elusid ohtu seades võõras ära päästa. Siin on Guide to Islandi soovitused, mida ei maksaks Islandil ette võtta - mõni on mõttetu, mõni kohatu ja mõni ohtlik tegevus.

1. Vihmavarju kasutamine

Kuigi Islandil sajab tihti, pole vihmavarjust suurt abi. Ookeanis asuv saar on tugevate tuulte meelevallas ja kui sajab, siis mitte ainult ülevalt alla, vaid ka küljelt. Islandlased ütlevad, et mõnikord isegi alt.

2. Mägedesse sõitmine väikeautoga, millel puudub nelikvedu

Liustikele ja mägedesse ära mine väiksema autoga, millel puudub nelikvedu. Proovi sõita grupis, et vähemalt kahest autost koosnev seltskond saaks ühe auto katkiminekul teisega abi otsima minna. Island on kohati väga tühi ja asustamata ning ka mobiililevile ei saa mõnes mäekurus loota.

3. "Jäähotelli" otsimine

Island on küll põhjamaa, kuid siin pole igal pool kõiki põhjamaade veidrusi - põhjapõtru, jäähotelle jne. Jäähotellide jaoks pole saarel piisavalt külm. Pakane võib küll korraks tulla, kuid ilmad on muutlikud ja järgnev soe sulatab ehitise.

4. Suvel Islandilt virmaliste otsimine

Virmalised on näha pimedas. Suvel on Islandil ööd valged, siis virmalisi ei näe. Samuti pole suvel mõtet taskulampi kaasas vedada.

5. Väljaspool teid sõitmine

Autoga maastikul sõitmine on illegaalne ja selle eest saab karistada. Hoia loodust ja väldi suuri trahve ning sõida alati ainult teedel.

6. Oma nime samblasse kirjutamine

Enamus Islandi maastikest on kaetud pehme rohelise samblaga. See on nagu meie raba - kui samblasse teha jälg, kaob see alles aastasadadega. Palju aastaid tagasi eemaldasid inimesed ühel mäenõlval Reykjaviki lähistel sambla, et kirjutada niimoodi sinna oma nimed. Need nimed ei kao nüüd niipea. Selle tegevuse eest on samuti kehtestatud suured trahvid. Kui kõnnid samblal, siis proovi astuda pehmelt, et seda ei rikuks.

7. Väljaminek ilmateadet vaatamata

Ilm on Islandil muutlik ja teeb ootamatuid pöördeid. Kui Reykjavikis aknast välja vaadates näib ilus, siis ei tähenda see head ilma isegi tunni aja pärast. Muidugi tuleb alati valida ka ilmateatele vastav riietus.

8. Ainult Reykjavikis peatumine

Islandi pealinn on muidugi ka ilus, aga saareriigi tõelise näo annab loodus. Lahku linnast imelisi maastikke vaatama.

9. Müntide kuumaveeallikasse viskamine

Sellist kommet Islandil pole. Mündid kuumaveeallikas ei too õnne, vaid ainult reostavad. Ka muud prahti ei tohi maha ega allikatesse visata, isegi mitte konisid ja nätse, mis lagunevad looduses kaua.

10. Sissekäidud teeradadelt kõrvaleastumine kuumaveeallikate juures

Geotermilised piirkonnad on väga ebastabiilsed, maapind võib pehme sambla all olla õhuke ja sügavuses võib varitseda mõni lomp, milles keeb sajakraadine vesi. Üks vale samm võib lõppeda tõsiste põletustega.

11. Ujumas mittekäimine

Kuigi Island võib juba selle saare nime tõttu tunduda külm ja jäine, on seal palju ujumisvõimalusi: kuumaveebasseinides, isegi rannas ja muidugi hotellide sise- ja välibasseinides. Kindlasti proovi ära mõni kuumaveebassein, näiteks Blue Lagoon - kuusaim neist.

12. Pudelivee ostmine

Ükskõik, kas oled matkal või hotellis, puhas vesi on Islandil alati käepärast. Pole mingit põhjust osta pudelivett, mis võib olla isegi mustem kui kraanist või looduslikust allikast tulev vesi.

Millised on sinu kõige ebaharilikumad kogemused Islandilt?