Kui sind kutsutakse võõral maal toidulauda, siis on alati oht, et sa teed midagi valesti. Tavaliselt antakse küll kommete mittetundmine andeks, kuid veel parem oleks neid reegleid teada, et piinlikku olukorda üldse mitte sattuda. Loe, mida tohib ja mida ei tohi toidulauas teha erinevates riikides!

1. Prantsusmaa

Ära hoia söögilaua ääres käsi laua all. Hoia mõlemad käed laual, kuid mitte küünarnukke.

2. Saksamaa

Ära lõika kartuleid noaga — murra neid kahvliga. Noaga lõikamine vihjab sellele, et sa ei usu, et kartulid on piisavalt pehmeks keedetud.

3. Hispaania

Ära tõuse peale söömise lõpetamist kohe söögilauast püsti — järgneb “sobremesa” ehk maakeeli leiva luusse laskmise aeg, mille käigus vesteldakse ja puhatakse enne lauast lahkumist.

4. Suurbritannia

Eraldi serveeritud sparglit võta brittide juures viisakalt näpuga, mitte kahvliga. Puitunud otsad jäta taldrikule.

5. Ungari

“Terviseks!” ei sobi ungarlastega ühes lauas einestades öelda, kui juuakse õlut. Toosti öeldakse kõigi muude napsudega, välja arvatud õlu. Põhjus on ajalooline: 150 aastat tagasi tähistasid austerlased revolutsiooni mahasurumist õllega tervitades, ungarlased sellest ajast alates õllega enam toosti ei ütle ja õlleklaase kokku ei löö.

6. Mehhiko

Ära söö takosid noa ja kahvliga. Neid süüakse käega. Nuga ja kahvel on liigne peenutsemine.

7. Gruusia

Peale toosti joo veiniklaas tühjaks, mitte ära võta lonksu. Gruusias on nii kombeks. Supra ehk traditsioonilise õhtusöögi ajal öeldakse mitu toosti ja igaühe järel juuakse veiniklaasid põhjani. Õnneks pole klaasid väga suured.

8. Jaapan

Ära kunagi jäta oma söögipulki riisi sisse püsti. Sissetorgatud püstiste pulkadega hoitakse riisi matustel kadunukesele. See toob elavatele halba õnne.

9. Korea

Ära võta toitu või jooki vastu ühe käega. Seda tuleb alati teha kahe käega — nii näitad lugupidamist. Toitu ulatab tavaliselt vanem inimene. Ka sööma ei tohi hakata enne kõige vanemat inimest lauas.

10. Taimaa

Ära pane kahvliga toitu suhu. Selle asemel kasuta kahvlit toidu luiskale aitamiseks ja suhu pista vaid lusikas. Enne 1897. aastat sõid tailased kätega, lusika ja kahvli komme jõudis neile Euroopast. Siiski ei kasutata neid söögiriistu samamoodi nagu eurooplastel kombeks, kahvel on vaid abivahend toidu transportimisel lusikale.

Kas tead veel mõnda kommet, mida vaja teada välismaal kohalikega koos einestades? Kirjuta kommentaaridesse.

Allikad: Lonely Planet, CNN, Business Insider