Hubasust ja heaolu, mida kutsutakse sealmail ka hygge, leiab rohkesti lühikese lennusõidu kaugusel Taani pealinnast Kopenhaagenist. Miks mitte lubada endale veeta pikk nädalalõpp või lühike kevadine puhkus või aprillikuine koolivaheaeg just selles kevadises sõbralikke inimesi ja olenemata aastaajast jalgrattaid tulvil linnas? Pidada piknikku haljasalal või lihtsalt nautida õites parke ja aedu. Miks mitte külastada Rosenborgi lossi ja aeda, renessanss-stiilis lossi lasi ehitada kuningas Christian IV. Loss koos seda ümbritseva aia ja pargiga on justkui loodud kevadet tervitama. Sealset pargiilu käib nautimas 2,5 miljonit külastajat aastas.

Kopenhaageni elanike lemmik piknikupidamise koht on aga Fredriskbergi aed, mille serval asub ka Kopenhaageni loomaaed.

Miks Tivoli? Külla 175-aastasele juubilarile

Sel aastal tähistab Tivoli park 175. aastast juubelisünnipäeva ning selleks juubeliks on valmistutud juba pikka aega ja suure hoolega, et pakkuda külastajale ikka parimat.


Üldiselt on ju levinud arusaam, et kui ei ole just perepuhkus, ega siis Tivolisse asja ei ole. Tivolit on võimalus külastada igal aastaajal, esmakordselt pargi ajaloos olid Tivoli väravad avatud sel aastal ka veebruaris.

Talvisel ajal on sealse pargi valgusmäng, tuleetendused ja üldine atmosfäär eriti romantilised, suisa muinasjutulikud, sest satud otsekui talvisele võlumaale, kuigi lund ei ole ka sealmail sageli ning peenardes lõhnavad hullutavalt hoopiski hüatsindid.

Kevad paneb pargis õitsema lilled ja toob erinevaid esinejaid nii kontserdi- kui teatrilavale.

Et antud park on väga populaarne vabaajakeskus nii kohalike kui turistide hulgas, näitavad ilmekalt ka kasvavad külastajate numbrid: kokku külastas Tivoli parki 2016. aastal 4.6 miljonit inimest, seega on tegu Taani populaarseima turismiatraktsiooniga.

Tivoli avati külastajatele juba 1843. aastal, kui võimul oli Taani kuningas Frederik VIII ning park on pidevalt töös olnud tänase päevani. Avamise ajal oli pargi sage külastaja ka muinasjutuvestja Hans Christian Andersen ning arvatakse, et tema muinasjutt Ööbik sai inspiratsiooni just Tivoli eksootikarohkest pargist. Juba 1845. aastal seati Tivolis sisse sessioonipiletid ja erinevad külastajakaardid, nt „härrasmees kahe daamiga“ või „härrasmees ja daam“.

Pargis, mis laiub 83 000 ruutmeetril, toimuvad muusikaga tule -ja valgusetendused, pakutakse erinevaid pere-ja lasteprogramme, külastajatel on võimalik nautida erinevat muusikat alates jazzist kuni muusikalideni.

Kel on piisavalt julgust, saab ka peadpööritavatel atraktsioonidel oma keha ja meeled proovile panna. Kindlat närvikõdi pakub 2015. aastal sügisel publiku meeleheaks avatud 45-meetrine atraktsioon Fatamorgana.

Seega Tivoli ei ole ainult laste mängumaa, vaid huvitavat tegevust jagub seal nii suurtele kui väikestele. Vaata lähemalt programmi ja sündmuste kohta SIIT!

CARLSBERGI GLÜPTOTEEK

Samas Tivoli pargist kohe üle tee asub kunstišedöövreid täis Carlsbergi Glüptoteek, kus kunstinautleja võib leida nii maailmakuulsaid impressioniste — Renoir, Manet, Pissarro, postimpressioniste — Cezanne, Gauguin, van Gogh, kui ka rohkelt suurmeister Rodini skulptuure, näiteks on seal eksponeeritud tema kuulus skulptuurigrupp Suudlus või siis monumentaalne Mõtleja (sealne Rodini skulptuuride kollektsioon on suurim, mis asub väljaspool Prantsusmaad).

Muuseumi kollektsioonis leidub rikkalik ja väärtuslik kogu skulptuure nii egiptuse, kreeka, rooma kui etruski perioodist ning just viimane skulptuurikogu on suurim kollektsioon väljaspool Itaaliat.

Märtsis avati muuseumis näitus Rooma Impeeriumi kadunud aaretest. Rohkelt 1--2. sajandist pärit hõbeaardeid, ligi 90 hõbedast eset, mis leiti 1830. aastal Normandiast, Põhja-Prantsusmaalt Berthouville`ist, on külastajatele vaatamiseks välja pandud. Samad esemed on ajaloohuvilise vaataja silma rõõmustanud veel vaid USA-s ja Prantsusmaal. Aardeid uuriti ja konserveeriti näitusekõlblikuks spetsialistide poolt USA-s, täpsemalt J. Paul Getty Muuseumis Los Angeleses. 2015.aastal jõudis ligi 25 kg hõbeaare tagasi oma koju, Prantsusmaale ning see kuulub nüüd Prantsuse Rahvusraamatukogule.

NB! Teisipäeviti on muuseumisse sissepääs kõigile tasuta, alla 18 aastastele on muuseum tasuta külastamiseks igal ajal.

Ajaloost on tulvil Tivoli pargi lähedal asuv Taani Rahvusmuuseum ja 20 minuti jalutuskäigu kaugusel asuv põnev ja rikkaliku koguga Taani Disainimuuseum, kus on võimalik vaadata Taani disainiajaloo parimaid pärleid.

Lisaks on muuseumi ekspositsioonis uuenenud püsinäituse osa The Danish Chair-an International Affair (avati publikule 2016. aasta detsembris) tõelise disainiklassika — Taani tooli kujunemislugu, selleks tuleb läbida tunnel 110st põnevast ja ajaloolisest toolist, mis on inspireerinud paljusid disainereid nii Taanis kui väljaspool kuningriigi piire.

Muuseumis on kuni mai lõpuni võimalus tutvuda hetkel ehk üleilmselt tuntuima Taani disaineri Mathias Bengtssoni loominguga, kelle hoogsad mõttelennud on vormunud mateeriasse ja paeluvad vaatajaid nii siin kui sealpool ookeane üle kogu maailma. Praegu elab maailmakuulus disainer Londonis. Tema shedöövrite hulgas on teoseid alates ehetest lõpetades mööbliga ning vaataja saab näitust väisates aru, et kuulus disainer ei kohku tagasi ühegi materjali ees, mis lubab ennast tema tahtele allutada.

Aprillis avatakse disainimuuseumis juugendstiili ehk art nouveau sõpradele uus näitus: Creme de la creme, kus eksponeeritakse mitmeid seni muuseumi kogudes varjul olnud esemeid alates gobeläänidest, keraamikast, klaasist ja lõpetades kuulsa juugenddisaineri ja -juveliiri Renè Lalique'i ehtekunsti näidistega.

NB! Kolmapäeviti saab muuseumi nautida kella 21ni õhtul. Lisaks saab antud nädalapäeval tasuta osa ka inglisekeelsest muuseumituurist algusega kl 18.30. Muuseum on kõikidele alla 26 aastastele noortele tasuta! Eks ikka selleks et kasvatada uusi disainihuvilisi ja loomingulisi noori — kõigele ja kõigile on mõeldud!

Disainimuuseumist väikese jalutuskäigu kaugusel asub Taani kuningaloss, kus on võimalus nautida vahtkonnavahetuse tseremooniat ning mere ääres on sinuga kohtumist ootamas aga juba Väike Merineitsi.

Vaata pilte kevadisest Kopenhaagenist:

Kopenhaageni Tivoli, pildistatud mullu jõulude ajal:

Carlsbergi Glüptoteek ja Disainimuuseum: