Paljud teavad nalju ninade kokkupanemisest tervitamisel või pearaputusega jaatamisest. Aga kui tõsiselt rääkida, siis tekib tihti küsimus, kas suudelda põsele üks, kaks või enam korda ja millisele põsele. Samas on endiselt palju ka neid riike, kus viisakaks võib jääda ka lihtsalt kätt surudes.

Reeglid muutuvad ajas ja kehtivad erinevalt võhivõõra, pereliikme, hea sõbra või äripartneri jaoks.

Itaalia, Hispaania ja suur osa lõunapoolsest Euroopast

Piisab kahest põgusast suudlusest esmalt paremale, siis vasakule põsele. Võõraste puhul piisab esimesel korral ka käesurumisest.

Prantsusmaa

Tervitusprotseduur on keerulisem (ja nimetatakse seda bise´ks): keera alustuseks ette oma parem põsk. Suudluste hulk vaheldumisi vasakule ja paremale põsele sõltub aga piirkonnast. Mõnes kohas piisab esimesest põsemusist, mõnes võib ulatuda tseremoonia kuni viie põsesuudluseni.

Saksamaa

Põsemusi pole selles riigis nii kohustuslik kui lõuna pool Euroopas, pigem on see tulnud naabritelt prantslastelt. Ühest piisab, vasakule põsele. Ärilistel kohtumistel, nagu ikka, on viisakas vaid käe surumine.

Suurbritannia

Lõbusam seltskond võib minna ka põsesuudlusteni, kuid tavalised britid ehmatab selline lähenemine ära. Käe surumine on aga kindla peale minek.

Holland

Normiks on kolm põsesuudlust, alustades paremalt. Meeste vahel sellest rituaalist loobutakse, samuti võõraste tervitamisel. Siis on käepigistus abiks.

Kreeka

Võõraste ja esmatutvuste puhul tehakse käepigistus, lähemate tuttavatega kallistus ja põsemusi. Viimasega kaasneb ka sõbralik patsutus seljale.

Brasiilia

Naised tervitavad põsemusiga, mehed harvem. Kaks põsemusi saab Rios, kuid mujal see varieerub ühest kolmeni. Vallalised naised võivad anda kolm põsesuudlust ka juhul, kui on normiks kaks.

Argentiina

Lõuna-ameeriklased on ülevoolavalt lahked tervitajad. Argentiinlast tervita suure kallistusega, millega kaasneb üks põsemusi paremale põsele.
USA iseseisvuspäeva tähistamine

Austraalia

Traditsiooniline tervitus on käepigistus ja ”good day” soovimine. Kuid nii on vaid esimesel kohtumisel ja ärikohtumisel. Lähemalt tuttavad annavad ka ühe põsemusi.

Tai

Aseta peopesad kokku, sõrmed sirgu ja kummardu peaga, et puudutada sõrmeotsi. Nii lihtne see ongi — tervitus nimega wai.

India

Lääne inimestega tervitades raputatakse käsi, kuid kohalike tüüpiline tervitus on jällegi — peopesad kokku palvetamisasendisse, kummardu peaga (kuid mitte sügavalt) ja ütle “Namaste”.

Hiina

Peopesade kokkuasetamine on jäänud vanamoodsaks ja selle on välja tõrjunud kaasaegsem seltsimehelik käepigistus. Formaalsetes olukordades on peaga kummardamine lugupidamise väljendus.

Ameerika Ühendriigid

Käepigistus on OK. Ka kõik muud tervitused võetakse vastu kui välismaalaste veidrused.

Allikas: Huffington Post