Münchenisse on kõige lihtsam lennukiga lennata – otseliin Tallinna ja Müncheni vahel viib kohale ainult 2,5 tunniga. Baieri liidumaa pealinnale lähenedes panevad võimsad ja kaunid Alpid juba lennukis õhku ahmima. München asub umbes 50 km kaugusel Alpide põhjaservast ehk kui on plaanis Saksamaad väisata veidi pikemalt, võiks sellega siduda ka külastuse mõnda maalilisse mägikülla või miks mitte veeta lähedal olevates mägedes sportlik suusapuhkus.

Kindlasti tuleks jalutada Müncheni barokk- ja renessanssajastute näiteid pungil vanalinnas, mida kroonib ajalooline turuplats Marienplatz, kus toimub tänapäeval palju kultuurisündmusi ja detsembris muidugi jõuluturg. Kultuuri leiab siit tõesti igalt poolt: ligi 50 muuseumis ja galeriis võib imetleda kunsti kogu Euroopast alates teostest klassikalise antiikkunsti eelsest perioodist kuni tänapäevani. Näiteks esitleb Alte Pinakothek 14.–18. sajandi Euroopa maalikunsti muuhulgas Rembrandtilt, Rubensilt ja Leonardo da Vincilt. Neue Pinakothekis on vaatamiseks Euroopa maalikunst ja skulptuurid 18.–19. sajandist.

Linnamuuseum annab temaatiliste näituste, loengute ja filmide abil põhjaliku arengu linna kultuuriajaloost ja linnakodanike elust ning kindlasti ei tohiks vahele jätta 25 000-ruutmeetrisel pinnal asetsevat üht maailma suuremat teadusmuuseumi Deutsches Museum ehk Saksa muuseum. Siin asetsevad enam kui 17 000 originaaleksponaati, mudelit ja koopiat, mis esitlevad loodusteaduste ja tehnika arengut aegade algusest tänapäevani. Muuseum on interaktiivne ning seal toimuvad iga päev põnevad demonstratsioonid. Samuti on huvitav paik nii suurtele kui ka pisikestele floora ja fauna austajatele Müncheni loomaaed, kust leiab polaarmaailma, kaelkirjakute savanni ja kilpkonnade maja.

BMW muuseum ja kuulus olümpiaküla

Kellele ei meeldiks ilusad autod? Aga kas teadiste, et just München oli see linn, kus 1917. aastal registreeriti ettevõte Bayerische Motoren Werke (BMW) ehk Baieri mootoritehas. Firma valmistas alguses lennukimootoreid, kuid on tänapäeval tuntud loomulikult autotootjana. Kohe ettevõtte peakontori kõrval asub BMW muuseum, kus on esindatud ilmselt maailma suurim valik BMW-sid. Lisaks on muuseumi katusel kujutatud BMW logo maailma suurim ja ettevõtte sõnul on see näha koguni kosmosest.

Olümpiavärve kandis München aastal 1972, kui seal toimusid suveolümpiamängud. Sarnaselt teistele riikidele panustas ka Saksamaa väärikaks suursündmuseks ohtralt ning Münchenisse rajati palju vaatamisväärsusi, millest tuntuim ja silmapaistvaim on Olympiaturm ehk teletorn. 290 meetri kõrguselt avaneb selge ilmaga olümpiakülale ja kogu linnale imekaunis vaade. Kui muidugi kõrgused ei hirmuta!

Soojemal ajal on lennureisijana mõnus rentida jalgratas ja õppida Münchenit tundma hoopiski kahel rattal. Rattateed on seal väga head ja kindlasti näeb tänaval liikudes oluliselt rohkem kui maa all rongiga liigeldes. Mõnusaks jalgrattaga sõitmise kohaks on näiteks suur ja kaunis Englisher Garten. Rattateed läbivad peaaegu linna, kulgedes mööda looduslikku Isari jõekallast.

Söögist ja joogist

Kui parasjagu ei ole septembri lõpp või oktoobri algus, kuid olete huvitatud Saksamaa õllekultuurist, tasub läbi astuda Bier & Oktoberfest Museumist. Ja muidugi kohalikud Saksa bierstube’d ehk õllepruulid! Üks põnev koht on näiteks vanasse rongijaama ehitatud pruulikoda-restoran Isar Bräu, kus pakutav kohalik õlu on suurepärane ning maha ei jää ka traditsioonilised Baierimaa toidud. Üldiselt on muidugi õlletubasid Münchenis palju ja mõnus on mekkida otse vaadist tulevat Müncheni tuntud Paulaneri õlut või hoopiski weissbier'i ehk nisuõlut.

Mida Münchenis süüa? Meie õnneks või kahjuks on Saksa köök Eesti köögiga sarnane: kartul, vorst ja hapukapsas. Baier paistab silma oma traditsiooniliste valgete värskest sea- ja vasikalihast vorstikestega. Elamuse mõttes tasub proovida nii bratwurst'i, frankfurterit kui ka weisswurst'i, mille väljanägemine pole ehk esmapilgul kõige isutekitavam, kuid mis maitevad hästi. Ega muidu sakslased nende üle uhkust tunneks ning vorstikesed seal maal nii levinud oleks. Meile võib-olla veidi harjumatumad on kõikvõimalikud klimbid ja käkid, millest on kõige tuntumad kartuliklimbid ehk knödel'id.

Populaarsetest restoranidest võiks veel nimetada 1999. aasta Michelini tähe omanikku Glockenbach ning Tallinna Olde Hansaga sarnast keskajarestorani Welser Küche, kus töötajad on riietatud ajastutruult ning ka pakutavad toidud on keskajale omased.

Müncheni suurim puu- ja juurviljaturg on Viktualienmarkt. Sealt leiab eksootilisi vilju kõikjalt maailmast ning lisaks on seal avatud mõnus õlletelk ja Saksa toidu ala.

München on põnev ja ilus ning kindlasti tasub see Saksamaa pärl avastamist!

Lugu sündis koostöös lennufirmaga Nordica. Otselennud Tallinnast Münchenisse toimuvad kaks korda päevas ja 14 korda nädalas: hommikul kell 7.00 ja õhtul kell 18.05. Lennuaeg on 2 tundi ja 30 minutit. Vaata lisa www.nordica.ee

Jaga
Kommentaarid