Mämmi - traditsiooniline lihavõttepühade magustoit, mis sarnaneb meile tuntud leivasupiga, ent on oluliselt tumedam ja rammusam ning tehtud rukkijahust ja linnastest. Mämmi on väga magus ning seda süüakse tavaliselt suhkru ja vedela vahukoore või vanillikastmega. Kuigi välimust pole mämmi'le just eriti antud, maitseb see väga hästi.

Lapi juust ehk leibjuust (leipäjuusto) - hamba all mõnusalt kriuksuv juust on pärit saami köögist, kus algselt valmistati seda põhjapõdrapiimast. Soomlased küpsetavad ehk lõõmutavad leibjuustu poolkaldu asetatud puitlaudadel kamina- või lõkketule kuumuses. Grillitult või ahjus üleküpsetatult saab leibjuustust parima desserdi, mida serveeritakse kombekohaselt soojalt koos murakamoosiga. Varem oli see pühaderoog, mida pakuti palgaks ka suvistele heinalistele. Passib hästi salatitesse, suupisteks või juustuvaagnale. Lapimaal pannakse juustutükikesed aga suure kruusi põhja ja kallatakse peale kuum kohv. Kui kohvitass tühi, süüakse sulanud juustu peale. Väga nauditav kogemus.

Lagrits ja salmiaak - soomlasi iseloomustab lagritsalembus ja seda lisatakse nii kommidesse, jäätisesse kui ka likööridesse. Maitselt korraga magus ja soolane salmiaak ehk salmiakki aga meeldib sulle või mitte - vahepealset varianti pole.

Kalapirukas (kalakukko) - traditsiooniline kalaroog on pärit Soome Savo maakonnast. Kaladest kasutatakse eelkõige rääbist, aga ka räime, lõhe, ahvenat. Soola- või suitsupekk lisab maitset ja mahlasust.

Pannkook (pannukakku) - suures ahjuvormis valminud küpsetis.

Maksavorm (maksalaatikko) - Saarioineni toidutehas tõi maksavormi 1960ndatel soomlaste lauale ja õpetas terve Soome seda rooga sööma. Maksavormi võib iga perenaine täiendada omal valikul vürtside ja rosinatega. Serveerida võib koos pohlakastmega.

Karjala pirukas (karjalanpiirakka) - väike lahtine pirukas. Traditsiooniliselt küpsetati nende pirukate õhuke koorik hapendamata rukkijahutainast. EL-i tootemääratluse järgi peab Karjala piruka tainast vähemalt poole moodustama rukkijahu ning täidiseks võib olla vaid odratangu-, riisi- või kartulipuder. Leidub küll ka porganditäidisega pirukaid. Samas võib pirukasse panna, mida hing ihaldab.