Vanakreeka filosoof Platon on öelnud: „Igal inimesel on kolm soovi: olla terve, saada rikkaks ausal viisil ja olla ilus“.

Fotoprojekti raames ongi Anna-Kai Tõrs uurinud tänapäeva meeste ilumaailma ja juuksurisalongide sotsiaalseid rolle erinevates kultuurides.
Ilus olemise taotlus ei ole saladus kellelegile ning sellest ihast elab suur osa ilutööstusest. Juuksurisalongid on samamoodi osa iluärist, aga ka kultuurist.

Hoolitsetud välimus ja soeng tagab tihti parema töökoha, austuse ning tähelepanu vastassoo silmis. Juba aastasadu ning olenemata, kas oled Eestis, Myanmaris või hoopis Tšiilis.

Kui Ida-Euroopa meestesalongid on tavalised praktilised paigad, kus kiirelt turritavad karvad ära trimmida, siis Lõuna-Euroopa kultuur soosib siiani aegalast, elunautivat tempot. Ikka leidub idüllilisi salonge, kus aeg on peatunud. Need on meeste pagemiskohad, kus teiste liigikaaslastega samastuda ja viimaseid uudiseid vahetada. Enda korras hoidmine on sama oluline Kagu-Aasias ka vaesemates piirkondades. Euroopale tuttav pubikultuur on seal religioossetel põhjustel pea tundmatu, nii on juuksurisalong meestele oluliseks kogunemiskohaks ja külakeskuseks. Lõuna-Aafrikas täpselt samamoodi ja lisaks veel fakt, et siiani kipuvad eraldi olema mustade ja valgete salongid. Kaplinna lähistel mandri ühes suurimas slummis kohtad konteineritesse rajatud teenusruume, kus samas kohas parandatakse kingi, mobiiltelefone kui ka lõigatakse juukseid. Aafrika paljudes kultuurides on siiani kindel usk, et inimese juustes peitub kõrgem vägi ning seeläbi on juuksuri amet väga austatud. Mitte igaüht ei saa lubada oma “peakatte” ligi seda piirama või kaunistama.

Näituse tööd on pildistatud Itaalias, Laoses, Myanmaris, Lõuna-Aafrikas ja Tšiilis läbi kaheksa aasta.

Anna-Kai Tõrs

Anna-Kai Tõrs.









Jaga
Kommentaarid