Allikas: Estraveller 2/2017

Meretagune Hiiumaa on paik, kuhu mineku põhjused mahuvad täpselt iseenesestmõistetavuse ja lõpmatuse vahele.

Võimalus lihtsalt olla ongi Hiiumaa põhiväärtus, kui sa ainult oskad aja maha võtta.

Hiiumaa randu kõrvutatakse Kariibi ja Austraalia omadega. See ei ole liialdus. Ma pole küll erapooletu, aga võin kindlalt öelda, et Hiiumaa meri on maailma parim. Võta ja vali: kärdlalaste põhiplaaž Tõrvanina, troopiline ja kadakane Kassari, laulvate liivadega ja lapsesõbralik Luidja, pika liivaribaga eraklik Palli, rannaroosidega Kaleste, maailma lõpus asuv Kalana … Need on üksnes mõned näited. Kui tuulekiirus ja -suund ei sobi, mine teisele poole (pool-)saart. Lihtne!

Et ajast ja ruumist veelgi eemalduda, võta ette paadi- või kajakimatk mõnele laiule. "Salinõmmest laidudele minnes on vesi nii selge, et pole snorgeldada vajagi!" kiidab hiidlane.

Ümber Hiiumaa on paarsada laidu, karet ja rahu. Suurimad neist on Hanikatsi, Saarnaki, Kaevatsi ja Heinlaid; püsiasustust ei ole neist enam ühelgi. Et laiud on enamasti eraomanduses ja ühtlasi looduskaitse all, tasub oma tegevus eelnevalt läbi mõelda või liituda mõne organiseeritud väljasõiduga.

Стражи острова Даго

2. Odessa

Allikas: Estraveller 2/2017

Odessas ei tundu ajalugu igav ega tolmune, mis kindlasti tuleb sellest, et juhtunud on seal nii palju, kui mõnes rahulikumas jahedamas kandis toimuks paari tuhande aastaga. Linnade seas on Odessa alles plika, kõigest pisut üle kahesaja aasta vana.

Odessa on täiesti omaette karakter Ukrainas, kindlasti ukrainlanna, aga nii iseteadlik, et mingite Ukraina stereotüüpide järgi seda hinnata ei saa. Mu välismaalastest tuttavad on alati sattunud kohutavalt suurde elevusse, kui juhtuvad Rimi kassa-
sabas seisma kellegi kõrval, keda hommikul Terevisioonis olid näinud, või kui olen tähelepanu juhtinud, et kohvikus meie kõrvallauas istub mõni Eesti kuulus laulja või näitleja. Tallinna inimestele on suhteliselt igapäevane mõnda kuulsust kohata, aga Odessa inimesed räägivad isegi ajaloolistest suurkujudest nii omamehelikult, nagu oleksid nende vanemad nõukogude ajal ühiskorterit jaganud või kõrvuti datšades arbuuse kasvatanud.

LOE EDASI SIIT.

Odessa

3. Budapest

Kuulus Buda loss, Doonau kaldad ja sillad üle jõe on vaatamist väärt. Ühel pool jõge on Buda, teisel pool Pest. Mõlemal kaldal on avastamist kuhjaga, nii tänavatel kui söögikohtades.
Wes Andersoni filmi "Grand Budapest Hotel" tegevus võib küll toimuda väljamõeldud riigis nimega Żubrówka, kuid see on ikkagi inspireeritud Ungari pealinnast. Budapest on üks suurejoonelisemaid pealinnu Ida-Euroopas ning on Doonau poolt kaheks jagatud - Budaks ja Pestiks.
Jälgi linna minevikust võib leida igal sammul - nii jälgi Rooma impeeriumist kui ka 17. sajandi Türgi okupatsioonist, samuti ka Habsburgide dünastia ajast.Buda lossi piirkond on kindlasti ilus ja romantiline, pakkudes samal ajal hingematvaid vaateid kogu linnale.

Budapest

4. Riia

Väljaspool Riia vanalinna võib avastada, et siin on palju rohkem teha, kui vaid vanadel munakivitänavatel jalutada - on olemas veel moodne Riia, kunstiline Riia, Art Noveau ehitised ja roheline Riia.
Riias keeb elu ka pimedal talvepäeval ning lõunanaabrite pealinna tasub sõita ka siis, kui aega on vaid lühikese nädalalõpu jagu.

Riia

Viis elamust Riias

1. Riia keskturg
Riia kesturg on Balti riikide suurim toiduturg, millele ei anna väärikust ja mastaapi mitte ainult lõputud müügiletid, vaid ja juugend, art deco ja uusklassitsistlikud hooned. Turu viis tunnelikujulist paviljoni on saanud üheks Riia sümboliks. Kunagised Saksa okupatsioonivägede tsepeliiniangaarid koliti peale Esimest maailmasõda nende praegusesse asukohta ja võeti kasutusele siseturuna. Värske toidukraami müüjad voorivad kohale üle Läti ja ka palju kaugemalt.
Turg on avatud teisipäevast laupäevani kell 7:00-18:00 ja pühapäevast esmaspäevani 7:00-17:00 (Nēģu iela 7)

2.Riia ooperi- ja balletiteater

Latvija hotellist mõnesaja meetri kaugusel asuva kauni teatrimaja laval toimuvast aru saamiseks ei ole läti keelt vaja osta sõnagi. Repertuaar on mitmekesine ning maja interjöör ja atmosfäär kaunilt pidulikud, mis teeb puhkuse Riias veel erilisemaks. Pileteid saab osta nii internetist kui kohapeal kassast, lahked teenindajad oskavad nii inglise kui vene keelt ja ka kavad on mitmekeelsed.

3. Vaated Läti Teaduste Akadeemia tornist
Juba torn ise on vaatamisväärsus omaette: 17 korruseline 108 meetri kõrgune labürintlik hoone turu taga, mis ehitati aastatel 1953-1956 „kingitusena nõukogude töölistelt ja talupoegadelt“. Selle 15 esimest korrust võtavad enda alla kabinetid - nii kõrgele saab ka liftiga. Kaks viimast korrust, mis vaateplatvormist katusel (see on 65 meetri kõrgusel) siis veel lahutavad, tuleb mööda treppe ronida. Fuajees istub ajastutruu valvuritädi, kes liftisõidu eest 2 latti kasseerib. Akademijas laukums 1, http://www.lza.lv

4. Kõikide uute reiside algus
Kogu maailmas on kokku vaid mõnisada ainult kaartidele ja reisiraamatutele spetsialiseerunud kauplust - Jāņa Sēta aadressil Elizabetes iela 83/85 on üks neist. Ükskõik, mis riik järgmiseks sihiks on, reisijuhi või kaardi selle kohta saab Jāņa Sētast kindlasti. Kauplus on avatud esmaspäevast reedeni kell 10-18 ja laupäeviti kell 10-17. www.karsuveikals.lv

5. Vintage aarded
Riias pole – erinevalt Tallinnast- vintage mööbel või riidepood lihtsalt trendikad sõnapaarid, retroaardeid müüakse ja ostetakse igal päev. Ehkki retroseksuaalidele on enne shoppama asumist kohustuslik hoopis käik Gaujasse: see väike baar on sisustatud kui 60ndatest aastatest pärit elutuba. Gauja lühikesest menüüst leiab lisaks jookidele ka näiteks hematogeeni ja C-vitamiini. Tērbatas iela 56, www.facebook.com/bufetegauja/
20. Gadsimts (Miera iela 39) on pisikese korteri suurune kauplus täis sisustusaardeid 60.-70.aastatest. Poe omanik Dite Jurcane käib neid ise Berliinis, Pariisis ja Stockholmis otsimas. Ditet ei köida kuigivõrd sama perioodi Nõukogude mööbell mille keskel ta üles kasvas. Erandina on poes koha leidnud klassikalised tahulised veeklaasid ja pisikesed Lätis valmistatud värvilisest klaasist pitsid. Poe teise osa kaupleb vintage riiete, jalanõude ja käekottidega. Zuzanna (Marijas iela 13) kaupleb Euroopa kirbuturgudelt leitud asjadega puhvetkappidest karahvinide ja nugade-kahvliteni.

5. Peterburi

Tänu Nordica ja Rusline'i lendudele saab ainuüksi lennukiga Tallinnast Peterburi 28 korral nädalas - lisaks veel bussiga!

Esiteks tasub minna muidugi selleks, et näha endist Venemaa pealinna, mille saladuslikud valged ööd ja käänulised kanalid on inspireerinud selliseid suuri kirjanikke nagu Fjodor Dostojevski ja Nikolai Gogol. Venemaa aken Euroopasse rajati 1703. aastal Peeter Suure ajal soisele alale ning Peterburi on oma 350 aasta jooksul näinud rohkem revolutsioone, sõdu ja poliitilisi intriige kui mõned teised linnad terve aastatuhande jooksul.

Linna ajalugu kumab vastu igal sammul, alates Aurora sõjalaevast, mis kuulutas enamlaste revolutsiooni algust kuni mitmete meenutusteni 900-päevasest natside piiramisrõngast, mille tagajärjel suri umbes kaks miljonit inimest. Peale kõigest sellest toibumist võib võtta suuna legendaarse Ermitaaži poole.
Tegelikult ei piisa vaid ühest päevast, et tutvuda Ermitaaži tohutu kunstikollektsiooniga, kuhu kuulub ka Leonardo da Vinci, Picasso ja Rembrandti teoseid. Asjatundjad ütlevad, et kõigi väljapandud tööde lähemalt vaatamine võtaks kokku 11 aastat. Enne tasuks uudistada aga suurejoonelist Paleeväljakut.
Tõelise Vene talve nägemiseks tasub sõita jaanuaris, muidu valgete ööde ajal juunis.

Parimad ühepäevased ekskursioonid algusega Peterburist:

Peterhof

Peterhofis (32 km Peterburist) asuvad elegantsed aiad, purskkaevud ja suured paleed, mida mõjutas tugevalt Peeter I visiit Versailles’sse aastal 1717, annavad aimu tsaari teada-tuntud suurest armastusest kõige euroopaliku vastu. Tiiburlaevad sõidavad Peterhofi Ermitaaži eest kailt (800 rubla edasi-tagasipilet, sõit kestab 30 minutit). On olemas ka buss, mis väljub Avtovo metroojaama juurest (60 rubla, sõit kestab 45 minutit). Lisateavet saab veebilehelt www.peterhofmuseum.ru.

Tsarskoje Selo

Selle maamõisa suurimaks tõmbenumbriks on merevaigutuba, mis ajavahemikul 1979–2003 taastati täielikult oma endisel kujul. Originaali rüüstasid natsisõdurid ja see on kadunud juba aastaid. Kohalejõudmiseks minge Vitebski jaamast elektrirongiga Detskoje Selosse ja sealt edasi bussile nr 371 või 382. Lisateave on veebilehel www.tzar.ru.

RUSSIA-LIFESTYLE-SPORT-EXTREME-ROOFERS